Părintele Necula, afirmația care înspăimântă: Staţi liniştiţi! Toată societatea este într-o derivă psihiatrică! - Marele păcat în postul Paștelui
Dimensiune font:
Prezent la Conferinţa Naţională de Sănătate Mintală a Copilului şi Adolescentului, preotul Constantin Necula, afirmație care te va pune pe gânduri.
„Staţi liniştiţi! Toată societatea este într-o derivă psihiatrică! Nu vrem să recunoaştem, dar ne-a luat pe toţi. Câtă vreme staţi unul lângă altul este semn că puteţi vindeca ceva”, le-a spus preotul Constantin Necula participanților la conferinţa cu tema „Prevenţie şi intervenţie timpurie în sănătatea mintală a tinerilor”.
Preşedinte al Asociaţiei Crucea Albastră, un centru de tratare a dependenţei, preotul Necula a avun un îndemn pentru psihiatri şi psihologii prezenți la eveniment.
„Nu lăsaţi garda jos! Aici nu e vorba de ceea ce se întâmplă în jurul dumneavoastră. (…) Fie doar ca între noi, în faţa unui copil într-o criză complexă, (…) un sac de bani nu face când simţi că nu mai poţi să faci nimic. Acolo e locul lui Dumnezeu. (…) Vreau să vă spun că merg pe mâna echipei psihiatre pediatrice. (…) N-avem pediatrie pentru adolescenţi, dar pentru asta avem preoţi. Eu tot râd, că e mai bine să plângă la noi decât să râdă la dumneavoastră”, a mai spus preotul Necula.
Care e marele păcat în postul Paștelui
Părintele Constantin Necula a explicat care este marele păcat din postul Paștelui, dar și ce beneficiile are asupra omului.
Suntem în Postul Paștelui, când, pe lângă faptul că trebuie să ne abținem de la mâncarea de origine animală, mai trebuie să ne găsim și pacea interioară. Părintele Constantin Necula a explicat care este marele păcat din postul Paștelui.
Potrivit duhovnicului este păcat și să mâncăm de dulce, dar și să rostim cuvinte rele.
”Amândouă sunt păcate. Păcatele nu sunt mari și mici, păcatele sunt le ai sau nu le ai. Toate păcatele mari sunt cele pe care le ai, așa că nu există o contrabalansare. Important este ca atunci când postești să înveți sa vorbești cu inima.”, a spus părintele Constantin Necula.
Este bine ca personale bolnave să își sacrifice sănătatea ținând post?
Întrebat dacă este bine ca personale bolnave să își sacrifice sănătatea ținând post, părintele Constantin Necula a explicat: „Uneori, modul acesta de a sacrifica este chiar recomandat de către medic. Dacă vă amintiți, sunt boli la care medicul ne îndeamnă la un regim alimentar. Cred că medicii au înțeles de mult ideea aceasta a unei nutriții echilibrate, dar nu este cazul să fii fanatic cu propria ta boală și să încerci să o biruiești prin opusul tratamentului la ea.”, a mai spus părintele.
”Ca să se regăsească pe sine, regăsindu-se pe sine , să se întăinuiască cu Dumnezeu. Cred că o complicăm prea mult când facem fișe de lectură la post. Postul stăpânește ca atare chiar și cei care mănâncă de dulce, că sunt bolnavi și avem cazuri suficient de multe sau copii, se apropie de Dumnezeu prin apropierea de sine. În post constați cât ești de bun, de atent sau de neatent, cum ajungi la Dumnezeu cunoscându-te mai bine pe tine.”, a explicat părintele Constantin Necula.
Cât despre persoanele care nu postesc, părintele Constantin Necula a spus: ” Învață să postească. Adică, ele sunt rugate să nu râdă de cei care postesc, în sensul ăsta. Cred că este o alegere strict personală. Biserica ne îndeamnă să o facem comunitar, să postim împreună, dacă nu o faci împreună, nu o faci deloc sau o faci împotriva comunitarului, este strict problema personală. De obicei, cei care nu postesc aleargă spre nutriționiști după o anumită vârstă.”, a mai spus duhovnicul pentru sursa menționată mai sus.
Părintele Constantin Necula a explicat că este bine să consumăm ulei și zacusă în post.
” Sigur că mâncarea fără ulei este specifică mediului monahal în primului rând și oamenii care pun un plus de exigență în postirea lor, dar sunt convins că Dumnezeu nu caută uleiul din zacusca noastră.”, a spus părintele.
Copiii trebuie să postească sau nu
”Este un ”trebuie” care trebuie scos. Nu ”trebuie” nimeni să țină post. Copiii pot ține post doar în măsura în care sunt sprijiniți de către cei ai casei, de către colegii lor în aceeași măsură. Pentru un copil a ține post înseamnă și a se trezi devreme într-o zi în care ai foarte mult de lucru. Sunt foarte multe moduri prin un copil poate să postească.
Mie îmi place să spun că atunci când strânge din sandvișul lui și dă colegului care nu are ce mânca, consider că acel copil ține post. Aici insist mai mult, în valoarea spirituala a dăruirii, a lucrurilor care sunt de prisos prin postire.”, a explicat părintele Constantin Necula.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau