Cum să rămâi aproape de copilul tău pe măsură ce devine preadolescent
Dimensiune font:
De obicei, între nouă și doisprezece ani, copiii noștri curioși și drăgălași, cândva dornici să sară în brațele noastre și să ne împărtășească secretele, brusc, nu mai vor să ne aibă în preajmă sau vor să aibă foarte puțin de-a face cu noi. Aceasta este faza preadolescenței. În această perioadă a dezvoltării, identificarea căilor potrivite de comunicare va fi, probabil, o sarcină dificilă pentru un părinte. Iată câteva sfaturi pentru a te ajuta să păstrezi canalele de comunicare deschise între tine și preadolescentul tău, pentru o tranziție mai ușoară spre adolescență.
1. Acceptă-i nevoia de autonomie
Un copil aflat în preadolescență nu mai este aceeași persoană care era cu doar un an sau doi în urmă. S-a schimbat din punct de vedere fizic, cognitiv, emoțional și social. Își dezvoltă o nouă independență și ar dori să vadă cât de departe poate împinge limitele stabilite de părinți. Ceea ce s-ar putea să nu știe este că are nevoie de tine la fel de mult ca întotdeauna, pentru că o relație puternică părinte-copil acum poate pregăti terenul pentru o adolescență mai puțin turbulentă.
De aceea, încearcă să respecți nevoia de autonomie a copilului tău, pentru a crea o relație de succes cu această versiune „actualizată” a sa.
2.Nu te simți respins de noua independență descoperită
Este normal ca, la această vârstă, copiii să înceapă să se îndepărteze de părinți și să se bazeze din ce în ce mai mult pe prieteni. Astfel, poți interpreta retragerea preadolescentului tău ca pe o respingere.
Nu încerca să scoți cu forța informații de la un adolescent revoltat. Acesta este un moment în care copiii încep cu adevărat să aibă secrete față de tine. Iar dacă manifești o toleranță scăzută pentru această tranziție și vei dori să știi totul, poți înstrăina copilul, prin faptul că ești un părinte prea curios.
3.Rezervă-ți timp pentru a face lucruri împreună
Adesea, este greu să îi faci pe preadolescenți să se deschidă și să vorbească. Stabilește ca, o dată sau de două ori pe săptămână, să petreceți timp împreună, timp în care îi oferi toată atenția și interesul tău. În acest fel, nu numai că vă veți îmbunătățiți relația, dar îl înveți și abilități interpersonale care vor fi cruciale, în viitor.
Puteți încheia o ieșire la mall cu o sesiune de shopping. S-ar putea să descoperiți chiar că aveți aceleași gusturi în materie de parfumuri, de exemplu. Mai mult ca sigur va fi încântat dacă îi vei propune să vă achiziționați fiecare câte un produs din gama de parfumuri Tommy Hilfiger.
Așadar, arată-i că ești dispus să încerci și activități noi, pentru care preadolescenții își manifestă interesul și, astfel, îți poți crește șansele de a menține o relație apropiată. Acest timp de calitate este esențial, dar este ceva ce poate fi ușor trecut cu vederea, deoarece copiii noștri ar putea spune că nu doresc să petreacă timp cu noi și se îndepărtează. Și s-ar putea ca noi să acceptăm tacit acest refuz.
4.Încearcă abordarea indirectă
Când erau mai mici, le puteai pune întrebări directe. Cum a fost la școală? Cum te-ai descurcat la test? Acum, abordarea directă, bombardarea lor cu întrebări despre școală și despre cum le-a fost ziua, nu funcționează. Dintr-odată, pare copleșitor și intruziv. Și se va întoarce împotriva ta.
În orice caz, îți recomandăm să adopți abordarea opusă și să te pozitionezi ca un simplu ascultător. Astfel, ai mai multe șanse să obții informațiile pe care le dorești. Această abordare le transmite copiilor mesajul că acasă este un loc în care pot veni să vorbească și au permisiunea de a spune tot ceea ce gândesc sau simt. Uneori, vei putea ajuta și da sfaturi, dar nu încerca să intervii și să le rezolvi problemele. Alteori, vei fi acolo doar pentru a înțelege cât de greu este să se confrunte cu orice situație prin care trec.
5.Urmărește ceea ce îi place
Începând din gimnaziu, vizionarea împreună cu copilul a ceea ce vrea să vadă și posibilitatea de a râde și de a vorbi despre filmele și emisiunile preferate este o modalitate importantă de a vă conecta și de a putea discuta subiecte care, altfel, ar fi tabu.
Filmele au potențialul de a inspira și de a ghida cu blândețe mințile și inimile tinerilor, ceea ce le face un instrument util părinților, pentru a consolida mesaje pozitive. Puteți discuta deschis despre temele filmului și despre acțiunile personajelor pe care le îndrăgește.
6.Nu reacționa exagerat
Evită să fii mama sau tatăl care, într-o situație dificilă, înrăutățește lucrurile. Când copilul tău vine plângând că nu a fost invitat la o petrecere în pijamale și ai o reacție de genul „Nu pot să cred că nu ai fost invitat! Este Inadmisibil! O să o sun pe mama copilului”, nu faci decât să amplifici drama și flacăra deja hiper-reactivă a preadolescentului.
Încearcă, în schimb, să îi validezi sentimentele și să îi oferi soluții, fără a eticheta negativ situația și pe ceilalți copii implicați.
Așadar, pentru a căpăta încrederea copilului tău preadolescent, îi poți oferi un loc sigur, la care să se întoarcă indiferent de ceea ce se întâmplă în viața lui. Făcând acest lucru, vei pregăti, de asemenea, terenul pentru o adolescență mai ușoară.
Sursa foto: shutterstock.com
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau