„Mândria Iașului”, un bazin olimpic neterminat de trei decenii
Dimensiune font:
* Primăria Municipiului Iași a preluat, luna trecută, structura bazinului olimpic de la Iași, început în urmă cu trei decenii * autoritățile promit că în 3 ani vom vedea ori finalizat proiectul, ori realizat altul, de la zero * astăzi, cei mici nu se plâng, ci muncesc din greu și aduc premii acasă, deși ar dori să poată să aibă unde se antrena corespunzător în Iași, să poată concura aici, fără deplasări costisitoare * tinerii din Iași fac performanță cum pot: antrenamente de la 5 dimineață, prin centre spa, în bazine private de doar 25 metri lungime, ori fac naveta la Roman, unde găsim singurul bazin olimpic din Moldova!
Ne bucurăm de performanța înotătorului David Popovici care, zilele trecute, a câștigat aurul alimpic, dar nu putem să ne lăudăm și cu infrastructura din România la capitolul înot. La Iași și Galați, spre exemplu, există două bazine de înot în paragină, nefinalizate deși au fost începute în urmă cu decenii.
O urmă de speranță apare pentru baza sportivă de înot de la Iași, proiect început în 1990 și abandonat 5 ani mai târziu. În urmă cu câteva zile, după un deceniu de încercări, Primăria a preluat proiectul.
Tinerii din Iași reușesc să facă performanță prin multă muncă, sacrificii și în condiții uneori ori deșeul de grele.
Este și mesajul pe care a ținut să îl transmită chiar David Popovici după ce a obținut o medalie olimpică, la
Copiii se trezesc și vin la bazin la 5 dimineața
Eforturile sunt imense. Trezitul de la 4 dimineața în timpul anului școlar, sacrificiile financiare de mii de lei lunar pentru a plăti accesul în bazine private și toate celelalte cheltuieli fac din înot, atât de iubit acum, un sport de lux în Iași. „În primul rand, este o satisfacție să vezi că al tău copil are rezultate, că îi place ceea ce face, dar e și un sacrificiu financiar. Dar cât se poate noi îl susținem. Costurile sunt mai mari pentru ca ne antrenăm în centre spa și costurile sunt mari, abonamentul e mult mai mare decât la un bazin care ar fi întreținut de stat. Ar fi diferit și pentru ei, măcar un bazin semi-olimpic, ar avea unde să exerseze starturile, aici e greu, mai multe culoare ar fi, mai multi copii împărțiți acolo. Noi am mai făcut deplasări la Bacău pentru a exersa, vorbim de costuri de deplasare și cazare. O medie a cheltuielilor este de 1.500 de lei pe lună de copil, s-ar reduce la jumătate cu bazin, am avea și competiții aici… Am o satisfacție deosebită când văd reușitele, sunt printre primii din țară copiii aceștia și ai bucurie când știi ce condiții avem noi și ce oră de antrenament avem noi, că îi aducem la 5 dimineața”, declară Anca Sorocianu, mama unui înotător.
Performanțe de podium cu antrenamente la spa
Cei mici nu se plâng. Muncesc din greu și aduc premii acasă. Și-ar dori însă să poată să aibă și aici unde se antrena corespunzător, dar și competiții fără deplasare.
Tinerii din Iași fac performanță cum pot. Se antrenează în bazine private, dar care au cel mult 25 de metri lungime, ori fac naveta la Roman, județul Neamț, unde găsim singurul bazin olimpic din
Un licăr de speranță pentru bazinul din Iași, după 3 decenii
Demarat în 1990, proiectul bazinului olimpic de la Iași s-a împotmolit brusc, după 5 ani și peste 5 milioane de lei investite, când era realizat în proporție de 40%. Motivul: terenul pe care începuse construcția a fost retrocedat. A urmat un șir lung de lupte în instanță care s-a terminat abia după 23 de ani.
De atunci și până acum, singurele lucruri care s-au mai făcut aici au fost mici igienizări, spațiul fiind de multe ori în toată această perioadă adăpost pentru oamenii străzii. „A devenit celebru acest bazin prin faptul ca stagnat aproape trei decenii. După 10 ani de muncă am reușit să îl preluăm de la Universitatea Tehnică, suntem în proces de expertizare și vedem cat o să coste, evaluăm, nu avem nici proiectul original, re proiectăm de pe ceea ce exista. Iașul nu are un bazin și are nevoie, sunt determinat să îl fac. Unii fac naveta, din păcate, alții se antrenează prin centre private din oraș. Noi nu îl vom ține doar pentru noi, vom face și parteneriate cu universitățile”, spune Mihai, Chirica, primarul municipiului Iași.
Autoritățile promit acum că în 3 ani vom vedea ori finalizat proiectul, ori realizat altul, de la zero.
Baza sportivă, care inițial aparținea Universității Tehnoce „Gheorghe Asachi” din Iași, urma să fie construită pe un teren care inițial aparținea Primăriei și măsura peste 35.000 de metri pătrați.
În 1998, aproape 80% din suprafață a fost redată moștenitorilor.
În vara anului 2022, imediat după ce David Popovici a început să își câștige medaliile de aur pe bandă rulantă, au demarat din nou discuțiile despre bazinele olimpice uitate, iar Primăria Municipiului Iași a solicitat din nou transferul spațiului de la Ministerul Educației.
Confirmarea a venit abia în urmă cu 2 săptămâni.
Maria STANCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau