Coadă la... Botanică!

1bota1
1bota2
1bota3
1bota4

Dimensiune font:

| 31-10-2022 06:51

* aglomeraţie mare la deschiderea celei de-a 45-a ediţii a expoziţiei Flori de toamnă” * aleile Grădinii Botanice au devenit neîncăpătoare * mii de oameni au venit, duminică, la expoziţia organizată de Grădina Botanică în cadrul Zilelor Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi * până pe 20 noiembrie pot fi admirate tufănele, crizanteme, expoziţiile de dovlecei, de varză şi pot fi văzuţi şi cei mai rari şi cei mai scumpi ardei iuţi din lume

Ediţia din acest an este specială deoarece Grădina Botanică „Anastasie Fătu” aniversează 165 de ani de la fondare, acesta fiind prima grădină de acest fel înfiinţată în România. În actualul spaţiu de pe Dealul Copoului, Grădina Botanică funcţionează de 58 de ani. „Pe primul amplasament, astăzi sunt două străzi, strada Anastasie Fătu şi strada Florilor, nu departe de monumentul Râpa Galbenă. Pe acest amplasament, în anul 1960, cu prijlejul aniversării a 100 de ani de la fondarea Universităţii s-a pus problema înfiinţării unei grădini care să corespundă cerinţelor. Dar s-a găsit şi preferat acest amplasament pentru că este un teren accidentat şi care oferă, din punct de vedere peisagistic, valenţe cu totul deosebite, a menționat directorul Grădinii Botanice, prof. univ. dr. Cătălin Tănase.

Peste cinci decenii de efort, cercetare ştiinţifică şi implicare

Pentru a vedea Grădina Botanică aşa cum este ea acum a fost nevoie de un efort şi cercetare ştiinţifică de peste cinci decenii. „Apreciem că este una dintre cele mai reprezentative colecţii de crizanteme dintr-o grădină botanică din ţară şi din străinătate. În prezent, colecţia numără 215 soiuri de crizanteme, care sunt aşa zisele crizanteme internaţionale, şi 210 de dumitriţe sau tufănele, aşa cum sunt cunoscute în zona noastră”, a spus directorul Grădinii Botanice”, a spus directorul Grădinii Botanice. . 

Activitatea de cercetare din Grădina Botanică din Iaşi a început din perioada anilor 1970-1980, când a fost iniţiat procesul de creare a primelor soiuri româneşti de crizanteme într-o grădină botanică din România. „În acea perioadă au fost create şi omologate 14 soiuri de tufănele şi 23 de crizanteme, ceea ce este minunat şi firesc. Toată echipa Grădinii Botanice de la secţia Crizanteme, coordonată de prof.dr Ana Cojocariu, a continuat această frumoasă tradiţie. Chiar dacă secţia a fost preluată de 6 ani, de 5 ani a organizat activităţi de înviorare prin polenizare încrucişată, a ales două soiuri, unul fiind franţuzesc şi unul românesc. Printr-o muncă foarte minuţioasă a reuşit prin distincţie, prin uniformitate, stabilitate, să ne prezinte astăzi două soiuri cu inflorescenţe tip margaretă dar când vă apropiaţi remarcaţi inflorescenţa dublă”, a spus directorul Grădinii Botanice.

Flori, fructe şi seminţe într-o promisiune a vieţii

Tot ceea ce se poate vedea în aceste zile la Expoziţia „Flori de toamnă” este munca de cercetare şi creaţie a celor de la Grădina Botanică din Iaşi. Expoziţia se intitulează „Flori, fructe şi seminţe”, genericul din acest an este „Promisiunea vieţii”.

Pe stâlpii placaţi cu piatră este expusă artă japoneză. Sunt nişte colaje realizate printr-o tehnică de presare a unor părţi din plantă sau chiar tipuri de inflorescenţă.  

Un alt aspect remarcabil este faptul că în prezent în Grădina Botanică de la Iaşi se găsesc toate tipurile de inflorescenţă clasificate în cele 13 clase cunoscute la nivel internaţional. Pot fi remarcate cele mai comune crizanteme, cum sunt anemonele, dar şi inflorescenţe cunoscute sub numele „păianjen” sau “pensulă”. Ele sugerează apropierea de semnificaţia numelui care le poartă.

În zona unde sunt speciile sălbatice, vizitatorii pot admira 25 de astfel de specii de pe toate continentele. Aici sunt expuse cele perene, cele pe care le păstrăm în spaţii protejate. Vizitatorii pot remarca şi crizantema pentru salată sau pe cea pentru ceai ori pe cea din care se extrage un insecticid. În medicina asiatică, în mod special în cea chinezească, sunt folosite multe dintre crizantemele care se regăsesc şi în cadrul expoziţiei din această toamnă. Absolut toate culorile provin dintr-un genitor cu inflorescenţă de culoare galbenă.

Într-un alt spaţiu al expoziţiei sunt amenajate numeroase eşantioane de fructe şi de seminţe care provin de la specii cultivate în Grădina Botanică. Printre aceştea se remarcă colecţia de ardei decorativi. „Pentru curioşi avem primele trei specii recunoscute la nivel mondial ca fiind cele mai iuţi. Anul acesta am reuşit, printr-un schimb internaţional, să primim patru seminţe de la cel mai scump ardei din lume, dar a germinat doar o singură sămânţă. Este o specie perenă, ceea ce ne dă mari speranţe că va dăinui în Grădina Botanică din Iaşi. Este cea mai scumpă pentru că 1 kg are aproximativ 75.000 de fructe de dimensiunea unor mărgele”, a adăugat directorul Grădinii Botanice din Iaşi, prof. univ. dr. Cătălin Tănase.

Într-un cadru tradiţional este organizată o expoziţie cu peste 200 de soiuri de dovlecei. Lor li se alătură tigve, dovleacul de ceară, castraveţii ţepoşaţi africani, pepene de iarnă, tărtăcuţa şarpe, bureţi vegetali şi insulina vegetală. Colecţia are atât impact decorativ cât şi o importanţă ştiinţifică deosebită.

Nu în ultimul rând, cei care vin la Expoziţia de toamnă pot admira şi colecţia de varză. Sunt 76 de taxoni, din care 21 sunt prezentaţi în premieră. Printre ei sunt opt hibrizi ornamentali şi 13 cu valoare alimentară.   

Pentru această expoziţie, cei de la Grădina Botanică „Anastasie Fătu” s-au pregătit încă de anul trecut. De remarcat este faptul că Grădina Botanică este deschisă indiferent de vreme. Secţiile exterioare şi serele pot fi vizitate până pe 20 noiembrie, între orele 9 şi 17. Preţul unui bilet este de 15 lei. Studenţii, elevii, pensionarii şi grupurile organizate beneficiază de reduceri. Laura RADU 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Turmă de capre, lăsată nesupravegheată pe un drum european din județul Neamț, lovită de un autoturism. Nouă animale au murit
17/11/2024 09:02

Un accident mai puţin obişnuit s-a produs, sambătă seară, pe drumul european 85, in judeţul Neamţ. Un autoturism a intrat in plin intr-o turmă de capre care, lăsate nesupravegheate, au ajuns pe şosea. ...

Șoferul unei camionete a murit la spital după ce l-a lovit trenul Iași-Hârlău. Nu ar fi auzit sirena locomotivei
17/11/2024 09:01

Imagini socante, vineri seară, in judetul Iasi. Un sofer de 54 de ani nu a fost atent la calea ferată, iar camioneta pe care o conducea a fost izbită in plin de un tren si aruncată apoi pe camp, aproape 40 ...

Majorat cu final tragic: un tânăr de 18 ani a fost ucis, după mai multe glume cu un alt băiat
16/11/2024 17:19

Un tanăr de 18 ani a murit, in noaptea de vineri spre sambătă, după ce a fost injunghiat in zona toracică de un alt tanăr cu care a avut o altercaţie. Scandalul a izbucnit la o petrecere de majorat organ ...

Învață-mă să folosesc telefonul mobil!
16/11/2024 14:52

O campanie de alfabetizare si incluziune digitală derulată de Biblioteca Judeteană „Gh. Asachi” Iasi cu sprijinul voluntarilor Vino cu device-ul personal (telefon sau tabletă) la sediul Bibliot ...

„Povești în zbor cu zmeie și zei” – un nou atelier D.I.C.E. la Palatul Culturii
16/11/2024 14:50

Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi, prin Sectia Mediere culturală, Proiecte, Marketing si cu sprijinul activ al Muzeului Etnografic al Moldovei, desfăsoară un nou atelier in perioada 20 noi ...

Dublă lansare de carte la Palatul Culturii
16/11/2024 14:48

  Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi organizează vineri, 22 noiembrie 2024, de la ora 17.00, la Palatul Culturii, in sala „Henri Coandă”, evenimentul de dublă lansare ...

Primarul municipiului Iaşi avertizează că şcolile din oraş vor fi închise, iar circulaţia maşinilor va fi limitată, dacă vor fi căderi abundente de zăpadă
15/11/2024 20:28

 Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, susţine că, in cazul unor căderi masive de zăpadă in municipiu in această iarnă, nu vor fi repetate greşelile din trecut, ci se vor inchide şcolile şi ...

”Războiul pomilor de Crăciun”: Municipiul Suceava egalează recordul Brașovului / În Moldova va fi adus un molid de  29 de metri de la Ocolul Silvic Breaza
15/11/2024 12:51

Un molid, cu o inăltime de 29 de metri va ajunge la Suceava pentru a infrumuseta municipiul cu ocazia Crăciunului. Un brad cu aceeasi inăltime a fost anuntat si in Brasov, iar oficialii de aici anuntau că e ...

Încă o amânare în procesul fostului șef al CJ Vaslui, Dumitru Buzatu
15/11/2024 12:09

Magistraţii de la Curtea de Apel Iaşi au amanat vineri decizia privind o eventuală intoarcere la DNA a dosarului in care Dumitru Buzatu este acuzat de luare de mită. Un nou termen de judecată a ...

Iașul va avea, la SRU, un centru pentru tratarea marilor arşi
15/11/2024 08:59

* Centrul pentru tratarea marilor arşi şi a pacienţilor cu diferite grade de arsuri va fi dotat cu aparatură medicală de ultimă generatie, bloc operator şi toate spaţiile suport şi auxiliare necesare * ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei