Cum să rămâi aproape de copilul tău pe măsură ce devine preadolescent

Mams-si-fiica-cu-prosoape-pe-cap

Dimensiune font:

| 16-06-2023 11:06

De obicei, între nouă și doisprezece ani, copiii noștri curioși și drăgălași, cândva dornici să sară în brațele noastre și să ne împărtășească secretele, brusc, nu mai vor să ne aibă în preajmă sau vor să aibă foarte puțin de-a face cu noi. Aceasta este faza preadolescenței. În această perioadă a dezvoltării, identificarea căilor potrivite de comunicare va fi, probabil, o sarcină dificilă pentru un părinte. Iată câteva sfaturi pentru a te ajuta să păstrezi canalele de comunicare deschise între tine și preadolescentul tău, pentru o tranziție mai ușoară spre adolescență.

 

1. Acceptă-i nevoia de autonomie

Un copil aflat în preadolescență nu mai este aceeași persoană care era cu doar un an sau doi în urmă. S-a schimbat din punct de vedere fizic, cognitiv, emoțional și social. Își dezvoltă o nouă independență și ar dori să vadă cât de departe poate împinge limitele stabilite de părinți. Ceea ce s-ar putea să nu știe este că are nevoie de tine la fel de mult ca întotdeauna, pentru că o relație puternică părinte-copil acum poate pregăti terenul pentru o adolescență mai puțin turbulentă.
De aceea, încearcă să respecți nevoia de autonomie a copilului tău, pentru a crea o relație de succes cu această versiune „actualizată” a sa.

2.Nu te simți respins de noua independență descoperită

Este normal ca, la această vârstă, copiii să înceapă să se îndepărteze de părinți și să se bazeze din ce în ce mai mult pe prieteni. Astfel, poți interpreta retragerea preadolescentului tău ca pe o respingere.

Nu încerca să scoți cu forța informații de la un adolescent revoltat. Acesta este un moment în care copiii încep cu adevărat să aibă secrete față de tine. Iar dacă manifești o toleranță scăzută pentru această tranziție și vei dori să știi totul, poți înstrăina copilul, prin faptul că ești un părinte prea curios.

3.Rezervă-ți timp pentru a face lucruri împreună

Adesea, este greu să îi faci pe preadolescenți să se deschidă și să vorbească. Stabilește ca, o dată sau de două ori pe săptămână, să petreceți timp împreună, timp în care îi oferi toată atenția și interesul tău. În acest fel, nu numai că vă veți îmbunătățiți relația, dar îl înveți și abilități interpersonale care vor fi cruciale, în viitor.
Puteți încheia o ieșire la mall cu o sesiune de shopping. S-ar putea să descoperiți chiar că aveți aceleași gusturi în materie de parfumuri, de exemplu. Mai mult ca sigur va fi încântat dacă îi vei propune să vă achiziționați fiecare câte un produs din gama de parfumuri Tommy Hilfiger.
Așadar, arată-i că ești dispus să încerci și activități noi, pentru care preadolescenții își manifestă interesul și, astfel, îți poți crește șansele de a menține o relație apropiată. Acest timp de calitate este esențial, dar este ceva ce poate fi ușor trecut cu vederea, deoarece copiii noștri ar putea spune că nu doresc să petreacă timp cu noi și se îndepărtează. Și s-ar putea ca noi să acceptăm tacit acest refuz.

4.Încearcă abordarea indirectă

Când erau mai mici, le puteai pune întrebări directe. Cum a fost la școală? Cum te-ai descurcat la test? Acum, abordarea directă, bombardarea lor cu întrebări despre școală și despre cum le-a fost ziua, nu funcționează. Dintr-odată, pare copleșitor și intruziv. Și se va întoarce împotriva ta.
În orice caz, îți recomandăm să adopți abordarea opusă și să te pozitionezi ca un simplu ascultător. Astfel, ai mai multe șanse să obții informațiile pe care le dorești. Această abordare le transmite copiilor mesajul că acasă este un loc în care pot veni să vorbească și au permisiunea de a spune tot ceea ce gândesc sau simt. Uneori, vei putea ajuta și da sfaturi, dar nu încerca să intervii și să le rezolvi problemele. Alteori, vei fi acolo doar pentru a înțelege cât de greu este să se confrunte cu orice situație prin care trec.

5.Urmărește ceea ce îi place

Începând din gimnaziu, vizionarea împreună cu copilul a ceea ce vrea să vadă și posibilitatea de a râde și de a vorbi despre filmele și emisiunile preferate este o modalitate importantă de a vă conecta și de a putea discuta subiecte care, altfel, ar fi tabu.
Filmele au potențialul de a inspira și de a ghida cu blândețe mințile și inimile tinerilor, ceea ce le face un instrument util părinților, pentru a consolida mesaje pozitive. Puteți discuta deschis despre temele filmului și despre acțiunile personajelor pe care le îndrăgește.

6.Nu reacționa exagerat

Evită să fii mama sau tatăl care, într-o situație dificilă, înrăutățește lucrurile. Când copilul tău vine plângând că nu a fost invitat la o petrecere în pijamale și ai o reacție de genul „Nu pot să cred că nu ai fost invitat! Este Inadmisibil! O să o sun pe mama copilului”, nu faci decât să amplifici drama și flacăra deja hiper-reactivă a preadolescentului.
Încearcă, în schimb, să îi validezi sentimentele și să îi oferi soluții, fără a eticheta negativ situația și pe ceilalți copii implicați.
Așadar, pentru a căpăta încrederea copilului tău preadolescent, îi poți oferi un loc sigur, la care să se întoarcă indiferent de ceea ce se întâmplă în viața lui. Făcând acest lucru, vei pregăti, de asemenea, terenul pentru o adolescență mai ușoară.


Sursa foto: shutterstock.com

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Turmă de capre, lăsată nesupravegheată pe un drum european din județul Neamț, lovită de un autoturism. Nouă animale au murit
17/11/2024 09:02

Un accident mai puţin obişnuit s-a produs, sambătă seară, pe drumul european 85, in judeţul Neamţ. Un autoturism a intrat in plin intr-o turmă de capre care, lăsate nesupravegheate, au ajuns pe şosea. ...

Șoferul unei camionete a murit la spital după ce l-a lovit trenul Iași-Hârlău. Nu ar fi auzit sirena locomotivei
17/11/2024 09:01

Imagini socante, vineri seară, in judetul Iasi. Un sofer de 54 de ani nu a fost atent la calea ferată, iar camioneta pe care o conducea a fost izbită in plin de un tren si aruncată apoi pe camp, aproape 40 ...

Majorat cu final tragic: un tânăr de 18 ani a fost ucis, după mai multe glume cu un alt băiat
16/11/2024 17:19

Un tanăr de 18 ani a murit, in noaptea de vineri spre sambătă, după ce a fost injunghiat in zona toracică de un alt tanăr cu care a avut o altercaţie. Scandalul a izbucnit la o petrecere de majorat organ ...

Învață-mă să folosesc telefonul mobil!
16/11/2024 14:52

O campanie de alfabetizare si incluziune digitală derulată de Biblioteca Judeteană „Gh. Asachi” Iasi cu sprijinul voluntarilor Vino cu device-ul personal (telefon sau tabletă) la sediul Bibliot ...

„Povești în zbor cu zmeie și zei” – un nou atelier D.I.C.E. la Palatul Culturii
16/11/2024 14:50

Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi, prin Sectia Mediere culturală, Proiecte, Marketing si cu sprijinul activ al Muzeului Etnografic al Moldovei, desfăsoară un nou atelier in perioada 20 noi ...

Dublă lansare de carte la Palatul Culturii
16/11/2024 14:48

  Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi organizează vineri, 22 noiembrie 2024, de la ora 17.00, la Palatul Culturii, in sala „Henri Coandă”, evenimentul de dublă lansare ...

Primarul municipiului Iaşi avertizează că şcolile din oraş vor fi închise, iar circulaţia maşinilor va fi limitată, dacă vor fi căderi abundente de zăpadă
15/11/2024 20:28

 Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, susţine că, in cazul unor căderi masive de zăpadă in municipiu in această iarnă, nu vor fi repetate greşelile din trecut, ci se vor inchide şcolile şi ...

”Războiul pomilor de Crăciun”: Municipiul Suceava egalează recordul Brașovului / În Moldova va fi adus un molid de  29 de metri de la Ocolul Silvic Breaza
15/11/2024 12:51

Un molid, cu o inăltime de 29 de metri va ajunge la Suceava pentru a infrumuseta municipiul cu ocazia Crăciunului. Un brad cu aceeasi inăltime a fost anuntat si in Brasov, iar oficialii de aici anuntau că e ...

Încă o amânare în procesul fostului șef al CJ Vaslui, Dumitru Buzatu
15/11/2024 12:09

Magistraţii de la Curtea de Apel Iaşi au amanat vineri decizia privind o eventuală intoarcere la DNA a dosarului in care Dumitru Buzatu este acuzat de luare de mită. Un nou termen de judecată a ...

Iașul va avea, la SRU, un centru pentru tratarea marilor arşi
15/11/2024 08:59

* Centrul pentru tratarea marilor arşi şi a pacienţilor cu diferite grade de arsuri va fi dotat cu aparatură medicală de ultimă generatie, bloc operator şi toate spaţiile suport şi auxiliare necesare * ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei