Ieșenii au lansat o mie de baloane albastre pentru conștientizarea autismului
Dimensiune font:
Elevi, studenți și voluntari din Iași au lansat ieri, în centrul orașului, o mie de baloane albastre în cadrul campaniei „Primăvara Prieteniei”, un eveniment menit să atragă atenția asupra provocărilor cu care se confruntă copiii cu autism.
La eveniment au participat elevi de la Colegiul Economic Virgil Madgearu, Colegiul Naţional Pedagogic Vasile Lupu, Liceul de Informatică Grigore Moisil, Colegiul Economic Administrativ, Twinkle Star, studenţi de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul UAIC, Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice din cadrul UAIC şi membri ai SSMI. „Pe 2 aprilie, de Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, inimile noastre se deschid larg pentru a îmbrăţişa fiecare copil cu autism. Este o zi în care ne dorim ca lumea să vadă dincolo de aparenţe, să simtă bucuria şi frumuseţea din sufletele acestor copii minunaţi”, a spus Cristina Nichita, preşedinte şi membru fondator al Asociaţiei Surâsul Albastru.
Campania lansată în Piaţa Unirii este un strigăt de speranţă, o invitaţie la solidaritate şi compasiune. „Fiecare zâmbet, fiecare gest de generozitate, fiecare bănuţ donat este o rază de lumină în viaţa acestor copii. Fondurile strânse vor transforma "Primăvara Prieteniei" într-un izvor de terapie, de sprijin, de şanse la o viaţă mai bună. Mulţumim fiecărui ieşean care va alege să fie parte din această poveste. Împreună, putem construi un viitor în care fiecare copil cu autism să se simtă iubit, acceptat şi valorizat”, a spus Cristina Nichita.
Potrivit sursei citate, campania „Primăvara Prieteniei” va continua pe 12 aprilie, când "Gaşca Zurli" va susţine un spectacol caritabil începând cu ora 11,00, la Sala Unirii, dedicat copiilor cu autism de la Asociaţia Surâsul Albastru.
Pe 2 aprilie se împlinesc 18 ani de la prima celebrare a Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului.
În Europa, un copil din 44 este diagnosticat cu TSA. În SUA, un copil din 33 are TSA. În România, 40.000 de persoane suferă de autism dar numai 23.000 se află în evidenţa statului. Este deja tradiţie recunoaşterea unei realităţi sensibile pentru orice comunitate şi manifestarea susţinerii faţă de persoanele care suferă de autism din partea statelor, instituţiilor publice sau private şi oamenilor obişnuiţi.
Pe 2 aprilie în întreaga lume ONG-uri, şcoli, comunităţi organizează seminarii, conferinţe, marşuri de solidaritate, proiecţii de filme. Clădiri şi monumente istorice şi emblematice din întreaga lume sunt iluminate în albastru, culoarea simbol a conştientizării autismului. „Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului este un prilej de a ne aminti că lumea este un mozaic de minţi şi inimi, fiecare cu o nuanţă unică. Persoanele cu autism ne reamintesc că normalitatea este un concept fluid, iar diversitatea este o forţă care ne îmbogăţeşte pe toţi”, a precizat Cristina Nichita. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau