Eforturi uriaşe pentru asigurarea hranei bolnavilor. Care sunt meniurile date pacienţilor
Dimensiune font:
alocaţia de hrană este de 11 lei pe zi ■ spitalele se străduiesc să asigure o hrană cît mai diversificată, dar e greu în condiţiile creşterii preţurilor la energie şi alimente ■
Una din problemele cele mai mari pe care le au spitalele este asigurarea unei nutriţii corespunzătoare, în condiţiile exploziei de preţuri la alimente, energie şi medicamente.
„Alimentaţia pacienţilor face parte din tratament: medicamentaţie şi regim alimentar. Nutriţioniştii trebuie să conceapă meniuri formate din alimente diversificate, bogate în nutrienţi care să asigure necesarul caloric, în funcţie de afecţiunea fiecărui pacient. Sumele alocate sînt neacoperitoare nevoilor. În aceste condiţii sînt unele firme care nu au menţinut preţul iniţial, ca în cazul produselor din carne şi a lactatelor, spre exemplu. În această situaţie, în cursul acestei săptămîni s-a decis o renegociere, permisă de lege. În situaţia scumpirilor foarte mari din ultima perioadă s-a impus organizarea unor noi licitaţii pentru produse din carne, lactate, orez, paste făinoase, ulei, zahăr“, a precizat Andreea Trifan, purtător de cuvînt al SMU Roman.
Aceasta a exemplificat, din ce se compune masa unui bolnav la Spitalul Roman, la cîteva diete, care la o primă vedere pare bună, dar nu prea suficientă, cum spun bolnavii.
Astfel, la regimul comun, la micul dejun s-a servit ceai, pîine, o felie de pastramă şi ou fiert. Gustarea de la ora 10.00 a fost alcătuită cu brînză de vaci.
La prînz pacienţii au primit borş de legume cu carne de vită, iahnie de fasole uscată cu friptură de porc şi pîine. La ora 14.00, pacienţii au primit o portocală. La masa de seară au servit pilaf de orez cu ciuperci, pîine, ceai şi un măr.
Pentru meniul lacto-făinos, vegetarian, pacienţii au primit la micul dejun: ceai, iaurt şi biscuiţi. La prînz au avut în meniu: supă de legume plus piure de cartofi şi seara orez cu lapte şi ceai.
Pacienţii diabetici au primit la micul dejun ceai, pîine, unt şi ou fiert; la suplimentul de la ora 10.00 au servit o felie de caşcaval. La prînz: borş de legume, pîine, cartofi natur şi peşte. La ora 16.00: iaurt, iar la masa de seară: fasole verde cu sos de roşii, pîine şi ceai.
„În ciuda dificultăţilor de care am vorbit s-a încercat alcătuirea, zilnică, a unui meniu. cît mai variat. O altă măsură luată a fost cea legată de asigurarea unor stocuri de alimente neperisabile, suficiente, pînă la modificarea normei de hrană, pe care Guvernul o anunţă“, a mai adăugat purtătorul de cuvînt al Spitalului. De reamintit şi faptul că autorităţile publice locale au posibilitaea de a suplimenta din bugetele proprii nivelul alocaţiilor de hrană.
„Romaşcanii îşi amintesc că anul trecut, noi, cei şase consilieri locali PSD am venit cu un proiect de hotărîre de a majora, din bugetul local, alocaţia de hrană. Însă cele şase voturi ale noastre nu au fost suficiente şi proiectul a căzut“, a declarat George Bălan, liderul consilierilor PSD din CL Roman.
Şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă situaţia este relativ asemănătoare. Managerul acestuia, Alexandru Filimon, susţine că dificultatea majoră a spitalelor rezidă din faptul că preţurile la energia electrică, gaze naturale, medicamente au crescut cu 30-35%: „Facem eforturi majore să ne încadrăm în alocaţia de hrană existentă, în medie de 11 lei/zi. Ne străduim să controlăm porţiile şi să ne asigurăm că tot ceea ce cumpărăm ajuge la pacient. După creşterile preţurilor la alimente am fost nevoiţi să reziliem o mulţime de contracte, încheiate anul trecut. Am negociat altele, e drept la preţuri mai mari ca anul trecut, dar am făcut tot ce se putea pentru a asigura hrana bolnavilor. Aşteptăm acum Hotărîrea de Guvern care va dubla alocaţiile de hrană“.
Anul trecut, în timpul panademiei, consilieri judeţeni au aprobat suplimentarea normei de hrană, hotărîre care a fost valabilă pînă la ridicarea restricţilor.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau