Cele mai frumoase trasee ale Moldovei

index

Dimensiune font:

| 22-02-2023 14:17

Imediat ce cobori în Gara din Vatra Dornei te învăluie nu doar mirosul de brad şi răcoarea muntelui, dar şi o linişte greu de explicat pentru o aşezare urbană. Aproape că nici nu auzi sforăitul gaterului din apropiere, nici motoarele maşinilor ce trec în grabă. Te bucuri doar de linişte şi de gândul întâlnirii cu Viorela Cătălina şi Clubul Doamnelor de Munte.

Bucovineancă adoptată, Viorela a lăsat Iaşul în urmă cu vreo zece ani, când a decis să-şi fie propriul stăpân. A avut o carieră frumoasă ca şi conservator în domeniul muzeal, apoi a învăţat tainele managementului şi marketingului în sectorul dur al asigurărilor. La un moment dat a tras linie şi a spus „Gata”. „Nu m-am încadrat tiparelor de serviciu şi programului impus şi am ales calea propriului şef şi angajat pe drumul muntelui. Cu ceva economii, cu multă muncă şi cu o dorinţă imensă de libertate am deschis Cabana de Vis, aşa cum este cunoscută Pensiunea Cătălina. Şi nu a fost uşor, ca să răspund unei întrebări nerostite, dar a meritat fiecare secundă”, am aflat de la Viorela.

Cumva, ea a schimbat o aventură urbană cu o alta – a lăsat în urmă Iaşul zgomotos pentru o aşezare cochetă de munte, unde încă te mai bucuri de aer curat şi poţi găsi tihna în care să-ţi asculţi gândurile şi să-ţi linişteşti sufletul. Viorela este un cabanier atipic – ea îşi însoţeşte mereu turiştii, promovează traseele şi le arată toate frumuseţile zonei. „Profilul turistului s-a schimbat mult şi puţini sunt cei care mai doresc doar să se plimbe, să stea pe o bancă din Parcul Central şi să se joace cu veveriţele. Oamenii au nevoie de mereu de ceva nou. Cer lucruri noi, trăiri pe care să le transforme cu uşurinţă în amintiri şi am ales să petrec alături de ei, atunci când mi-au cerut, o parte din vacanţa lor”, a mai spus Viorela. Şi pentru că varietatea este cuvântul de ordine, ea a înfiinţat, în urmă cu trei ani, şi Clubul Doamnelor de Munte, atrasă de ideea coagulării unui grup care să arate frumuseţile Bucovinei. Atentă la toate sugestiile venite de la cei din jur, a organizat sesiuni gastronomice, tabere de sănătate şi frumuseţe, seri distractive, concursuri fel de fel, degustări de vin şi de alte bunătăţi pe care le prepară cu mâna ei. Vin şi mulţi copii în tabără şi se bucură să facă diferite lucruri împreună: „Gătim, mergem la călărit, ne jucăm mult. Aşa a venit şi ideea clubului. Într-o seară, stăteam la poveşti cu nişte prieteni. Ei au spus «Ce bine ar fi dacă ar exista un loc unde să ne întâlnim periodic, să venim de prin locurile unde stăm şi muncim şi să ne simţim bine». «Cât de greu ar fi?», m-am întrebat, şi ne-am apucat de lucru. Şi pentru că femeile sunt mai sensibile, am spus să fie Clubul Doamnelor de Munte”. Grupul are deja sute de membri şi din Vatra Dornei, dar şi din Suceava, Iaşi, Bucureşti, Călăraşi, Constanţa. Practic, din toată ţara. Se întâlnesc periodic, la cererea lor, şi organizează diferite acţiuni. Uneori li se alătură şi salvamontiştii, care se bucură de câteva ore petrecute lângă oameni care iubesc muntele la fel de mult ca şi ei. Unul dintre salvamontişti, Ciprian Streteanu, cunoscut pentru ascensiunile sale pe Aconcagua, îi însoţeşte pe cei care vor să facă escaladă.

Călător prin Bucovina

De la nicio întâlnire nu lipsesc drumeţiile, făcute pe cele mai frumoase trasee din zonă către Vârful Ouşorul, Giumalău, Pietrosul Bistriţei, munţii Călimani, cu celebra rezervaţie naturală 12 Apostoli, lacul Iezer, lacul fără fund şi drumul Mariei Tereza, promovarea zonei fiind unul dintre scopurile principale ale Clubului Doamnelor de Munte. De multe ori urcă şi la Mănăstirea Piatra Tăieturii, care se află la cea mai mare altitudine din Bucovina (1.790 metri – n.a.). Au mers împreună la Muzeul Ouălor de la Ciocăneşti, la toate lăcaşurile de cult din zonă, la şezători. „Cu turiştii am făcut de foarte multe ori turul mănăstirilor. Plecăm din Vatra Dornei, ajungem la Moldoviţa, Suceviţa, Putna şi ne întoarcem pe la Mănăstirea Humor şi Voroneţ. Am mers pe TransRarău, prin Chilia şi Cheile Zugrenilor, am ajuns la Mănăstirea Rarău, traversam muntele şi ajungem la Pietrele Doamnei după care coborâm în Pojorâta, Câmpulung Moldovenesc şi apoi acasă, la tochitură!!!!”, a oferit Viorela câteva trasee parcurse deseori alături de Clubul Doamnelor de Munte. Au fost călătorii şi la Salina Cacica, la ştrandul cu apă sărată şi la Biserica Catolică, unde este cea mai importantă comunitate catolică din zonă, dar şi spre Ardeal la Tihuţa, la Castelul Dracula. Traseele montane sunt parcurse obligatoriu pe jos, iar cele dintre localităţi cu maşina su bicicleta.

Cum să ajungi la cei 12 Apostoli cu bicicleta

Ca să descoperi judeţul Suceava nu ai nevoie decât de o bicicletă, crede Ştefan Macedon Gheorghiţă, cunoscut drept „Artistul”. Împreună cu prietenii săi, tânărul a făcut ceea ce autorităţile locale şi judeţene nici nu au încercat: trasee turistice pentru pasionaţii de ciclism. „Artistul” s-a apucat mai serios de treabă în urmă cu patru ani şi de atunci, de la topirea zăpezii până când ninge din nou, îşi ia bicicleta, rucsacul şi aparatul de fotografiat şi porneşte la drum. Toate descoperirile pe care le face pe traseu, toate locurile frumoase pe care le vede le publică pe site-ul său www.judetulsuceava.ro. Printre traseele cicloturistice pe care le recomandă se află şi 12 Apostoli, care nu este uşor, deci nu ar fi potrivit pentru începători. Traseul are o lungime de 25,3 kilometri, poate fi parcurs în cinci ore pe drumuri asfaltate, pietruite sau de pământ. „Traseul începe în comuna Dorna Candrenilor, la intersecţia drumului european cu drumul asfaltat ce duce în satul Poiana Negri. Urmaţi acest drum pentru câţiva kilometri până ajungeţi la intersecţia cu un drum pietruit ce urcă în stânga, unde este un indicator spre schit. Urmăm acest nou drum şi imediat vom întâlni şi marcajul turistic punct albastru. Pentru a ajunge la Schitul 12 Apostoli trebuie să urmaţi indicatoarele spre schit şi marcajul turistic, cu menţiunea că în ultima parte drumul urcă în serpentine spre golul montan, iar panta este destul de mare”, ne-a spus Ştefan Macedon Gheorghiţă. Artistul a adăugat că „odată ajunşi sus, traseul face stânga pe un drum înierbat chiar înainte de intrarea în curtea aşezământului monahal, trece pe lângă o morişcă de vânt şi ajunge la un popas şi un panou informativ. Aici putem să lăsăm bicicletele şi să mergem până la stâncile 12 Apostoli (trei ore de mers pe jos, dus-întors – n.r.), marcaj punct roşu şi punct albastru”. Ştefan Macedon Gheorghiţă atenţionează că revenind la popas, traseul continuă uşor stânga faţă de direcţia de unde aţi venit când aţi urcat de la schit şi intră în pădure pe un drum de pământ, unde trebuie să întâlniţi marcajul triunghi albastru. Urmărind acest marcaj, veţi ajunge în Sărişor de unde puteţi continua spre Neagra Şarului sau spre Şarul Dornei. Un alt traseu pentru ciclişti recomandat de Artistul este Pojorâta- Fundu Moldovei- Colacu- Botuş- Braniştea- Breaza de Sus- Benia- Moldova Suliţa- Izvoarele Sucevei- Drum forestier Benschi- Pasul Pohoniş- Brodina de Sus-Brodina de Jos- Argel- Râşca- Moldoviţa- Vatra Moldoviţei- Frumosu- Strâmtura- Vama. Gradul de dificultate al traseului este mediu, iar distanţa parcursă este de 111 kilometri pe drumuri pietruite şi asfaltate.

Ceahlăul veşniciei noastre

Dacă preferaţi călătoriile în Neamţ, Ceahlăul este principala destinaţie, lucru demonstrat de miile de turişti care an de an vin în zonă. Cele mai căutate trasee, apreciate inclusiv pentru frumuseţea lor, sunt Durău- Cascada Duruitoarea şi Cabana Dochia sau Izvorul Muntelui- Stânca Dochia- Jgheabul cu Hotar- Cabana Dochia. Mulţi preferă şi Izvorul Muntelui- Poiana Maicilor- platoul Ocolaşul Mic- Cabana Dochia, dar şi Durău-Cabana Fântanele-Toaca-Cabana Dochia şi Izvorul Muntelui-Cabana Dochia. „Au fost primele trasee pe care le-am parcurs în copilărie şi am rămas fascinat de ele. Este fascinant să priveşti lumea de pe platourile înalte şi să ai impresia că poţi atinge norii cu mâna?”, a spus Cătălin Dima, un ieşean îndrăgostit de munte şi de natură.

Drumeţilor nu le trebuie mare lucru în afara unui rucsac în care se află toate cele necesare unui montagnard. Ei se bucură să fie împreună, să adune poveşti de călătorie şi să împărtăşească tuturor din experienţele avute pe munte. Dar poate cel mai mult le place să vorbească despre frumuseţile ascunse ale Moldovei şi despre cum le putem cunoaşte mai bine.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Primarul municipiului Iaşi avertizează că şcolile din oraş vor fi închise, iar circulaţia maşinilor va fi limitată, dacă vor fi căderi abundente de zăpadă
15/11/2024 20:28

 Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, susţine că, in cazul unor căderi masive de zăpadă in municipiu in această iarnă, nu vor fi repetate greşelile din trecut, ci se vor inchide şcolile şi ...

”Războiul pomilor de Crăciun”: Municipiul Suceava egalează recordul Brașovului / În Moldova va fi adus un molid de  29 de metri de la Ocolul Silvic Breaza
15/11/2024 12:51

Un molid, cu o inăltime de 29 de metri va ajunge la Suceava pentru a infrumuseta municipiul cu ocazia Crăciunului. Un brad cu aceeasi inăltime a fost anuntat si in Brasov, iar oficialii de aici anuntau că e ...

Încă o amânare în procesul fostului șef al CJ Vaslui, Dumitru Buzatu
15/11/2024 12:09

Magistraţii de la Curtea de Apel Iaşi au amanat vineri decizia privind o eventuală intoarcere la DNA a dosarului in care Dumitru Buzatu este acuzat de luare de mită. Un nou termen de judecată a ...

Iașul va avea, la SRU, un centru pentru tratarea marilor arşi
15/11/2024 08:59

* Centrul pentru tratarea marilor arşi şi a pacienţilor cu diferite grade de arsuri va fi dotat cu aparatură medicală de ultimă generatie, bloc operator şi toate spaţiile suport şi auxiliare necesare * ...

Primăria va monta și decora 22 de brazi mari în tot orașul
15/11/2024 08:56

* aprinderea iluminatului festiv montat cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă va avea loc duminică, 1 decembrie, in jurul orei 17, in zona bradului de pe pietonalul Stefan cel Mare si Sfant, in fata sediului Prim ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2024 08:00

* pentru creştinii ortodocsi astăzi incepe Postul Crăciunului sau Postul Naşterii Mantuitorului, perioadă care se va incheia pe 24 decembrie * cele 40 de zile de post sunt mai usor de tinut fiindcă aproap ...

Specialiștii în oncologie din întreaga lume se întâlnesc la Iași
15/11/2024 08:00

* programul CONFER din acest an va reflecta progresele oncologice in oncologie medicală, chirurgie oncologică, radioterapie, biologie moleculară, hematologie, terapii paliative şi alte specialităţi implic ...

Consiliul de Administraţie al CNIR a aprobat lansarea licitaţiei pentru proiectarea şi execuţia drumului expres Bacău-Piatra Neamţ
14/11/2024 19:53

Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere (CNIR) a aprobat, joi, lansarea licitaţiei pentru proiectarea şi execuţia drumului expres Bacău – Piatra Neamţ, o investiţi ...

Parc de un milion de euro la Moinești
14/11/2024 19:50

Municipiul Moinesti din judetul Bacău beneficiază de o nouă zonă de relaxare modernă si elegantă, gratie proiectului de reabilitare completă a Parcului Tei, o investitie care a depăsit un milion de euro ...

Costul real al educației în România
14/11/2024 14:42

Pentru multe familii din Romania, costurile educatiei reprezintă una dintre cele mai mari provocări financiare. De la primii pasi ai unui copil in grădinită pană la absolvirea universitătii, sumele pe c ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei