Bunătăţi pascale din Bucovina

miel
miel1
pasca

Dimensiune font:

| 16-04-2023 20:27

 Prin Bucovina sărbătoarea Paştelui înseamnă bucurie multă în familie, musafiri peste musafiri la masă şi bucate cu tradiţie

Desigur că doamnele încearcă să fie inventive şi reuşesc tot felul de inovaţii delicioase prin bucătării, dar, în afară de ouăle înroşite, trei feluri de bucate sunt considerate tradiţional obligatorii în fiecare casă: mielul, pasca şi cozonacii copţi în forme de „babe”.

Obiceiurile cozonacilor

Cozonacii se coc în Joia Mare, dacă este vorba despre cantităţi mari, sau chiar în Sâmbăta Mare, pentru cantităţile simbolice, dar niciodată nu se coc şi nu se prepară bucate pascale în Vinerea Mare, considerată zi de post negru, în care nimic nu se poate gusta.

Cozonacii, pasca şi chiar mieluţul din aluat se pregătesc, de regulă, din acelaşi aluat dospit, tradiţional, care se frământă în porţii cam de câte 5 kilograme de făină odată sau mai mici. Frământatul din cantităţi prea mari face ca aluatul să crească prea mult şi să „cadă” înainte de a fi coaptă ultima tavă. Cantităţile obişnuite folosite sunt, pentru fiecare kilogram de făină, de 3-20 de gălbenuşuri de ou frecate cu 250-300 grame de zahăr, o linguriţă rasă de sare fină, 150 grame de grăsime topită, drojdie cât o nucă şi atât lapte cald cât să nu depăşească totalul cantităţii de lichid 500-600 ml (ulei, lapte şi gălbenuşuri). În consecinţă, cantitatea de lapte diferă şi poate fi influenţată şi de calitatea făinii. Cei mai gustoşi şi mai fragezi cozonaci din Bucovina sunt consideraţi cei „opăriţi”, pentru că se păstrează proaspeţi mai mult timp. Nu reuşesc decât cu făină de calitate şi uscată. Pentru acest aluat se opăresc într-un vas, separat, câte 250 grame de făină luate din fiecare kilogram cu întreaga cantitate lapte. Aluatul este bătut energic, cu lingura din lemn, ca să nu facă boţuri deloc, până devine o pastă deasă. Drojdia se freacă separat cu 3-4 linguri de zahăr până devine apoasă, apoi se lasă puţin să crească. După ce pasta opărită s-a răcorit atât cât să poată fi atinsă cu încheietura mâinii fără să frigă, se amestecă drojdia şi se bate bine. Dacă pasta este foarte fierbinte, drojdia „moare” şi cozonacii nu vor mai creşte. Amestecul este lăsat la loc călduţ să dospească până îşi dublează volumul. Între timp, gălbenuşurile se bat spumă cu zahărul până ce acesta se dizolvă total şi spuma e deasă ca o glazură. Dacă nu se dizolvă zahărul, se poate adăuga o lingură de lapte cald. Ouăle bătute se încorporează în compoziţia cu ouă deja crescută, se bate bine şi se lasă din nou circa 15 minute să dospească. Abia la final se răstoarnă în restul de făină amestecată cu sare şi se frământă îndelung, adăugând şi câte puţină grăsime. Secretul acestui aluat este să fie destul de des şi foarte bine frământat. Dacă făina este prea uscată şi aluatul devine nisipos, se drege cu 3-4 linguri de smântână groasă şi se frământă până nu se mai lipeşte deloc de vas şi pare să facă multe beşici care pocnesc la frământat. Aluatul frământat se acoperă cu un ştergar şi se lasă la crescut cel puţin două ore, la loc cald.

Din bucăţile de aluat se frământă sulurile ce vor fi puse în jumătăţile de forme speciale de miel, care nu se umplu excesiv şi se închid înainte de a fi puse la copt. Prin creştere în limitele impuse de „corsetul” metalic, aluatul va deveni compact şi va lua forma de miel. Pentru cozonacii tradiţionali umpluţi, din bucăţile de aluat frământate din nou se întind foi groase cam de un deget, care se ung destul de subţire cu compoziţii diferite (mac măcinat, fiert cu lapte şi zahăr şi amestecat cu puţin albuş spumă, nucă măcinată amestecată cu zahăr, cacao, arome şi albuş spumă, sau doar un amestec de cacao, zahăr şi bucăţi de rahat).

Sulurile se rulează uşor şi se aşează în tăvi, câte unul sau chiar împletite câte două. După ce mai cresc cam 10 minute, se ung bine cu ou bătut cu zahăr, ţinut la cald, se dau în cuptorul încins şi se coc minim 45 de minute. Dacă vrem să fim siguri că s-au copt, îi încercăm cu un pai, pe care ar trebui să nu se prindă deloc aluat din cozonacul copt. La scoaterea din cuptor, înainte de fi extraşi din tăvi, cozonacii se lasă să se mai răcorească acoperiţi cu ştergare, altfel se încruzesc.

Secretele mielului

Gospodinele locului susţin, contrar credinţei că e cea mai bună carnea foarte tânără, că mielul trebuie să fie mărişor şi gras, altfel este tăiat degeaba şi nu se alege mare lucru din el. Există soluţii şi pentru mesenii care strâmbă din nas din principiu la orice carne de oaie, fie şi „junioară”. Bucovinencele elimină orice gust specific prin ţinerea cărnii o noapte în lapte rece sau în ulei bătut bine cu lămâie.

Mielul se pregăteşte, de regulă, ca friptură simplă cu usturoi şi vin, ori umplută cu amestec de pâine, ouă, multă verdeaţă, ficat măcinat, nucşoară, sare şi piper. Se mai pregăteşte, pentru amatorii de sosuri, cu spanac ori anghemacht (în sos de ciulama cu lămâie).

Dacă se foloseşte carne de berbec adult pentru proţap, gospodinele spun că e obligatorie, mai mult pentru frăgezire decât pentru gust, marinarea berbecului întreg, pe ambele părţi, cu oţet, vin, zahăr sau miere şi mirodenii după gust. Marinarea durează cel puţin o zi şi carnea trebuie crestată pe proţap. În timpul rumenirii se stropeşte uşor cu apă sau vin. Prăjirea durează 3-7 ore, în funcţie de mărimea mielului.

Pască savuroasă

Pentru pască, din aluat se întinde o foaie rotundă, groasă, care trebuie să fie mai mare decât dosul tăvii în care se va coace. Se pune foaia cu grijă, se face pe margine o bordură dintr-o împletitură de suluri de aluat şi se lasă la cald, să crească. Între timp, separat, se face umplutura. În cazul preparării cu aluatul obişnuit de cozonac, după coacere va predomina aluatul şi se foloseşte puţină umplutură. Gospodinele care doresc o pască în care să predomine umplutura şi aluatul să nu se usuce şi să rămână subţire folosesc aluat fraged nisipos, ca pentru tarte, care transformă tradiţionala pască într-un fel de tort fin şi deosebit de gustos, dar impune precauţii sporite în manevrare, pentru că este foarte fragilă.

Pasca tradiţională este umplută cu brânză de vacă bine scursă, amestecată cu zahăr până devine o pastă, la care se adaugă coajă de lămâie ori alte arome, stafide, 2-3 linguri de pesmet alb sau griş şi la final cu albuş bătut spumă. Umplutura se pune în pască, se ornează repede deasupra cu alte suluri de aluat, se unge cu ou bătut şi se coace cu multă grijă, ca să nu rămână crudă, dar nici să nu se ardă. Pasca se scoate din formă numai după ce s-a răcorit, ca să nu se rupă.

În locul umpluturii de brânză, pentru pască se mai pot folosi şi alte umpluturi care au la bază o cremă deasă amestecată cu spumă de albuş. În topul preferinţelor se află umplutura de smântână şi stafide, făcută din smântână groasă, scursă bine o noapte în săculeţ des de tifon îngropat în mălai, amestecată apoi foarte uşor cu două gălbenuşuri cu zahăr pudră, două albuşuri spumă şi trei linguri de făină ori griş. Acest sortiment se scoate din formă numai după ce s-a răcit. Alte variante gustoase rămân umpluturile de nucă, de ciocolată, fructe, vanilie, griş, orez sau chiar de halva.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Primarul municipiului Iaşi avertizează că şcolile din oraş vor fi închise, iar circulaţia maşinilor va fi limitată, dacă vor fi căderi abundente de zăpadă
15/11/2024 20:28

 Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, susţine că, in cazul unor căderi masive de zăpadă in municipiu in această iarnă, nu vor fi repetate greşelile din trecut, ci se vor inchide şcolile şi ...

”Războiul pomilor de Crăciun”: Municipiul Suceava egalează recordul Brașovului / În Moldova va fi adus un molid de  29 de metri de la Ocolul Silvic Breaza
15/11/2024 12:51

Un molid, cu o inăltime de 29 de metri va ajunge la Suceava pentru a infrumuseta municipiul cu ocazia Crăciunului. Un brad cu aceeasi inăltime a fost anuntat si in Brasov, iar oficialii de aici anuntau că e ...

Încă o amânare în procesul fostului șef al CJ Vaslui, Dumitru Buzatu
15/11/2024 12:09

Magistraţii de la Curtea de Apel Iaşi au amanat vineri decizia privind o eventuală intoarcere la DNA a dosarului in care Dumitru Buzatu este acuzat de luare de mită. Un nou termen de judecată a ...

Iașul va avea, la SRU, un centru pentru tratarea marilor arşi
15/11/2024 08:59

* Centrul pentru tratarea marilor arşi şi a pacienţilor cu diferite grade de arsuri va fi dotat cu aparatură medicală de ultimă generatie, bloc operator şi toate spaţiile suport şi auxiliare necesare * ...

Primăria va monta și decora 22 de brazi mari în tot orașul
15/11/2024 08:56

* aprinderea iluminatului festiv montat cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă va avea loc duminică, 1 decembrie, in jurul orei 17, in zona bradului de pe pietonalul Stefan cel Mare si Sfant, in fata sediului Prim ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2024 08:00

* pentru creştinii ortodocsi astăzi incepe Postul Crăciunului sau Postul Naşterii Mantuitorului, perioadă care se va incheia pe 24 decembrie * cele 40 de zile de post sunt mai usor de tinut fiindcă aproap ...

Specialiștii în oncologie din întreaga lume se întâlnesc la Iași
15/11/2024 08:00

* programul CONFER din acest an va reflecta progresele oncologice in oncologie medicală, chirurgie oncologică, radioterapie, biologie moleculară, hematologie, terapii paliative şi alte specialităţi implic ...

Consiliul de Administraţie al CNIR a aprobat lansarea licitaţiei pentru proiectarea şi execuţia drumului expres Bacău-Piatra Neamţ
14/11/2024 19:53

Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere (CNIR) a aprobat, joi, lansarea licitaţiei pentru proiectarea şi execuţia drumului expres Bacău – Piatra Neamţ, o investiţi ...

Parc de un milion de euro la Moinești
14/11/2024 19:50

Municipiul Moinesti din judetul Bacău beneficiază de o nouă zonă de relaxare modernă si elegantă, gratie proiectului de reabilitare completă a Parcului Tei, o investitie care a depăsit un milion de euro ...

Costul real al educației în România
14/11/2024 14:42

Pentru multe familii din Romania, costurile educatiei reprezintă una dintre cele mai mari provocări financiare. De la primii pasi ai unui copil in grădinită pană la absolvirea universitătii, sumele pe c ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei