Iașul rămâne fără PUG...

Iasul-vazut-de-sus

Dimensiune font:

| 25-02-2023 11:24
În februarie 2022, conducerea Primăriei a dispus lansarea licitațiilor pentru realizarea a șase PUZ-uri necesare în vederea realizării PUG * era vorba de Zona Copou, Zona Sărărie, Zona Mănăstirea Galata, Zona Mănăstirea Cetățuia, Zona Mănăstirea Frumoasa și Bulevardul C. A. Rosetti, la care se adaugă Studiul de fundamentare de Circulație și Studiul de fundamentare de Mediu al municipiului Iași * la un an distanţă (februarie 2023), lucrurile par a bate pasul pe loc întrucât, conform primarului, PUZ-urile sunt în lucru, la fel şi cele două studii * facem menţiunea că ultimul termen pentru actualizarea documentației din 1999 este 2023

 

În ultimii ani, aprobarea noului PUG la Iași a fost tergiversată. Unele avize obținute anterior au expirat, obţinerea altor a întârziat foarte mult,  iar principalii beneficiari au fost (și sunt în continuare) unii investitori imobiliari care, în lipsa unor reguli stricte, au stârnit numeroase controverse în construcțiile realizate: blocuri între case, regim mare de înălțime, lipsa parcărilor, apartamente cu suprafețe care nu respectă condițiile minimale recomandate de legea locuinței, supraetajări, destinații în contradicție cu vecinătățile.

Primăria Iaşi a depus încă din luna mai 2018 o documentaţiei la Direcţia de Cultură, atât în ceea ce privește zona centrală, cât și întregul teritoriu al municipiului Iași. Au urmat întâlniri între cele două părţi, discuţiile fiind canalizate pe cele mai bune elemente de reglementare care să ducă la protejarea patrimoniului istoric și cultural al orașului, stimularea dezvoltării orașului pe termen scurt, mediu și lung, creșterea atractivității turistice și punerea în valoare a principalelor atuuri ale orașului: mediul universitar, monumentele istorice și edificiile culturale, statutul de capitală a Moldovei.

Participanții la discuții au stabilit ca documentația Planului Urbanistic General al municipiului Iași să fie completată cu o serie de elemente concrete. Este vorba de stabilirea unor condiții de conservare și punere în valoare a oricăror construcții subterane cu valoare istorică cunoscute sau care vor fi descoperite, indiferent dacă acestea sunt pe domeniul public sau pe cel privat şi de măsuri de punere în valoare a vestigiilor, indiferent că se află pe domeniul public sau pe cel privat, și obligația de întocmire de studii istorice și arheologice înaintea finalizării conceptului și studiului de oportunitate ale viitoarei investiții. Apoi, elaborarea, suplimentar față de Planul Urbanistic General și Planul Urbanistic pentru Zona Protejată, a unui studiu complex, în parteneriat cu Academia Română, Universitatea „Al. I. Cuza” Iași și Institutul de Istorie „A. D. Xenopol”, care să împartă zona centrală în două (A și B) din punct de vedere al importanței istorice a acestora. O altă prevedere o constituie adoptarea unei reglementări ca, pentru orice investiție care presupune un Coeficient de Utilizare a Terenului între 4 și 10, inițiatorul să elaboreze un studiu privind o suprafață de minim 10.000 de metri pătrați, chiar dacă suprafața vizată de investiție este mai mică; în situația în care Coeficientul de Utilizare a Terenului este de peste 10, suprafața vizată de studiu va fi de 20.000 de metri pătrați.

Un an pentru o avizare care nu era necesară...

Documentaţia a stat la avizare aproximativ un an, timp în care Direcția Județeană pentru Cultură Iași, singura instituţie care mai trebuie să avizeze documentul, a răspuns că nu are obligația să elibereze un aviz, ci doar să trimită o notă de informare. În cele din urmă a fost primită această notă, care a ajuns la echipa din Primărie ce se ocupă cu finalizarea PUG-ului. Între timp s-a reuşit completarea documentaţiei cu un Plan Urbanistic Zonal valabil doar pentru zona centrală a oraşului, separat de PUG, ajungându-se în faza ca întregul document să fie remis ulterior Ministerului Dezvoltării în vederea avizării. „Cea mai importantă piesă din acest nou proiect este cea PUZ-ul de zona centrală. Acesta cuprinde o suprafaţă de 846 de hectare. Din Podu Roş, la Liceul Mihai Eminescu, de la intrarea Păcurari,  până la Sinagogă, am făcut un contur general al zonei centrale a oraşului în care am inclus tot. Este adjudecat, mai trebuie semnat contractul”, spunea primarul Mihai Chirica anul trecut.

...şi încă un an de proceduri nefinalizate

Tot edilul-șef şi tot anul trecut, a dispus să fie lansate și licitațiile pentru realizarea altor șase PUZ necesare în vederea realizării PUG (Zona Copou, Zona Sărărie, Zona Mănăstirea Galata, Zona Mănăstirea Cetățuia, Zona Mănăstirea Frumoasa și Bulevardul C. A. Rosetti), precum și a Studiului de fundamentare de Circulație al Municipiului Iași și a Studiului de fundamentare de Mediu al municipiului Iași. „Urmează să lansăm încă cinci PUZ-uri pentru  C.A. Rosetti, PUZ-urile de zonă protejată, obligatorii şi astea, pentru Mănăstirile Frumoasa, Galata şi Cetăţuia. Toate trebuie să aibă PUZ-urile lor separate conform Legii 15/2000. Şi mai avem PUZ-ul zonei Cicoarei. Am dat drumul la Studiul de Circulaţie şi Studiul de Mediu. Acestea vor fi integrate şi depuse ca documentaţie de PUG, urmând ca, după obţinerea avizelor – care  nu mai depinde de municipiul Iaşi – să dăm în aprobare în Consiliul Local viitorul PUG”, preciza primarul. La un an distanţă, documentaţiile nu au fost finalizate. „Referitor la PUG. Este în lucru. Sunt în lucru 7 PUZ-uri, două de zonă centrală sau trei de zonă centrală, încă patru de monument pe Legea 5 şi încă în licitaţie două pentru Copou, divizat, şi Sărarie. Ele vor fi cele mai importante PUZ-uri care fac parte din PUG. Le-am scos separat ca să nu fie muncă. Deja sunt oferte pentru cele de zonă centrală, pentru ambele loturi avem oferte şi sper să le evaluăm mai repede. L-am rugat pe domnul arhitect şef să se ocupe personal ca să se mişte mai repede acest lucru, inclusiv cele pentru monumentele introduse în listă pe Legea 5 de categoria A şi care au nevoie de o reglementare individuală. Studiul de circulaţie este în lucru. Studiul de mediu este în lucru. Deci acestea vor fi documentele de bază care vor sta la baza, mă repet, elaborării viitorului PUG pe care le vom integra, să spunem, sub bagheta unei alte persoane care va trebui să facă acest lucru”, a spus primarul, răspunzând unei interpelări formulate de preşedintele Comisiei de Urbanism.

În prezent, Iașul se ghidează urbanistic după un document strategic aprobat în 1999. Actualul PUG a fost prelungit de mai multe ori, ultima dată în anul 2018, în baza unor decizii ale guvernului, deși valabilitatea stabilită prin lege este de 10 ani. Ultimul termen pentru actualizarea documentației din 1999 este 2023. Dan CONSTANTINESCU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:57

Subscrisa TIMOFTE INSOLV SPRL, cu sediul in municipiul Piatra Neamt, Aleea Plaiului nr.10, bl.B1, sc.B, parter, apt.23, judetul Neamt, inregistrata in Registrul Formelor de Organizare al UNPIR sub nr. RFO II-0779, Atestat 2A0779, Cod Fiscal: RO33718032, Tel/fax: 0233272861, mobil: 0745455926/0744995468, Adresa e-mail: timofteinsolvsprl@gmail.com, In calitate de administrator judiciar al debitorului S.C. POLIVALENT S.R.L., conform Incheierii de sedinta nr.153/F din data de 13.09.2022, pronuntata de Tribunalul Neamt-Sectia a-II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, in dosarul nr.2465/103/2022, Emite urmatoarea Decizie suspendare si amanare licitatii: Avand in vedere eroarea strecurata in cuprinsul publicatiilor de vanzare intocmite pentru bunurile apartinand debitoarei SC POLIVALENT SRL, transmise in presa locala si centrala, primarii, dosarul cauzei, pe site-ul UNPIR si in BPI, administratorul judiciar DECIDE: Anularea tuturor licitatiilor organizate pentru aceste active, urmand sa fie prorogata reluarea licitatiilor la o data ce va fi stabilita ulterior, motivat de urmatoarele aspecte: Administratorul judiciar precizeaza faptul ca, in publicatiile intocmite, comunicate si afisate nu coincide suprafata de teren situata in intravilanul satului Uricani, com. Miroslava, judet Iasi, care face obiectul contractului de concesiune nr. 26700/24.08.2018 incheiat cu Primaria comunei Miroslava, judetul Iasi, pentru o perioada de 49 de ani, in sensul ca, in unele publicatii este mentionata suprafata de 10.000 mp, iar in alte publicatii suprafata de 20.000 mp. Totodata prezenta decizie este fundamentata si pe finalizarea demersurilor de intabulare a imobilului in cartea funciara si de dezembrare a imobilului concesionat, demersuri inititate de administratorul special al societatii Polivalent SRL. De asemenea, s-a constatat faptul ca nu au fost respectate termenele de publicitate a vanzarii prevazute la art.838 alin.2 Cod proc. Civila. Prin urmare, in conformitate cu art.845 CPC, administratorul judiciar decide amanarea licitatiei din data de 28.10.2024 la o data ulterioara, cu refacerea formalitatilor de publicitate si finalizarea demersurilor privind intabularea si eventual dezmembrarea imobilului ce face obiectul contractului de concesiune incheiat cu Primaria comunei Miroslava. Administrator Judiciar, Timofte Insolv SPRL.

ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ. Privind concesiunea prin licitație publică a unui teren extravilan, domeniului privat al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, număr telefon, fax și/sau adresa e-mail, persoană contact: Comuna Tămășeni, strada Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333, e–mail: primariatamaseni@yahoo.com. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Teren în suprafață de 1000 mp, ce aparține domeniului privat al Comunei Tămășeni, situat pe strada Traian din satul Tămășeni, comuna Tămăeșni; Concesiunea se va realiza conform HCL nr.51/16.10.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni. 2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadatru și resurse umane. 2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații. 2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 05.11.2024 ora 12:00. 3.Informații privind ofertele: 3.1.Data-limită de depunere a ofertelor:11.11.2024 ora 15:00. 3.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor:14.11.2024 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț. 6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței: Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583, e-mail: jud-roman@just.ro.
Seri de Muzică Simfonică la Casa de Cultură a Studenților
01/11/2024 12:54

Luna noiembrie aduce la Iasi două concerte simfonice de exceptie, organizate de Filarmonica „Moldova” la Casa de Cultură a Studentilor. În centrul atentiei se află lucrări semnate de marii ...

Expoziția „Traian Bilțiu-Dăncuș: Culorile Maramureșului” la Palatul Culturii
01/11/2024 12:50

  Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi invită publicul să viziteze expozitia „Traian Biltiu-Dăncus: Culorile Maramuresului”, organizată in part ...

Mașină de pompieri,implicată într-un incendiu la Neamț
01/11/2024 12:33

O autospecială de stingere din cadrul Detasamentului Piatra-Neamt a fost implicată intr-un accident rutier in localitatea Vaduri din comuna Alexandru cel Bun. Autospeciala se afla in misiune cu semnale acust ...

Opera Iași, spectacol extraordinar la a 68-a aniversare
01/11/2024 11:53

 Opera Natională Romană din Iasi isi celebrează cea de-a 68-a aniversare printr-un eveniment de o deosebită elegantă, un omagiu adus primei sale reprezentatii, Tosca de Giacomo Puccini, care a deschis ...

Accident la Falcău
01/11/2024 11:18

Şase persoane, dintre care patru sunt minore, au fost transportate la spital in urma unui accident rutier produs, in noaptea de joi spre vineri, in zona localităţii Falcău, au anunţat reprezentanţii Inspe ...

Bărbat deghizat în măicuță, prins de polițiști
01/11/2024 11:16

Un bărbat in varstă de 31 ani, din Moineşti, a fost reţinut de poliţişti după ce a fost prins, fiind deghizat in măicuţă, că solicita bani pentru o presupusă intervenţie medicală, a informat, vine ...

Iașul poate deveni un punct de atracție pentru „nomazii digitali”
01/11/2024 10:59

* „Mă bucur că si Romania acordă această viză de nomad digital, pe 12 luni, si că se află in topul tărilor din Europa care primesc acesti tineri pe teritoriul ei... Iasul are de toate pentru a atr ...

Alimentația necorespunzătoare poate conduce la dezechilibru emoțional
01/11/2024 10:56

* psihologii si nutritionistii ieseni intampină tot mai multe astfel de cazuri * „Este important să intelegem că alimentele pe care le consumăm au capacitatea de a ne schimba starea de spirit. O perso ...

Luminația, Sărbătoarea luminii și a amintirii veșnice
01/11/2024 08:00

În fiecare an, pe 1 noiembrie, credinciosii romano-catolici si greco-catolici celebrează Luminatia sau Sărbătoarea luminii si a amintirii vesnice. Cunoscută si ca Ziua Mortilor sau Ziua Tuturor Sfinti ...

Cei mai buni studenți din UAIC au fost premiați cu 90.000 de lei
01/11/2024 07:00

* la prima editie a Galei Studentilor UAIC au fost acordate 85 de premii, la categoriile „Rezultate scolare obtinute in anul universitar 2023-2024”, „Proiecte ale asociatiilor studentesti&rdqu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei