Ghizii europeni, interesați de turismul festivalier ieșean
Dimensiune font:
Un grup de 24 de ghizi de turism din ţară şi străinătate se află în această săptămână la Iaşi. Ieri, aceștia au vizitat unul dintre cele mai mari ansambluri rezidenţiale din ţară şi au luat parte la evenimentul de promovare a turismului „The best of Iași”, o inițiativă a ansamblului Palas și Iași City Tour. „Este un eveniment creat special pentru ghizii României. Sunt ghizi care prezintă Iaşul olandezilor, belgienilor, francezilor, grecilor care trec prin Iaşi câteva ore sau maxim o zi. Noi sperăm ca prin acest seminar de formare să îi determinăm să petreacă mai mult timp la Iaşi, dându-le diferite motive culturale, religioase sau cele de shopping sau degustări de vinuri, pentru că valorile oraşului ca destinaţie turistică sunt foarte mari. Vom organiza şi în viitor astfel de seminarii, pe alte teme. În afară de palatele Iaşului şi vinurile, să mergem şi pe parte religioasă. Iaşul este o destinaţie, cel puţin pentru Sfânta Parascheva, dar sunt şi multe alte locuri de descoperit. Iaşul evreiesc, Sinagoga Mare s-a redeschis, şi ne bucurăm tare mult, şi continuăm prin aceste acţiuni să formăm cât mai mulţi ghizi din ţară, avem acum atât de la Bucureşti cât şi de la Braşov şi Constanţa, să îi aducem la Iaşi să ne alăturăm circuitelor care leagă de Braşov, Timişoara, Bucureşti, de Constanţa, astfel încât să rămână turiştii cât mai mult la Iaşi”, a spus Florin Bărhălescu, ghid naţional de turism la Iaşi City Tour.
Ghizilor de turism le-au fost prezentat, pe lângă ansamblul Palas, şi inițiativele locale care încurajează turismul festivalier, precum: Romanian Creative Week, Afterhills și LightUp Festival. „În meseria de ghid este suficient să ai un curs de formare de şase luni, dar acel curs de formare te aşează ca ghid local sau naţional, însă fiecare dintre noi vrea să se dezvolte, este şi cazul meu, să îşi dezvolte portofoliul în afară de limbile străine, lucru pe care îl avem şi în proiectul Iaşi City Tour, să dezvolte destinaţii pe care le are în portofoliu, pentru că România este destul de ofertantă. Avem ghizi din Delta Dunării care ne prezintă delta din punctul de vedere al cazacilor zaporozeni, şi terminând cu Oradea sau Timişoara. Am descoperit discutând cu colegii mei ghizi că foarte mulţi dintre ei sunt pe trasee care includ Iaşul cu plecare de la Sofia şi terminare la Chişinău sau cu sosire la Chişinău şi plecare de la Budapesta. Cu alte cuvinte, avem o zonă internaţională destul de puternic conturată”, a spus Bărhălescu.
O parte dintre ghizi au mai fost la Iaşi. Alţii, care se aflau pentru prima dată, au avut impresia în momentul în care au terminat turul pietonal din prima seară că au văzut oraşul. „Spre surprinderea lor, de fiecare dată le-am spus că mai avem de văzut. Şi în continuare mai avem multe de descoperit. Mulţi dintre ei vor reveni la Iaşi pentru că vor să aprofundeze anumite obiective turistice şi să le includă în portofoliul lor, pentru că şi eu în momentul în care am un grup mă adaptez la grup şi prezint şi pun accentul mai mult pe o locaţie sau alta din program”, a spus Florin Bărhălescu.
Totodată, evenimentul creează o platformă de dialog cu ghizi de turism din alte orașe ale țării, privind percepția lor și a turiștilor asupra Iașului. Gabi MATEI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau