COVID-19 închide tot mai multe unități de învățământ
Dimensiune font:
Numărul cazurilor de infectări cu noul coronavirus în unități de învățământ crește de la o zi la alta, iar situația devine tot mai îngrijorătoare. Ieri, alte două școli și un liceu au suspendat activitatea pentru 14 zile după ce au fost înregistrate cazuri de COVID-19 în rândul cadrelor didactice și al elevilor.
Cele trei focare s-au înregistrat la Școala Gimanzială „Otilia Cazimir”, unde 19 elevi și 9 persoane care lucrează la școală au fost infectate, două dintre ele fiind în spital, la Școala Gimnazială nr. 41 -Penitenciar unde 7 elevi au fost confirmați pozitiv și la Liceul Special „Moldova” din Târgu Frumos unde au fost înregistrate 11 cazuri (7 elevi și 4 angajați). Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Iași, pozitivii au fost izolați la domiciliu și s-a luat măsura suspendării cursurilor în aceste unități. Situația însă se preconizează tot mai rea, spun autoritățile sanitare, din cauza faptului că testările în școli sunt la un nivel foarte scăzut. „Din păcate, în școli, testarea este la un nivel foarte scăzut. S-au făcut vreo 3.700 de teste din cele 25.000 pe care noi le-am reprartizat în școli”, a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.
Părinţii refuză să îşi testeze copiii
Partea cea mai nefericită o reprezintă faptul că părinții refuză testarea copiilor și îi trimit la școală fără a ști dacă au sau nu coronavirus. Şeful DSP Iaşi crede că din această cauză nu poate fi limitată răspândirea SARS-CoV2 în rândul copiilor. „Frecvent constatăm că la întoarcerea la şcoală după cele 8 zile după suspendarea cursurilor din clase o mare parte dintre ei sunt pozitivi. Faptul că infecţia la copil se manifestă cel mai adesea asimptomatic face din ei un vector cu un impact destul de puternic în ceea ce priveşte diseminarea acestei boli”, spune Vasile Cepoi.
El consideră că trebuie luate măsuri care să stopeze această mobilitate. „Cred că soluţia este la nivelul administraţiei fiecărei şcoli în parte, pentru că legislaţia nu prevede posibilitatea întreruperii cursurilor, dar acolo unde incidenţa este mare ar trebui ca membrii Consiliului de Administraţie să decidă suspendarea. Dacă nu vom limita mobilitatea şi dacă nu vom creşte respectarea regulilor de către populaţie, nu avem cum să facem faţă”, a spus Cepoi.
La nivelul judeţului erau confirmaţi pozitiv la COVID-19 un număr de 84 preşcolari, 1.328 elevi, 45 de studenţi, 387 cadre didactice şi nedidactice. Cinci licee, două şcoli gimnaziale, o şcoală post liceală şi o grădiniţă şi-au suspendat cursurile din cauza infectărilor cu SARS-CoV2. Laura RADU, Oana POPA, Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau