Cum fac angajaţii DAS bine cu forţa!
Dimensiune font:
Este vorba de cei care lucrează în Adăpostul de Noapte din strada C.A.Rosetti şi care duc muncă de convingere cu oamenii străzii pentru a-i determina să accepte regulile de şedere în Centru 11
Deocamdată, temperaturile scăzute au ocolit oraşulu, iar acest lucru se vede, cel puţin din punct de vedere numeric, la Adăpostul de Noapte din strada C.A. Rosetti, unitate aflată în administrarea Direcţiei de Asistenţă Socială Iaşi. „În acest moment avem internate 34 de persoane. Nu este o cifră foarte mare având în vedere faptul că, de regulă, în anotimpul rece, numărul rezidenţilor creşte la 100. Este drept, şi vremea a ţinut cu noi, însă lucrurile se vor schimba, am înţeles că temperaturile vor scădea în perioada următoare, prin urmare numărul rezidenţilor va creşte”, ne-a declarat Luminiţa Munteanu, şeful DAS Iaşi.
Nu toţi respectă regulile Centrului
Pentru că a permite reparaţiile capitale la Centrul Social de Urgenţă pentru Recuperare şi Reintegrare „C. A. Rosetti”, Direcţia de Asistenţă Socială a amenajat încă de anul trecut un centru de tranzit format din cinci module. Acestea pot asigura cazarea a 40 de beneficiari. „Camerele de tranzit sunt destinate strict pentru sezonul rece, însă au fost cazuri în care am permis şederea rezidenţilor şi în luna aprilie”, mai spune şeful DAS.
Marea problema constă în faptul că rezidenţii trebuie să se supună unor condiţii obligatorii, pe care mulţi le privesc cu scepticism, ajungând în final să nu le respecte. „Primele ar fi regulile ce ţin de igiena personală. La internarea în tranzit are loc o deparazitare, însă cei mai mulţi dintre ei nu stau pe durata zilei în centru, pleacă şi se întorc la fel de murdari şi practic ajungem să o luăm de la capăt. Apoi, o altă condiţie, destinată de această dată celor din adăpost, este să se angajeze. În cadrul Centrului le punem la dispoziţie locuri de muncă, dincolo de alte avantaje, cum ar fi mesele calde, produsele de panificaţie, ceaiuri calde. Avem numeroşi sponsori care oferă aceste produse, la care se adaugă eforturile Primăriei, care asigură fonduri pentru rezidenţi. E greu, întrucât unii nu înţeleg că au şi obligaţii în schimbul eforturilor care se fac pentru confortul lor. Au fost şi cazuri în care am limitat accesul în centru, însă nu poţi să-i lasă afară la temperaturi de minus 20 de grade. Însă ne străduim să-i convingem că toate măsurile sunt în beneficiul lor”, mai spun şefii DAS.
Reabilitare şi reinserţie socială
Centrul de Urgenţă pentru Recuperare şi Integrare Socială „C.A Rosetti” , oferă servicii persoanelor fără locuinţă; serviciul social se referă la găzduire, reabilitare şi reinserţie socială a persoanelor fără adăpost. Durata şi tipurile de servicii de consiliere şi asistenţă socială pentru fiecare beneficiar sunt stabilite în funcţie de nevoile individuale ale acestuia, de decizia asistentului social şi sunt consemnate în planul individual de intervenţie şi în contractul de furnizare a prestaţiilor şi serviciilor sociale. Grupul ţintă ales îl constituie 80-90 persoane fără locuinţă, care au împlinit vârsta de 18 ani şi au domiciliul sau reşedinţa în aria administrativ-teritorială a Municipiului Iaşi, şi care se află în situaţii de risc manifestate în primul rând prin absenţa unui minim de condiţii sociale de viaţă din cauza accesului limitat la resurse economice.
Anul trecut, municipalitatea a înfiinţat o echipă multifuncţională care are ca sarcină identificarea şi preluarea persoanelor fără adăpost din oraş. Echipa este formată dintr-un asistent social al Direcţiei de Asistenţă Socială, un asistent social din cadrul Fundaţiei „Un Coup de Main d’Emmaus” Iaşi şi un reprezentant al Poliţiei Locale. Tudor DAMASCHIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau