Lovitură dură pentru Ucraina, de la Justiția din România: Nu se poate atinge de proprietățile Rusiei din țara noastră
Dimensiune font:
Gigantul ucrainean de gaze Naftogaz și cinci dintre filialele sale au pierdut în primă instanță , la Tribunalul București, procesul prin care cereau executarea în România a unei hotărâri a Curții de Arbitraj de la Haga. Decizia arbitrală, emisă anul trecut, obligă Rusia să plătească despăgubiri de 5 miliarde de dolari pentru exproprierea activelor Naftogaz din Crimeea, inclusiv mai multe zăcăminte offshore din Marea Neagră, după anexarea peninsulei în 2014. Într-un caz similar, justiția din Finlanda a luat o decizie contrară celei din România, aprobând cererea Ucrainei de recunoaștere și punere în executare a hotărârii Curții de la Haga împotriva Federației Ruse.
Naftogaz a obținut în decembrie 2023 recunoașterea în Marea Britanie a deciziei arbitrale de la Haga și urmărește proceduri similare în SUA și alte state pentru a executa silit activele statului rus, în contul despăgubirilor de 5 miliarde de dolari stabilite în aprilie 2023.
Recent, un tribunal din Finlanda a aprobat confiscarea unor active rusești evaluate la câteva zeci de milioane de dolari, iar autoritățile finlandeze au confirmat intenția de a aplica hotărârea, stârnind proteste din partea Rusiei. Ambasada rusă din Helsinki a primit o listă de 40 de proprietăți vizate, dintre care jumătate sunt sedii diplomatice, protejate conform Convenției de la Viena.
În România, însă, cererea Ucrainei de executare a fost respinsă, invocându-se Convenția ONU privind imunitatea statelor, ratificată de România în 2006, dar încă neintrată în vigoare la nivel internațional.
Lovitură dură pentru Ucraina, de la Justiția din România
″Chiar dacă această Convenție nu a intrat în vigoare, instanța constată că România a ratificat Convenția, astfel că sunt acceptate prevederile acestei Convenții ca fiind obligatorii în cauză. Totodată, Curtea Internațională de Justiție a recunoscut caracterul cutumiar al imunității de executare care rezultă din imunitățile de jurisdicție ale statelor (...). În România, cutuma internațională este obligatorie și se aplică în dreptul intern în temeiul art. 10 din Constituție care stabilește că România întreține și dezvoltă relații pașnice cu toate statele și, în acest cadru, relații de bună vecinătate, întemeiate pe principiile și pe celelalte norme general admise ale dreptului internațional″, se arată în motivarea deciziei Tribunalului București, prin care s-a respins solicitarea de executare silită a proprietăților din România ale Federației Ruse, formulată de Ucraina
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau