Bilete de 4 și 7 lei la transportul în zona metropolitană!
Dimensiune font:
Există şi propunerea unui bilet cu două călătorii în interiorul ZMI, al cărui preţ ar fi de 12 lei * în ceea ce priveşte abonamentele lunare, ar fi vorba de 160 lei până la punctul de descărcare din municipiul Iași şi de 300 de lei pentru călătorii pe toată zona metropolitană unde operează transportul în comun * planul tarifar nu este bătut în cuie, ieşenilor oferindu-li-se posibilitatea de a formula amendamente sau sugestii
După cum v-am mai informat, de la 1 ianuarie 2023, activitatea de transport în zona metropolitană va suferi modificări în sensul CTP Iaşi va opera cu autobuze şi midibuze, pe rute deservite în prezent de transportatorii judeţeni. Primii paşi au vizat stabilirea rutelor pe care va opera noul operator de transport, iar majoritatea primăriilor din zona metropolitană au lansat în dezbatari publice aceste trasee. Este un capitol la care este greu să se mai intervină atât timp cât rutele gândite acoperă cam toate solicitările ieşenilor. Va urma consultarea cetăţenilor în ceea ce priveşte preţul biletelor, în prezent fiind vehiculate mai multe categorii de tarifare. Astfel, se propune ca preţul unui bilet pe toată zona metropolitană să fie de 7 lei, iar valabilitatea lui de 3 ore. „Cu acest bilet se poate circula pe toată zona metropolitană unde operează transportul în comun prin Asociaţia Metropolitană de Transport Public. Cum ar fi, de exemplu, ruta Aroneanu- Iași-Bârnova”, spun surse din AMTP. Tot în această categorie ar intra şi biletul de 12 lei, cu aceeaşi valabilitate, de trei ore, dar cu două călătorii (curse) pe toată zona metropolitană. În fine, cel mai ieftin bilet ar fi cel de 4 lei, valabil tot trei ore, dar care oferă cumpărătorului varianta unei călătorii până la punctul de descărcare din Iaşi, de exemplu Dorobanț-Iași, Bârnova - Iaşi sau Rediu Iaşi.
Abonamente de 160 lei, respectiv 300 lei
Evident, ieşenilor din zona metropolitană li se oferă şi posibilitatea achiziţionării de abonamente. Ar fi vorba de abonamentul de 160 de lei/lună valabil până la punctul de descărcare din municipiul Iași şi de abonamentul lunar la 300 de lei valabil pe toată zona metropolitană unde operează transportul în comun. „Toate aceste tarife sunt, cumva, o bază de pornire, încă nu sunt definitive, aşteptăm să vedem care sunt sugestiile şi propunerilor ieşenilor în urma dezbaterilor publice pe care fiecare primărie la va organiza”, spun oficialii Companiei de Transport Public.
Acestea au precizat că au mai fost propuse tarife care se adresează agenților economici dacă aceştia vor să suporte cheltuiala pentru angajații firmelor respective.
Dacă şi acest element, al tarifelor, va fi clarificat, va mai rămâne de discutat numărul de curse pentru fiecare UAT şi intervalele orare în care vor circula autobuzele CTP Iaşi. De exemplu, pentru satele Aroneanu, Dorobanț, Șorogari sunt prevăzute în medie 11 curse/zi, într-un interval orar ce urmează a fi stabilit, iar pentru satul Rediu-Aldei, 5 curse pe zi.
În ce condiţii vor subvenţiona primăriile din ZMI transportul public
Alte elemente tehnice, cum ar fi acordarea de gratuităţi, reduceri sau subvenţii rămân aşa cum e şi normal la latitudinea primăriiilor. „Cu privire gratuități şi reduceri, cu excepția celor prevăzute de lege, cum ar fi persoanele cu handicap, veteranii sau văduvele veteranilor de război, din bugetul local vom stabili condițiile și categoriile de persoane pentru care vom acoperi o parte din costuri, dar numai după primele 3-6 luni de operare în această nouă formă. Avem nevoie de acest termen pentru a vedea execuția efectivă și costurile la care se ajunge, pentru că, dacă vom fi în situația de a completa de la bugetul local costurile lunare ale operatorului, atunci ne vedem nevoiți să ne limităm doar la completarea acestor costuri și la asigurarea transportului în condițiile de mai sus pentru toți cetățenii comunei noastre. Pe de altă parte, dacă balanța costuri-încasări este în favoarea încasărilor sau măcar la un echilibru precar între acestea, atunci abia putem pune în discuție acordarea de subvenții suplimentare celor prevăzute de lege, ce vor fi suportate din bugetul local”, spune Benoni Moruzi, primarul comunei Aroneanu. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau