Zeci de comune din județ ar putea rămâne fără medic de familie!
Dimensiune font:
* în județul Iași, la această dată, autoritățile din patru comune nu reușesc să convingă vreun medic de familie să preia serviciile medicale locale * e vorba de Cucuteni, Hărmănești, Horlești și Răchiteni * în total, 11 sate, însumând, conform ultimului recensământ al populației, 8.517 persoane * pe lângă aceste 4 comune, în alte 2 există doar punct de lucru medical * mai mult, în 11 dintre UAT-uri ar mai fi nevoie de încă un medic...
În 24 de comune din regiunea de Nord-Est, însumând aproape 100 de sate componente, nu există medic de familie, nici puncte de lucru ale cabinetelor medicilor de familie din alte localități. În alte 44 de comune există puncte de lucru unde medicul de familie din alte zone ajunge, când și când.
O adevărată dramă, dat fiind faptul că 75 la sută dintre locuitorii acestor comune sunt persoane în vârstă, multe dintre acestea nedeplasabile, dependente de medicamente și, evident, de asistență medicală. Doar că, în ciuda eforturilor autorităților, de la cele naționale, la cele locale, medicii refuză să meargă în aceste zone. „Le-am făcut dispensar nou, cu locuință de serviciu, au condiții mai bune de o sută de ori decât în oraș, plus pacienți arondați mult mai mulți, că de acolo le vin banii, dar nu e nimeni interesat”, se plânge primarul unei comune ieșene.
În județul Iași, la această dată, patru comune nu reușesc să atragă un medic de familie. E vorba de Cucuteni, Hărmănești, Horlești și Răchiteni. În total, 11 sate, însumând, conform ultimului recensământ al populației, 8.517 persoane, dintre care 1.184 cu vârsta de peste 70 de ani.
Pe lângă aceste 4 comune, în alte 2, Ipatele și Drăgușeni, 2.680 de persoanele au parte de medic doar din când în când, prin bunăvoința unui alt cadru medical care a acceptat să-și deschidă punct de lucru acolo.
Dar medicul nu vine în fiecare zi, cum e în mai toate comunele județului, ci doar o zi pe săptămână. Iar atunci când vine e atât de aglomerat, că nu-ți mai vine să aștepți cu orele la ușa medicului, se plâng localnicii.
Situația pare fără ieșire, deocamdată, iar perspectivele nu sunt deloc optimiste.
În primul rând pentru că în 11 dintre comunele județului, printre care Ceplenița, Dagâţa, Lespezi, Mirceşti sau Tătăruşi, ar mai fi nevoie de încă un medic. E mult de lucru și un singur medic nu face față, spun autoritățile.
Din nefricire, posturile nu se vor ocupa prea curând, mai ales că există deficit în această specializare.
În plus - și abia aici intervine drama, vreo 25 de medici de familie din județ se vor pensiona în următorii ani, iar posturile lor nu prezintă prea mare interes pentru tânăra generație de specialiști, care au la dispoziție multe alte posibilități, de la spitalele din centrele urbane la ofertele din străinătate.
Practic, deceniul următor ar putea găsi Iașul cu un sfert din unitățile administrativ-teritoriale în căutare de medici de familie!
Conform datelor transmise de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), la solicitarea cotidianului Evenimentul, județul Iași are un total de 387 medici de familie,, dintre care doar 173 în mediul rural.
Spre comparație, în județul Neamț sunt 126 medici de familie la țară și doar 104 în mediul urban, la Suceava 125 în comune și 121 în orașe...
O situație mai apropiată de cea a Iașului, poate puțin mai complicată se înregistrează la Vaslui, județ care are 133 medici de familie, 64 dintre aceștia în mediul rural.
Vasluiul are nevoie urgentă de peste 150 de medici de familie, având 6 comune fără asistență medicală asigurată, 15 UAT-uri cu puncte de lucru deschise de medici din alte zone, și 56 de localități în care e nevoie de personal medical suplimentar.
În total, în zona de Nord-Est a țării – județele Iași, Suceava, Botoșani, Neamț, Bacău și Vaslui - autoritățile caută să convingă cel puțin 300 de medici de familie să preia serviciile de asistență medicală vacante.
Iar situația este, din nefericire, generalizată, la nivel național. România are nevoie urgentă de peste 2.000 de medici de familie, spun autoritățile. Dar aceștia nu vor fi niciodată găsiți, deoarece aproape jumătate dintre actualii medici au peste 61 de ani, iar cei sub 35 de ani reprezintă doar 2,2% din total. „Vom muri mai repede şi vom fi tot mai bolnavi”, avertiza Raluca Zoiţanu, fostul preşedinte al Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie.
Daniel BACIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau