„Rutiera” ieşeană nu a avizat pista de biciclete Tudor Vladimirescu - Agronomie
Dimensiune font:
Membrii APTA (Alianța pentru Promovarea Transportului Alternativ), au avut zilele trecute o întâlnire cu șeful Serviciului Rutier Iași, Mihai Șoric, pe tema pistei pentru biciclete Tudor - Agronomie, a siguranței în trafic, în contextul tendințelor actuale de încurajare a deplasărilor urbane active, nepoluante. Potrivit asociaţiei, Poliția Rutieră a dat un aviz negativ proiectului pistei Tudor - Agronomie, unul dintre principalele motive fiind existența unei zone shared-space pe carosabil, având marcaj tip Sharrows, ce nu ar prezența siguranță în trafic pentru bicicliști. Marcajul Sharrows „traseu sugerat pentru biciclete” a fost introdus în urmă cu cateva luni prin completarea Standardului de marcaje rutiere SR 1848-7, în cadrul Asociației Române de Standardizare (ASRO), din care fac parte și membri APTA.
„Este o modalitate de a crește mobilitatea în trafic aplicată și în alte state europene (cum ar fi Austria, Cehia sau Germania), dar și în Statele Unite sau Australia. În engleză, tehnica se numește creare de „sharrows”, adică benzi de circulație pe care mașinile le împart cu bicicliștii. Îngrijorările legate de siguranța bicicliștilor pe aceste trasee sugerate pot fi rezolvate prin schimbări în designul stradal menite a reduce viteza autoturismelor la max. 30 km/h și a-i face pe șoferi mai atenți la bicicliști. De aceste măsuri de calmare a traficului vor beneficia și pietonii, și utilizatorii transportului public. Am subliniat nevoia creșterii siguranței și pentru categoriile vulnerabile (nevăzători, vârstnici, persoane cu mobilitate redusă etc.)”, susţin cei de la APTA.
Poliţiştii, acuzați voalat
Reprezentanţii asociaţiei spun că vor trimite o adresă către Serviciul Rutier Iași, în care vor atașa referința către noua variantă a Standardului de marcaje rutiere, cu exemple de bună practică. În viziunea acestora, autoritățile publice trebuie să se alinieze tendințelor moderne de dezvoltare a mobilității urbane și să implementeze progresiv măsurile potrivite. „Amenajarea infrastructurii pentru biciclete nu este o încurajare a unui hobby, ci este o măsură care să-i încurajeze pe ieșenii să se deplaseze fără mașină, în siguranță, contribuind la un Iași mai sustenabil, mai puțin poluat, mai prietenos cu locuitorii săi”, mai spun cei de la APTA. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau