Ce n-a văzut Parisul! Sute de motociclete din întrega lume, expuse la Horodnic!
Dimensiune font:
* „Decanul de vârstă” al colecției se numește Hendreson A/F115, fabricat în 1912 în SUA, cu motor de 1500 cc, patru cilindri în linie și patru trepte de viteză, atingând o viteză maximă de 90 km/h * urmează Ultima Lyon 350 B, fabricată în Franța în 1920 * cel mai vechi exponat fabricat în România este o motoretă Carpați, cu două viteze, din producția 1958, care dezvolta o viteză maximă de 60 km/h * o piesă rară în această colecție este „Sindorela”, un automobil electric primit în dar de marea gimnastă Nadia Comăneci de la președintele Mexicului în 1977, după ce sportiva noastră a obținut nota 10 la Jocurile Olimpice de la Montreal
Ieșenii constituie majoritatea turiștilor care, la sfârșit de săptămână sau în concedii și vacanțe, caută relaxare în partea nordică a Moldovei. Și aceasta pentru că județul Suceava dispune de un potențial turistic extraordinar, mult mai mare decât al unor zone europene vestite.
Bucovina, sau „țara fagilor”, așa cum au denumit-o austro-ungarii după 1775, se deschide ca un evantai în fața celor care doresc să afle pagini din istoria neamului sau să ia contact cu măiestria meșteșugarilor lemnari și a pictorilor anonimi care au zugrăvit lăcașele de cult din zonă, cu cei care practică turismul balnear și au la dispoziție un aer pur și ape tămăduitoare, sau cu cei care iubesc natura și mișcarea în aer liber.
Dincolo de toate acestea, oamenii din zonă, gospodari din tată în fiu, sunt preocupați de a crea și alte atracții turistice. Una dintre ele se află la Horodnic de Jos, la 5 kilometri de Rădăuți, pe drumul spre Putna: Expoziția de motociclete a omului de afaceri Alexandru Scheul.
Într-un pavilion mare din metal și sticlă, aflat chiar la șosea, proprietarul a creat o „istorie a motoarelor”. Lui Alexandru Scheul nu-i place să spună colecției sale „muzeu al motocicletelor”, pentru că, mărturisește el, într-un muzeu sunt, de obicei, piese vechi, nefuncționale. „La mine în expoziție, toate piesele strălucesc, motoarele pornesc imediat ce dai la cheie și poți pleca pe străzile din Horodnic sau din România, imediat. Aici se îmbină vechiul cu noul”, spune Alexandru în albumul dedicat de realizatoarea TV Cristina Țilică.
Pavilionul, denumit și pe hărțile online „Expo Moto Bucovina”, este deschis permanent, iar la intrare vizitatorii sunt îndemnați să folosească papucei protectori pentru interior
. „Decanul de vârstă” al colecției se numește Hendreson A/F115, fabricat în 1912 în SUA, cu motor de 1500 cc, patru cilindri în linie și patru trepte de viteză, atingând o viteză maximă de 90 km/h. Urmează Ultima Lyon 350 B, fabricată în Franța în 1920. Cel mai vechi exponat fabricat în România este o motoretă Carpați, cu două viteze, din producția 1958, care dezvolta o viteză maximă de 60 km/h. Aceasta a aparținut tatălui, Mircea Scheul, de la care Alexandru și-a dezvoltat această pasiune, pe care a cultivat-o de-a lungul timpului.
Este greu să descrii tot ce se află în expoziția de la Horodnic de Jos.
Cele peste 300 de motociclete sunt prezentate atât în funcție de țările în care au fost produse, cât și pe tipuri de activități. Majoritatea sunt adevărate bijuterii, provenind de la mari firme producătoare.
Se găsesc, spre exemplu, Jawa 500, cu doar 200 de exemplare între 1952-1956. Și multe altele: Honda, Suzuki,
O piesă rară în această colecție este „Sindorela”, un automobil electric primit în dar de marea gimnastă Nadia Comăneci de la președintele Mexicului în 1977, după ce sportiva noastră a obținut nota 10 la Jocurile Olimpice de la Montreal. Mașina are două motoare electrice, dezvoltă o viteză maximă de 45 km/h, o autonomie de 60 de kilometri și caroserie din fibră de sticlă, inclusiv arcurile de suspensie.
Expoziția de motociclete de la Horodnic de Jos, aflată într-o zonă unde istoria și spiritualitatea „mustește”, vine cu o filă privind evoluția tehnologică din ultima sută de ani, printr-un efort demn de toată lauda, care nu poate decât să te încânte. Dacă ajungeți acolo cu sau fără motocicletă, nu veți regreta.
Vasile ARHIRE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau