„ Tinerii au nevoie de modele din punct de vedere profesional, moral și uman”

baba

Dimensiune font:

| 29-08-2024 20:02

 * dialog cu prof. univ. dr. Cătălina Arsenescu-Georgescu, medic primar cardiolog, membru al Academiei Române de Științe Medicale și Cetățean de Onoare al Iașului

- Doamnă Profesor Cătălina Arsenescu-Georgescu, aveți o carieră impresionantă atât în medicină, cât și în educație. Cum a început această călătorie și ce v-a inspirat să alegeți cardiologia ca specialitate?

- Nu am medici în familie și nimeni nu mi-a insuflat dorința de a face medicină. Când a sosit momentul alegerii profesionale, am spus hotărât că vreau să devin medic. Încă din liceu am excelat la materii precum chimia și biologia, care se potrivesc cu profilul pe care l-am ales. Mi-a plăcut și matematica, dovadă fiind faptul că am învățat la o clasă specială de matematică, la Liceul „Costache Negruzzi” din Iași. Părinții mei au avut încredere în alegerea mea încă de la început. Matematica m-a ajutat să îmi organizez gândirea, dar și să mă adaptez la medicina modernă, tehnologizată. După terminarea facultății, următoarea etapă în formarea mea a fost orientarea către medicina internă. Această specialitate m-a ajutat să abordez pacientul într-un mod holistic și multidisciplinar. Am învățat ce înseamnă să privești pacientul ca un tot unitar, iar ulterior am aprofundat studiul organului afectat. Un rol major în orientarea mea către specialitatea în care m-am consacrat a fost evoluția mea într-o clinică de medicină internă, dar cu o orientare specială către cardiologie. Pornind de la medicina internă, am descoperit că mă atrage tehnica modernă de diagnosticare a pacientului. Astfel, treptat, am studiat imagistica în cardiologie, atât de necesară în diagnosticul modern. Ultraspecializările, precum ecocardiografia, ecografia generală, ecografia transesofagiană și utilizarea dispozitivelor implantabile mi-au desăvârșit orientarea către cardiologie. Sunt mândră de formarea mea complexă atât în medicina internă, cât și în cardiologie. Le recomand tinerilor medici să înceapă specializările cu un trunchi comun, care presupune o abordare generală a pacientului, urmată de aprofundarea într-o specialitate aleasă. Drumul de la medicina internă la cardiologie a decurs firesc și mi-a permis să excelezi în cardiologia modernă, fără a uita că pacientul trebuie abordat ca un tot unitar.

„ Zeci de generații au trecut prin filtrul experienței mele didactice”

- Ca profesor universitar și mentor pentru mulți studenți, cum ați descrie evoluția studentului de astăzi comparativ cu generațiile trecute? Ce calități și provocări observați în rândul tinerilor?

- Îmi desfășor activitatea medicală de câteva decenii, în paralel cu cea de cadru didactic. În cariera didactică, am urmat toate etapele, de la asistent universitar la șef de lucrări, conferențiar, profesor universitar și, ulterior, membru titular al Academiei Române de Științe Medicale. Zeci de generații au trecut prin filtrul experienței mele didactice. Am fost martoră la evoluția concepției despre învățământ de-a lungul timpului. Fiecare etapă în dezvoltarea mea didactică mi-a permis să cunosc tinerii, să observ adaptarea lor la evoluția tehnologică, dar și dinamica lor conceptuală în raport cu schimbările sociale și politice. Este normal ca tinerii medici să aleagă specialități „spectaculoase”, care le permit o evoluție rapidă și obținerea unui statut cu rezonanță, dar și cu potențial de dezvoltare atât în țară, cât și în străinătate. Fascinația pentru practicarea medicinei în afara granițelor a devenit vizibilă mai ales după libertatea de mișcare de după Revoluție, dar și după reglementarea echivalării studiilor în străinătate. Fuga către specialități cu înaltă tehnologizare este normală pentru generațiile tinere, care posedă abilități multiple în abordarea tehnologică. Trebuie să recunosc că evoluția tehnologică în medicină a îndepărtat ușor, ușor, tânărul medic de patul bolnavului, sub aspectul dialogului, examinării fizice și al legăturii empatice medic-pacient.

- Ca membru al Academiei de Științe Medicale și Cetățean de Onoare al Iașului, aveți o perspectivă unică asupra evoluției medicinei în România. Cum s-a schimbat lumea medicală în timpul carierei dumneavoastră și ce viitor vedeți pentru aceasta?

- Avem o școală de medicină cu o mare tradiție, recunoscută pe plan național și internațional. Ca o mare iubitoare a Iașului, doresc să amintesc că Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a fost prima din România, iar Facultatea de Medicină ieșeană a aparținut inițial acestei structuri academice. Deci, învățământul medical ieșean are o tradiție istorică și a continuat pe un drum al progresului remarcabil și recunoscut pretutindeni. Progresul tehnologic în medicină, de tipul explorărilor imagistice, intervenționale și robotice a generat o nouă viziune asupra profilului medical. Investiția în cercetare și tehnologie modernă reprezintă o cale deschisă către performanță în medicină. Ultraspecializările și interdisciplinaritatea reprezintă cheia succesului în medicina actuală. Generațiile tinere trebuie să se regăsească în specialitatea aleasă, iar atingerea performanței trebuie să fie un deziderat pentru oricine îmbrățișează cariera de medic. Mă consider martoră a progresului tehnologic în medicină, fapt care m-a obligat să țin pasul cu fiecare etapă nouă de evoluție. Mă consider norocoasă că m-am putut adapta și implica în această evoluție a medicinei pe parcursul a peste patru decenii.

- Femeia din spatele profesiei. Cum ați reușit să mențineți un echilibru între viața profesională și cea personală? Ce sfaturi aveți pentru tinerele care aspiră la o carieră în medicină sau educație?

- Percepția importanței femeii de-a lungul istoriei a evoluat foarte mult. Am asistat la etapa în care femeia era considerată inferioară bărbatului, rolul ei rezumându-se la procreare și la obligațiile casnice. Emanciparea femeii în prezent este evidentă, regăsindu-se în cele mai variate și onorante ipostaze: femeia mamă, om de știință, cadru didactic, medic în toate specialitățile, inclusiv cele chirurgicale, femeia om politic, în poziții de conducere, cercetător de vârf, sportivă de performanță, și lista poate continua. Este regretabil că în secolul XXI regăsim în diverse locuri pe glob reminiscențe ale unei gândiri retrograde cu privire la importanța femeii în societate. Alegerea unei specialități medicale, indiferent de gen, trebuie să corespundă cu aspirațiile fiecăruia, dar și cu capacitatea de a performa în profilul ales. Prin definiție, alegerea unei profesii medicale presupune un mod de viață particular, cu multe sacrificii și studiu permanent, lucruri asumate de către cel ce a optat pentru domeniul ales, care trebuie ridicat la rang de artă.

„Imaginea publică a unui medic și cadru didactic trebuie să corespundă cu un anumit statut bine definit în societate”

- Sunteți cunoscută pentru eleganța și rafinamentul dumneavoastră. Ce rol au stilul și eticheta în viața de zi cu zi și cum influențează modul în care este percepută o persoană inclusiv pe plan profesional?

- Profesia de medic și cadru didactic presupune o educație deosebită atât în domeniul medical, cât și în cel cultural și educațional, dar și în ceea ce privește imaginea publică a unei persoane care îmbrățișează această meserie. Consider că imaginea publică a unui medic și cadru didactic trebuie să corespundă cu un anumit statut bine definit în societate. Fiecare își construiește imaginea publică în raport cu aspirațiile sale, dar și cu complexitatea educațională. Fără să ne dăm seama, reprezentăm modele pentru tinerele generații, iar obligația noastră morală este de a susține imaginea pozitivă a unui medic în societate. Evident, acest lucru nu trebuie să fie o dominantă, dar nici nu trebuie neglijat. Din respect pentru profesia mea și pentru cei cu care interacționez, consider că trebuie să existe o armonie și un echilibru în toate. Tinerii au nevoie de modele din punct de vedere profesional, moral și uman, iar toate acestea se reunesc într-o „imagine” în care trebuie să ne regăsim în poziția de mentori.

- Cum arăta studenția dumneavoastră și ce amintiri prețioase păstrați din acea perioadă? Cum credeți că s-au schimbat valorile și provocările studenților de astăzi?

- Mă gândesc la studenție cu nostalgie, plăcere și bucuria unei perioade în care studiul profesional m-a dominat. Din familie am învățat că munca asigură succesul viitorului în orice profesie aleasă. Cu atât mai mult, profesia de medic trebuie ridicată la rang de artă, iar performanța și dragostea de oameni nu trebuie să ne părăsească niciodată. Colegialitatea, spiritul de echipă și ajutorul reciproc sunt lucruri pe care le amintesc cu drag în ceea ce privește relațiile interumane. Prieteniile dezvoltate pe parcursul studenției dăinuiesc și astăzi, iar bucuria revederii cu orice prilej este de neegalat, cu atât mai mult cu cât anii trec și amintirile din tinerețe devin mai pregnante. Comunicarea virtuală care domină în prezent cred că schimbă mult relațiile interumane. Suntem în secolul vitezei, contracronometru, astfel încât ne este mai ușor să comunicăm online decât să ne bucurăm de întâlniri „face to face”. Înțeleg perfect această evoluție în ceea ce privește relațiile interumane, dar, în același timp, doresc să promovez, prin accesul meu în media, comunicarea directă, importanța relației umane și, bineînțeles, relația medic-pacient și student-cadru didactic.

- Lumea de astăzi este în continuă schimbare, iar medicina nu face excepție. Cum percepeți transformările sociale și tehnologice din ultimii ani și impactul lor asupra relației medic-pacient?

- Viața unui medic nu se compară cu nimic din viața oricărei alte profesii. Un medic nu are voie să-și închidă telefonul, indiferent de ora din zi sau din noapte și indiferent de evenimentele din viața privată la care participă. Dacă un tânăr își asumă un astfel de mod de viață, înseamnă că profesia aleasă este cea care îl definește și în care se regăsește. Dacă nu iubești omul, dacă nu știi exact ce înseamnă empatie față de suferința umană, mai bine să alegi o profesie care să îți aducă satisfacții maxime fără a aduce nimănui vreun prejudiciu. Indiferent de înclinația către tehnologia modernă, relația medic-pacient nu trebuie subapreciată. Respectul față de profesia aleasă asigură și un statut social pe măsura aspirațiilor.

„ Rămân fidelă profesiei mele de-o viață: medic internist și cardiolog, cadru didactic dedicat tuturor generațiilor de tineri”

- Ați fost mereu implicată în promovarea culturii și artei prin emisiunile dumneavoastră TV. Ce loc ocupă aceste domenii în viața dumneavoastră și cum credeți că pot influența ele formarea unui medic?

- Colaborarea mea cu posturile de televiziune datează de câteva decenii bune. Am fost invitată de multe ori la dialoguri publice în care am abordat diverse teme medicale de actualitate. În urmă cu 10 ani, grație unei frumoase colaborări cu TeleMoldova Plus, condusă de domnul Director General Petru Frăsilă, am primit invitația generoasă de a realiza emisiunea „De la inimă la inimă”, prin care am putut aborda un spectru larg de subiecte, într-un dialog cald, natural, autentic, necosmetizat și necenzurat, spre folosul auditoriului. Câte valori nu avem, care, din discreție, preferă să stea „în spatele cortinei” și cu greu se lasă dezvăluite... Am reușit să descopăr în interlocutorii mei, aparținând tuturor generațiilor și profesiilor, valențe nebănuite, uneori ascunse (artistice, culturale, medicale), toate importante de dezvăluit în fața telespectatorilor. Mă regăsesc în egală măsură atât în ipostaza de medic și cadru didactic, care mă definește, cât și în cea de comunicator media, abordând o sferă largă de domenii. Consider că această complexitate de imagine poate constitui o formă de educație medicală și nu numai, pentru oricine care receptează preocupările mele.

- În încheiere, ce mesaj doriți să transmiteți celor care vă urmăresc emisiunile și studenților care vă privesc ca pe un model în cariera lor?

- Afirm cu plăcere că mă regăsesc în mai multe ipostaze, toate evoluând într-o succesiune logică. Rămân fidelă profesiei mele de-o viață: medic internist și cardiolog, cadru didactic dedicat tuturor generațiilor de tineri, în diverse etape de pregătire profesională. Plăcerea comunicării directe, spontane, pragmatice, fără cosmetizare a informației, reprezintă un har pe care l-am moștenit din familia mea de „didacți”, în care am crescut. Oportunitatea de a comunica în media, la diverse posturi de televiziune, mi-a dezvoltat această abilitate, pe care o consider aditivă și constructivă pentru profesia de bază. Emisiunea „De la inimă la inimă”, pe care o realizez de peste 10 ani la televiziunea TeleMoldova Plus, mi-a oferit plăcerea de a poziționa „cardiologia în mozaicul vieții”, cu ajutorul interlocutorilor din toate specialitățile medicale și din diverse domenii culturale, educaționale, filozofice, psihosociologice, etnografice, artistice vizuale sau lirice. Astfel, adaug la imaginea mea consacrată de medic internist și cardiolog, cadru didactic, și pe cea de „Doamna de la televiziune”.

- Aveți o carieră impresionantă și un portofoliu bogat de realizări. Dacă ar fi să priviți în urmă, există ceva ce ați schimba sau regretați că nu ați făcut altfel?

- Atât în cariera medicală, cât și în cea didactică, afirm cu mândrie că am atins toate treptele desăvârșirii profesionale. Și toate acestea au început cu educația din familie, cu respectul față de muncă, corectitudine și față de profesia aleasă. Judecând retrospectiv, profesia de medic și cea de cadru didactic le-am îmbinat cu spirit de responsabilitate și dăruire, dar și cu plăcerea maximă pentru alegerea făcută. Adaptarea la cardiologia modernă, tehnologizată, mă face să mă regăsesc în medicina pe care o practic.

 A consemnat Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
Mihai Chirica  „Ne-am obișnuit să trăim foarte bine, cu un randament foarte scăzut, iar sectorul public a devenit un devorator al economiei”
11/01/2025 14:21

* consideră primarul municipiului Iasi, Mihai Chirica  - Domnule primar, inceput de an linistit, la Iasi, sau e doar o aparentă? Mă refer la temperaturile ridicate, care, provoacă cheltuieli mai putin ...

Contrabandist, prins cu 1.700 de pachete cu ţigări la frontieră
11/01/2025 11:59

Poliţiştii de frontieră din Suceava cercetează un bărbat cu dublă cetăţenie, romană şi ucraineană, in a cărui maşină au descoperit ascunse, in bagaje şi in plafonul mijlocului de transport, aproa ...

Publicul tânăr, în atenția Operei din Iași
11/01/2025 11:57

Conducerea Operei Nationale Romane din Iasi se va concentra, in acest an, si pe atragerea publicului tanăr in sălile de spectacole. În acest sens, in primăvară, va avea loc premiera operei comice &bd ...

FOTOGEOGRAFICA duplex fotografic București – Iași
11/01/2025 10:03

Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti si Universitatea Natională de Arte „George Enescu” din Iasi organizează un dublu eveniment dedicat Zilei Artei Fotografice din Romania si Zilei Culturii ...

O femeie din Iaşi s-a retras la mănăstire, după o 'iubire' ratată cu un soldat american, care era de fapt un marocan. I-a trimis bărbatului 7.000 de dolari
10/01/2025 19:03

O femeie din Iaşi s-a dus la mănăstire după ce a fost păcălită de un marocan din Italia să ii trimită bani ca să obţină aur in valoare de un milion de dolari. Pentru asta, moldoveanca a făcut impru ...

Ștefan cel Mare, evocare deosebită la 550 de ani de la Bătălia de la Podul Înalt, în Vaslui
10/01/2025 16:46

Muzeul Judeţean "Ştefan cel Mare" Vaslui a organizat, vineri, la Ansamblul Monumental "Podul Inalt" Băcăoani, o activitate culturală dedicată implinirii a 550 de ani de la bătălia caştigată de voievod ...

Primăria reintroduce o taxă specială
10/01/2025 10:34

* banii stranşi urmează a fi utilizaţi doar la refacerea adăposturilor de protecţie civilă * „În Iaşi sunt peste 160 de adăposturi, parte din ele funcţionale, mai ales cele care aparţin do ...

Casele de amanet, luate cu asalt
10/01/2025 08:46

Perioada sărbătorilor de iarnă a trecut, iar foarte multe persoane constată acum că au cheltuit mai mult decat isi permiteau de Crăciun si de Revelion. Astfel, unii dintre locuitorii Iasului au inceput s ...

„Mulți dintre noi nu suntem conștienți de capacitatea de a depăși obstacole nici măcar la vârsta adultă”
10/01/2025 08:32

* sustine Georgiana Zaharia, coach si initiatorul unui program de dezvoltare personală dedicat adolescentilor Dezvoltarea personală in adolescentă joacă un rol esential in formarea identitătii si a carac ...

800 lei pentru o partidă de sex, într-un ungher de la autogară!
09/01/2025 23:59

 Ieşeanul Marian I. a avut parte de o partidă de sex mai costisitoare decat şi-a putut inchipui vreodată. În toamna anului trecut, in prima zi a lunii octombrie, mult după miezul nopţii, in jur ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei