Gunoierii amatori au năpădit Iaşul

1gunoieri

Dimensiune font:

| 08-12-2023 14:25

Îi vezi pretudindeni. Dotaţi cu saci uriaşi, sacoşe, unii au şi cărucioare. Scormonesc cu o perseverenţă de invidiat prin tomberoane, „culeg” de acolo tot ce li se pare folositor ori lesne valorificabil. Nu părăsesc niciodată „zăcământul”, înainte de a-şi finaliza riguroasa inspecţie. Abia după ce şi-au terminat migăloasa treabă, se îndreaptă către alt tomberon, către alt „zăcământ”. Sunt câte zeci de ieşeni, dacă nu chiar sute, care trăiesc din îndeletnicirea asta.

Par mizerabili, demni de milă, îţi vine să le dai un leuţ, doi, eventual o ţigară şi îmbrăcăminte de care nu mai ai nevoie. Cine a stat să le urmărească turneul zilnic, să le studieze comportamentul, ajunge la o concluzie surprinzătoare. Spre deosebire de cerşetori, gunoierii amatori sunt oameni mândri, nu-ţi cer nimic, niciodată, nu te abordează sub vreun oarece pretext, ba chiar se întorc cu spatele, dacă simt că-i fixezi cu privirea mai mult decât trebuie. Îşi au business-ul lor discret. Din căutatul prin tomberoane supravieţuiesc. Peturile din plastic le tasează temeinic, ca să încapă cât mai multe în desagă ori cărucior. Nu iau mulţi bani pe ele, dar iese de-un mic, o bere ori câteva ţigări la bucată. Însă, mai înainte, verifică foarte atent conţinutul. Pot găsi adevărate comori. Bere răsuflată, vin coclit ori tărie din care s-a cam evaporat alcoolul.

Resturile de mâncare. Uneori, chiar proaspete, nici nu mai merită încălzite. Brânza mucegăită ori iaurtul expirat necesită tratament termic. Dar merită cu prisosinţă. Iese un fel de caşcaval. Gratis, nu la preţ de icre negre, cum a ajuns acum pe rafturile supermarketurilor.

Cablurile din cupru, o adevărată avere

Obiectele din metal şi articolele de mobilier înseamnă o adevărată avere. Pe fier vechi, nu primeşti prea mulţi bani, dar îl găseşti peste tot. Reprezintă un venit sigur şi constant. În schimb, dacă dai peste nişte cabluri din cupru ori aluminiu, ţi-a pus Dumnezeu mâinile în cap. Cu jumătate de kilogram de cupru, îţi poţi permite o noapte la hostel. Unde să te îmbăiezi în tihnă, să te relaxezi şi să dormi la căldurică. Dar asemenea „descoperiri” sunt rare. Din păcate.

De mâncare, se găseşte din belşug. La fel şi haine ori încălţări. Scormonitul prin tomberoane e o îndeletnicire la văzul căreia, foarte mulţi ieşeni strâmbă din nas. Pentru că n-au stat să studieze mai atent. E foarte mănoasă.

După o zi de pelerinaj, un gunoier amator îşi poate face stocul de mâncare, băutură, ţigări şi bani pentru o întreagă săptămână. Cu condiţia să plece devreme în explorare, să ajungă înaintea maşinilor Salubris. În doar patru ani, „Micu” şi-a edificat un sălaş mai mult decât decent, într-o casă părăsită, foarte aproape de zona centrală a municipiului.

Piese de mobilier, cât cuprinde. Unele, chiar complete

„Uite, căruciorul ăsta e utilajul meu de bază. Are cauciucuri bune, e uşor de manevrat, poţi pune pe el câteva sute de kilograme”, spune Micu. „Cu el şi cu truda mea, am ridicat o vilă în buricul târgului!”, spune el cu vădită mândrie. Exagerează un pic, dar nu esenţial.

Materiale de construcţii şi mobilier. Le găseşte zilnic. Ştraifuri, bucăţi de cărămidă ori BCA, fragmente de fier-beton, ţiglă, tablă, oleacă de iscusinţă şi poţi face minuni. La un depozit, ţi-ai da salariul pe câţiva ani. La tomberon, e moca.

Piese de mobilier, cât cuprinde. Unele, chiar complete. Scaune, fotolii, mese, paturi, dulapuri. „Chiar dacă-s bucăţi, merită luate!”, spune Micu. Un kil de cuie costă cât o ţigară la bucată, apoi, cu un patent, un cleşte şi-un ciocan, le meştereşti. Mai trebuie un pic de imaginaţie şi de viziune tridimensională.

Aşa şi-a mobilat el clădirea cam în pericol de prăbuşire, a consolidat-o prin propriul efort, are destul confort. Cu electrocasnicele e mai greu. S-a chinuit să însălize, din trei frigidere, unul funcţional. Încă nu i-a ieşit. La fel şi cu maşina de spălat. În schimb, a nimerit-o cu televizorul. Unul străvechi, cu tub, dar color.

Hamburgeri, mămăligă şi pâine din belşug. Chiar şi şniţele.

„Stai să vezi! Crezi că dau bani pe mâncare? Nu, găsesc destulă prin gunoaie. Oamenii aruncă, fără să se uite. Bucăţi de hamburger, mămăligă, pâine, chiar şi şniţele! Nu-mi fac probleme pentru masa de Crăciun, o să fie îmbelşugată!”, afirmă Micu, foarte sigur pe el.

Cât despre ţigări, rezolvarea e şi mai simplă. Găseşte chiştoace cu miile, de multe ori, ţigări aproape întregi. Lovitura a dat-o în primăvară, când „naviga” pe C.A.Rosetti. Aproape un pachet, probabil scăpat de careva.

Trăgând linie, concluzia e simplă. Un gunoier amator priceput n-are niciun fel de stress legat de cheltuieli. Zero întreţinere, zero la curent, zero la combustibil, zero pe alimente, haine ori mobilier. Câţi români n-ar visa la aşa ceva?

Tocmai de aceea, concurenţa în branşă a crescut vertiginos în ultima vreme. S-a ajuns şi la confruntări fizice de la o bucată de mămăligă. „Dar e încă loc pentru toată lumea!”, conchide Micu, unul dintre cei mai vechi din branşă.

Claudiu CONSTANTIN

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Pacient cu accident vascular cerebral ischemic acut, transferat de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj la SCJU Suceava, pentru extragerea cheagului
04/05/2024 21:47

Un pacient de 47 de ani care a suferit un accident vascular cerebral ischemic acut a fost transferat, sambătă, cu un elicopter SMURD, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj la SCJU Suceava, pentru extrage ...

Pastorala de Paști a IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei - „Prin rănile Lui noi toți ne-am vindecat”
04/05/2024 17:31

Iubiţilor preoţi din parohii, cuvioşilor vieţuitori ai sfintelor mănăstiri şi drept-credinciosului popor al lui Dumnezeu din Arhiepiscopia Iaşilor: har, bucurie, iertare şi ajutor de la Dumnezeu Cel ...

Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț din Suceava. Există riscul ca focul să se extindă
04/05/2024 16:37

Un incendiu puternic a izbucnit, in urmă cu putin timp, langă Mănăstirea Voronet din orasul Gura Humorului, in judetul Suceava. O casă aflată la doar cateva sute de metri de biserică a luat foc. Din cau ...

MOTIVARE Doctorița din Suceava condamnată cu suspendare după ce a luat mită vrea ca denunțătorii ei să fie pedepsiți
04/05/2024 15:12

Fosta sefă a Sectiei Oncologie a Spitalului Judetean Suceava Anca Ababneh Dumitrovici, care a recunoscut că a primit mită de 280 de ori in mai putin de o lună, a depus o plangere penală impotriva rudelor p ...

Lumină de la Ierusalim și concurs de ciocnit ouă, de Paște, la Suceava
04/05/2024 10:43

Gheorghe Flutur, presedintele Consiliului Judetean Suceava, le-a transmis celor ce vin in Bucovina invitatia de a participa duminică, 5 mai, in prima zi de Pasti, la traditionalele concerte organizate in perio ...

Istoria și disciplinele Socio-umane aduc premii la Iași
04/05/2024 10:00

Elevii ieşeni au venit acasă cu premii binemeritate, atat de la Olimpiada Natională de Stiinte Socio-Umane, organizată la Baia Mare in judetul Maramures, cat si de la Olimpiada Natională de Istorie, organi ...

Locotenent-colonel în sutană. Misiune specială în Kosovo, de Paşti, pentru un ofițer al Armatei Române
03/05/2024 16:19

Dumitru Bighiu este preot militar in cadrul Bazei 3 Logistică „Zargidava“ din Roman, judeţul Neamţ şi are gradul de locotent-colonel. Cea mai recentă misiune a insemnat trimiterea in Kosovo. Ofiţerul ...

Razii ale Poliției pe lacul de acumulare de la Bicaz. Au fost găsite mai multe construcții lacustre ilegale
03/05/2024 16:11

In judeţul Neamţ, lacul de acumulare de la Bicaz este locul ideal pentru amplasarea unor construcţii lacustre, luciul de apă fiind căutat şi de pescari. Numai că, unii fac aceste lucruri in mod ilegal. ...

Învierea, sărbătoarea luminii
03/05/2024 10:32

Se pare că denumirea de Paşte a fost folosită de primii creştini la inceputul comemorării anuale a Cinei celei de taină care avea loc in seara zilei de 13 Nissan sau in Joia de dinaintea Duminicii Î ...

Legumele și fructele din piețele ieșene, verificate la nitrați
03/05/2024 10:27

În paralel cu actiunea de verificare a produselor specifice Sărbătorilor Pascale de către membrii comisiei mixte constituită prin Ordin al prefectului, in această perioadă, in pietele agroalimentare ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei