FOTO/VIDEO - Educație prin lectură, la Școala Slobozia
Dimensiune font:
De câteva zile, comuna ieșeană Voinești are oaspeți. Este vorba despre un grup de cadre didactice din Lituania, Turcia și Bulgaria, care au participat la ultima întâlnire a proiectului internațional Erasmus K 229 Reading. „Este vorba despre un parteneriat strategic între cinci țări - Turcia, Spania, Lituania, Bulgaria și România, noi având deosebita onoare de a fi țară coordonatoare a acestui proiect. Încercăm să implicăm atât elevii, cât și părinții în activități de prevenire a abandonului școlar prin promovarea literaturii”, a spus prof. înv. Irina Samoilă, coordonatorul proiectului.
În cadrul proiectului au avut loc schimburi de experiență între elevi din Lituania și Spania. Cele mai multe activități s-au derulat online, nefiind posibile dialogurile directe. În schimb, profesorii au putut călători pentru a analiza sistemele educaționale din țările partenere.
Poveștile internaționale ale copilăriei
Proiectul a fost divizat în patru secțiuni în cadrul cărora elevii au învățat să scrie o poveste, cele mai bune creații fiind reunite într-o carte de lecturi internațională, cu ilustrații din toate țările participante. Au fost implicați toți copiii din ciclul primar de la Școala Slobozia, cu cele două locații - Schitu Stavnic și Slobozia, comuna Voinești.
Elevii au fost foarte bucuroși că au participat la astfel de activități, pe care nu le pot derula decât în școală, mulți dintre ei neavând condiții propice acasă. La final, ei au contribuit și la amenajarea unui colț de lectură în fiecare sală de clasă. Totodată, au fost achiziționate foarte multe materiale didactice și cărți, de care au fost foarte atrași. „Le-a plăcut mult nu doar să citească, ci și să picteze unele spații din școlile în care învață. Avem copii foarte talentați la pictură, dar care nu au posibilități materiale de a urma cursuri specifice așa încât proiectul a venit foarte bine în dezvoltarea lor”, a mai spus Irina Samoilă.
Proiectul a adus multe beneficii în comunitate, după cum a apreciat și primarul comunei Voinești, Gheorghe Dobreanu. „Acest program înseamnă enorm de mult pentru comunitate, înseamnă deschidere, implicare, înseamnă aducerea aproape a experiențelor altor țări. Mă bucur că avem oaspeți de peste hotare și vreau să le prezentăm și cele mai noi realizări ale comunei cum ar fi noul dispensar, sala de sport, centrul cultural, școlile renovate și reabilitate, centrele de zi. Avem cu ce mândri și sperăm să ducă în țările lor experiența noastră, creîndu-se acele legături de care cu toții avem nevoie pentru a ne putea dezvolta”, a spus primarul.
Copiii au fost foarte încântați de experiența trăită în acest proiect cu atât mai mult cu cât le-au adus poveștile mult mai aproape, ei transformându-se astfel în mici scriitori. „Eu am scris o poveste despre bărcuță care este singură pe un lac. Ea a întâlnit un delfin, s-au împrietenit și au făcut o călătorie comună. M-am inspirat chiar din niște bărcuțe confecționate de frații mei”, am aflat de la Valentina Elena Popescu, din clasa a IV-a, de la Școala Schitu Stavnic.
„Acest proiect ne-a ajutat să le deschidem copiilor gustul pentru lectură. Am adus foarte multe cărți pe care copiii le citesc cu drag. Îi ajută să-și îmbogățască vocabularul, să dobândească experiență, să își deschidă orizonturi noi”, a completat și Ioana Mangalagiu, profesor pentru învățământul primar la clasa a IV-a de la Școala Schitu Stavnic.
Echipa de proiect a fost alcătuită din prof. înv. Elena-Irina Samoilă (coordonator european), prof. înv. Ioana Mangalagiu (responsabil diseminare) și prof. înv. Petru Ciubotaru (responsabil evaluare).
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau