Grevă japoneză a Probațiune
Dimensiune font:
Consilierii de Probaţiune, angajaţi ai Ministerului Justiţiei şi Direcţiei Naţionale de Probaţiune, au declanşat grevă japoneză. Protestatarii au revendicări salariale. Ei vor să le fie indexate salariile aşa cum sunt indexate şi altor categorii de angajaţi ai sistemului bugetar.
Consilierii de probaţiune, care au rolul de a supraveghea condamnaţii cu suspendare, prevenirea recidivei, fapt care ar atrage pedepse la închisoare cu executare şi, implicit, agravarea aglomerării din puşcării, au ajuns la limita răbdării. „Suntem în tot felul de forme de protest începând de anul trecut, pentru că salariile din Probaţiune nu au mai fost majorate anul. Noi avem acelaşi salariu din 2016. Am solicitat remedierea aceste situaţii, aşa cum beneficiază tot sistemul bugetar să primim şi noi măcar acele indexări salariale anuale. Nu le-am primit niciodată. Ne-am adresat instanţei, ni s-a recunoscut această discriminare. Avem un ordin de serviciu semnat din luna august, prin care ni se recunoaşte o valoare mărită a salariului, dar care nu este pusă în plată”, spune Cristina Irimia, liderul sindical al consilierilor de probaţiune din Iaşi.
Protestatarii spun că majorarea salarială nu este pusă în plată pentru că între timp a intervenit Ordonanţa austerităţii, iar orice plată făcută înafara bugetului aprobat până la o anumită dată, nu mai poate fi făcută fără aprobarea Ministerului Finanţelor. „Acum avem în bugetul Biroului Naţional de Probaţiune banii necesari pentru plata pentru luna decembrie, dar nu putem face această plată pentru că nu avem semnătura ministrului Finanţelor pe acel memoriu. Nu mai ştim şi nu cunoaştem care altă modalitate de protest să facem. Am făcut grevă de protest inclusiv cu sistarea programului, prin sistarea activităţilor, am mers în marş, am făcut tot ceea ce a fost în puterea noastră. Mai rămâne, ca de obicei, să ne adresăm instanţelor, pentru a ni se recunoaşte această discriminare pentru a remedia această dificilă. Stăm cu sentinţe câştigate, cu ordine de ministru prin care ni se recunosc aceste drepturi şi nu sunt puse în plată pentru că nu se doreşte. Nu înţeleg motivul pentru care nu se doreşte ca şi consilierii de probaţiune să beneficieze şi ei ca alţi bugetari de aceste indexări salariale, conform legii. Nu cerem nimic înafara legii”, spune Cristina Irimia.
Personalul de probaţiune nu are un statut conform cu noua lege de funcţionare, că volumul sarcinilor rămâne, chiar şi în condiţiile alocării noilor posturi, unul foarte mare faţă de normele europene, că responsabilităţile şi importanţa acestui serviciu public nu se reflectă în poziţia pe care o are în sistemul de justiţie românesc, fiind clasat printre ultimele categorii ale acestuia.
Consilierii de probaţiune se plâng că nivelul de remunerare este unul incompatibil cu statutul şi natura activităţilor, fiind situat la jumătate faţă de veniturile aferente altor categorii de specialişti din justiţie.
În ceea ce priveşte condiţiile de angajare şi standardele profesiei, acestea sunt singurele care corespund cu recomandările europene, fiind printre cele mai exigente din sistem. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau