Educație prin creativitate și caritate
Dimensiune font:
În urmă cu un an, familia ONG-urilor din Iași s-a îmbogățit cu o nouă asociație - Kre@tivIS, o structură care de la bun început și-a propus să ofere în special sprijin copiilor și tinerilor prin proiecte educaționale și culturale. Timp de un an, creativii de la Kre@tivIS au crescut cât alții în zece, ca în poveste, și au adus bucurii în multe grupuri prin proiecte atent alese și bine puse la punct, cele mai cunoscute fiind atelierele de pictură, programele de susținere a lecturii prin amenajarea de biblioteci în diferite locații și un altul editorial, concretizat în publicarea de povești scrise de copii. „Proiectul Kre@tivIS a adus multe provocări frumoase, creative, în domeniul educațional, social. A adus noi prieteni în comunitatea noastră”, a spus Geanina Enache, co-fondatorul asociației. În opinia ei, cele mai frumoase activități au fost cele artistice desfășurate cu adulți și activitățile cu copiii care au și parte integrativ-educativă, pe lângă cea creativă.
Cu sprijinul donatorilor, asociația a amenajat opt biblioteci la Parohia „Sfântul Nicolae” – Ciurchi, Școala Gimnazială Mădârjac, Școala Gimnazială „Axinte Uricariul” (comuna Scânteia), Grădinița cu Program Normal Răducaneni, Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din satul Săcărești (comuna Cucuteni), Spitalul de Copii „Sfânta Maria”, Școala Gimnazială nr 1 Bîrlești (comuna Erbiceni) și Parohia Satu Nou (comuna Belcești). Cu ajutorul elevilor de la câteva școli a plantat Livada cu cireși în satul Rediu-Aldei și a derulat concursuri de mediu. „Ne adresăm în special copiilor pentru că ei sunt viitorii adulți ai acestei comunități. Și cu asta am spus totul, cred. Când într-o societate oamenii sunt îndrumați și sustinuți frumos de mici, se observă acest lucru în multe aspecte ale vieții”, a adăgat Geanina Enache.
Un proiect foarte bine primit de către comunitate și destinat adulților au fost atelierele de pictură, în care au fost implicați doi artiști plastici - Cezara Moraru și Vilen Maftei. „Artă în cafenea” este numele proiectului prin care se dorește crearea de spații de socializare celor care, cuprinși de iureșul vieții, își găsesc mai greu momente de relaxare, dar pe care le pot câștiga în fiecare joi prin pictură.
Asociația a devenit foarte cunoscută și pentru proiectele cariabile, prin care sute de copii din Scânteia, Belcești, Răducăneni, Erbiceni, Săcărești, Bojila și alte sate au primit rechizite, cărți și alte obiecte. „Caritatea pentru mine înseamnă altruism, fără doar și poate. Un act care poate fi simplu sau complex. Tot același lucru este. Cred că dacă am avea educație socială despre acest concept am fi mai empatici”, este convinsă Geanina Enache. Foarte important a fost sprijinul oferit de multe unități de învățământ, prin elevii care au dorit să le fie aproape colegilor din zone mai puțin favorizate sau de bătrânii de la Centrul Bivolari. Chiar dacă are doar un an, asociația a fost parteneră și în proiecte Erasmus derulate cu o școală privată și cu Colegiul Național „Mihail Sadoveanu”, prin care copiii au participat la o vânătoare de comori, obiectele vizate fiind obiective istorice importante ale Iașului. Cât despre viitor, proiectele sunt multe și frumoase, dedicate dezvoltării inteligenței și creativității pentru copii, dar și cele dedicate adulților și derulate în atelierele de pictură.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau