Pașii CREDINȚEI în Săptămâna Luminată. Părintele Cazacu: „Bisericile sunt îmbrăcate în haine de lumină”
Dimensiune font:
Săptămâna Luminată, care urmează marii sărbători a Învierii Domnului, este perioada de mare bucurie a creștinilor. Liturghiile se oficiază cu porțile împărătești larg deschise, semn al biruinței vieții asupra morții și al comuniunii dintre Dumnezeu și om.
În această săptămână sfântă, credincioșii sunt chemați nu doar să celebreze, ci să trăiască bucuria Învierii, prin rugăciune, fapte bune și apropiere de semeni.
„Săptămâna luminată este o săptămână extraordinar de frumoasă în care noi toți cântăm «Hristos a Înviat». Sunt primele trei zile în care facem slujbe. Sunt sfinte liturghii deosebite, înălțătoare, în care bisericile sunt îmbrăcate în haine de lumină, veșmintele preoților sunt luminoase și totul este strălucitor, pentru că Sfânta Înviere marchează într-un mod extraordinar toată ființa înconjurătoare, tot neamul omenesc, și cel ceresc, și pământesc.
Totul este îmbrăcat în haine de lumină, pomii sunt înfloriți, totul în jurul nostru, mediul înconjurător ne îndeamnă, dragii mei, iubiți credincioși și credincioase, să fim mai buni, să fim mai drepți, să iertăm, să iubim, să ajutăm și să fim un pansament sufletesc pentru toți cei care au nevoie. Fiți buni în săptămâna luminată care se apropie”, a spus părintele Gabriel Cazacu, preot paroh la Mănăstirea Cașin din București.
„Ușiile împărătești nu se închid”
Tradițiile specifice Săptămânii Luminate, de la slujbele speciale până la clopotele care răsună neîncetat, amintesc că Hristos este viu și prezent în viața celor care cred.
„Preoții nu îngenunchează, ușiile împărătești nu se închid. Ne îmbrăcăm și noi în haine luminate. Este vacanța copiilor. Avem și noi un pic de vacanță și felicităm autoritățile care au creat această punte între aceste mari și frumoase sărbători, una a cerului și alta a pământului și a lucrătorilor pământului. E bine să mergem să vizităm mormintele strămoșilor, să îngrijim mormintele, să ducem lumina cea sfântă pe care am luat-o în noaptea de Înviere la morminte. Și să fim buni.
Mergem în vizite, dăm mai puține SMS-uri și whatsapp-uri și-i îmbrățișăm cu drag pe cei pe care Dumnezeu i-a hărăzit să fie familia noastră. Petrecem timp valoros cu ei, mai ales cu românii care vin din străinătate în aceste zile, pentru că România, acum, este invadată în sens bun de frații și surorile noastre din străinătate, cărora le spunem bun revenit acasă și în felul acesta România devine mai bogată, mai profundă și mai curată spiritual”, a mai spus părintele Gabriel Cazacu.
Săptămâna Luminată nu este doar o succesiune de zile sfinte, ci o invitație la reîntoarcerea spre Dumnezeu. În acest timp binecuvântat, oamenii sunt chemați să păstreze vie Lumina Învierii, nu doar în biserică, ci în fiecare gest, cuvânt și gând, căci adevărata sărbătoare începe atunci când Hristos învie în inimile noastre.
Oana Zvoboda gandul.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau