Ghene subterane accesate cu cardul!
Dimensiune font:
Municipalitatea ieşeană şi operatorul de salubritate sunt pregăţi să aplice pentru noi programe de investiţii * este vorba de amenajarea de containere, ce vor fi amplasate sub sau suprateran, protejate antivandalism și împotriva accesului neautorizat, digitalizate pentru acces cu card doar în cazul persoanelor fizice arondate * al doilea proiect se referă la înfiinţarea la marginea oraşului a unui centru de colectare unor vor fi aduse deşeurile care, acum, nu pot fi colectate prin intermediul punctelor gospodăreşti
Autoritățile din domeniu, prin vocea lui Barna Tánczos, ministrul Mediului, au anunțat în această săptămână lansarea în consultare publică a două ghiduri pentru investiții în cadrul componentei Managementul deșeurilor din PNRR. Este vorba despre două proiecte ce vor permite autorităților locale să ceară bani pentru înființarea de centre de colectare deșeuri cu aport voluntar și construirea de insule ecologice digitalizate, ale căror beneficiari finali vor fi, de fapt, cetățenii.
Primul proiect se referă la înfiinţarea a sute de centre de colectare deșeuri prin aport voluntar, ce vor asigura colectarea separată a deșeurilor menajere care nu pot fi luate acum, în mod curent, de firmele de salubritate. Astfel, se vor putea duce la aceste centre diverse deșeuri de care este dificil să scăpăm în prezent, precum echipamente electrice și electronice, baterii uzate sau cele provenite din construcții și demolări. „Primăria Iaşi este pregătită să aplice pentru această axă de finanțare. Am avut ședințe comune de lucru și suntem 100% pregătiți să aplicăm și să implementăm acest proiect. Banii vin de la Guvern, prin PNRR. Vor fi eligibile în a primi finanţări şi orașele de peste 50.000 locuitori”, spune Cătălin Neculau, directorul Salubris, societatea care, zilele trecute, a reconcesionat serviciul de salubritate pe oraş pentru următorii 10 ani. Potrivit oficialilor ministerului, până în septembrie 2024, vor trebui instalate cel puţin 250 de astfel de centre, urmând ca, până la sfârşitul lunii iunie 2026, să fie realizate alte 565. În total, vor fi peste 700 de centre de aport voluntar, unele dintre ele mici, altele de dimensiuni medii, dar şi sunt 15 depozite pentru marile municipii care sunt mai complexe şi care pot oferi şi anumite servicii de reciclare.
În prezent, ieşenii care vor să scape de molozul rezultat din demolări trebuie să comande la Salubris un container sau un sac de unică folosinţă, ori pot transporta personal aceste deşeuri la Centrul Municipal de Colectare. Cumva la fel stau lucrurile şi în ceea ce priveşte deşeurile din lemn, cu menţiunea că pentru acest gen de deşeuri, cât şi pentru electrocasnice şi electronice vechi sau baterii au loc campanii periodice de colectare.
Construirea de insule ecologice digitalizate
Prin al doilea program de investiții din domeniul managementului deșeurilor, autorităţile doresc ca primăriile să construiască, la nivel național, peste 13.000 de insule ecologice digitalizate. Acestea sunt, în esență, seturi de containere, ce vor fi amplasate sub sau suprateran, protejate antivandalism și împotriva accesului neautorizat, digitalizate pentru acces cu card doar în cazul persoanelor fizice arondate, modul GSM pentru transmisie date, bază de date privind beneficiarii serviciului și interfață de facturare pentru toate primăriile beneficiare. Asta înseamnă că, cei arondați la astfel de centre vor putea arunca gunoiul doar în baza unor carduri electronice. Insulele ecologice sunt gândite să deservească aproximativ 200 de apartamente fiecare. „Pentru realizarea celor 13.700 de insule, unităţile administrativ-teritoriale pot beneficia de fonduri în funcţie de numărul de locuitori. Vom finanţa integral realizarea acestora, vom oferi posibilitatea instalării unor insule ecologice digitalizate îngropate, subterane, care funcţionează foarte bine în zone de turism, în centrul oraşului unde nu există loc sau nu este estetic să fie amplasate celelalte tipuri de containere”, mai spun cei din minister. „Și pentru acest program suntem pregătiți să aplicăm”, adaugă Cătălin Neculau, care spune că Salubris Iaşi nu a renunţat la amenjarea acelor puncte gospodăreşti la care accesul ieşenilor să se facă pe baza unor cartele sau carduri distribuite celor care au contracte cu operatorul de salubritate.
Sumele pe care le vor putea cere primăriile pentru construirea de astfel de insule vor fi raportate la numărul de locuitori al orașului. Astfel, localitățile vor putea cere bani pentru construirea unui număr maxim de 25 insule ecologice digitalizate în cazul celor sub 20.000 locuitori, mergând până la 300 insule ecologice digitalizate în cazul localităţilor de peste 200.001 locuitori cum este cazul Iaşului. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau