Corala „Ciprian Porumbescu” a adus României două medalii de aur de la Jocurile Olimpice Corale din Coreea de Sud
Dimensiune font:
Cei 28 de artiști au fost singurii reprezentanți ai României * în concurs au intrat 324 de coruri din 48 de țări
Corala „Ciprian Porumbescu” a Asociației „Sing Bucovina” din Suceava a scris istorie. Artiștii au câștigat două medalii de aur în cadrul Jocurilor Mondiale Corale din Coreea de Sud, categoriile C15 – Musica Sacra a capella și C26 – Folklore a capella. Cei 28 de membri au fost singurii reprezentanți ai României. La acest eveniment au participat 324 de coruri din 48 de țări.
World Choir Games este cea mai mare competiție de muzică corală de pe glob, ce are la bază ideea Jocurilor Olimpice și este organizată de Interkultur, cea mai performantă și recunoscută entitate organizațională în domeniu.
Pe lângă cele două probe de concurs, artiștii au susținut și un concert al prieteniei, alături de coruri din Coreea de Sud, China și Indonezia.
„Prin puterea exemplului putem schimba lumea și crea performanțe incredibile. Iatã, Asociația Sing Bucovina funcționează precum o veritabilă instituție de cultură, demonstrându-și valoarea prin realizările sale organizatorice deosebite. Un vis a devenit realitate. Performanța se poate realiza doar prin profesionalism, muncă, bună organizare, răbdare și multă pasiune”, au spus fondatorii.
150 de ani de cânt coral
Înființată în primă formă în anul 1867, ansamblul se prezintă astăzi ca fiind un cor de sine-stătător ce are la bază autofinanțarea. Cu toate acestea, membrii coralei (atât în varianta mixtă cât și în varianta feminină) au reușit în ultimii 9 ani să susțină 200 de concerte în diaspora și să aducă României 6 Medalii de aur și 8 de argint la cele mai importante concursuri corale mondiale. Timp de un secol și jumătate tradiția muzicii corale bucovinene s-a perpetuat în varii forme, ajungând ca în epoca ante și post decembristă să activeze în Suceava un cor profesionist, Ciprian Porumbescu, parte a uniunii muzical dramatice de sub egida ansamblului omonim. În contemporaneitate, formația corală mixtă a fost reînființată în 2011 sub bagheta pr.prof. Lucian-Ionut Tablan-Popescu și sub coordonarea managerului lect. ing. prof. Ionuț-Vichentie Ilisoi. Din 2013 brandul cultural-coral denumit „Corala Ciprian Porumbescu” are în componență două coruri: Corala mixtă „Ciprian Porumbescu” a Asociației „Sing Bucovina” și Corala de fete „Ciprian Porumbescu” a Colegiului Național „Ștefan cel Mare” din Suceava. Ansamblul a câștigat peste 150 de premii și medalii la concursuri corale românești și internaționale, 6 medalii de aur și 7 de argint la competiții importante de peste hotare. Corul a avut nouă turnee internaționale, respectiv peste 200 de concerte, în Elveția, Franța, Germania, Italia, Belgia, Austria, Grecia, Belarus. „Misiunea a fost una grea. În istoria post-decembristă se pare că astfel de activități au fost aproape inexistente sau mult prea rare în orașul nostru. Cu toate acestea, iată, un cor al unei asociații reușește să se mobilizeze și să aprindă scânteia care trebuie să ghideze sufletele iubitoare de frumos câtre muzica corală. În ultimii ani ne-am asumat acest rol, de ambasadori ai muzicii corale din Suceava, din Bucovina, din colțișorul nostru de rai. Nu, nu ne ferim de adevăr. Ne-am lovit de multe piedici puse pe linia de start chiar de cei de acasă, de cei care ar trebui să sprijine performanța în materie de cultură, însă nu ne-am oprit niciodată din alergare. Astfel, sperăm ca generațiile următoare să găsească în noi un model de urmat în materie de pasiune, trăire și sacrificiu”, au mai spus fondatorii.
Puternic angrenați în mișcarea cultă și corală din partea de N-E a țării, muzicienii s-au
pregătit intens pentru această reprezentare istorică. De
altfel, activitatea bogată din ultimii ani evidențiază ascensiunea muzicală a coralei, în
sprijinul acestora alăturându-se artiști români consacrați, confirmând, astfel, evoluția lor în domeniul muzical.
Alexandru Semeniuc este cel care s-a ocupat de pregătirea muzicală pentru acest
concurs, conducându-i pe artiști pe culmile succesului prin măestria dirijorală. De partea de logistică, financiară și de organizare, s-a ocupat managerul coralei, Ionuț-Vichentie Ilișoi.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau