România, printre țările cu rate ridicate ale avorturilor. Grupa de vârstă cu cea mai mare frecvență a întreruperii de sarcină
Dimensiune font:
România e printre țările cu cele mai multe avorturi (raportate la mia de femei), arata datele Eurostat. Institutul Român de statistică a împărțit și pe grupe de vârstă femeile care au apelat la întreruperea de sarcină. Vezi în text și legislația cu privire la avort în principalele state din UE

Franța are cea mai ridicată rată a avorturilor, urmată de Estonia Ungaria, Spania, Portugalia și România, potrivit Oficiului European de Statistică.
În total, în România se fac circa 30.000 de avorturi anual, sau 82 de avorturi în fiecare zi.
Pe grupe de vârstă, situația stă așa:

Cele mai multe avorturi se fac la grupa de vârstă 25-29 de ani, urmată de 20-24 de ani
Conform celor mai recente date disponibile Eurostat, utilizarea avortului este în scădere în toate țările europene, cu excepția Franței, Regatului Unit și Spaniei. Această scădere nu se datorează numai îmbătrânirii populației, deoarece rata avorturilor pe naștere a scăzut considerabil.
Care e legislația în materie
FRANȚA – A devenit prima țară din lume care a făcut ca dreptul femeilor de a solicita un avort să fie un drept constituțional în martie 2024.
Drepturile la avort, care sunt legale de la o lege emblematică din 1974, sunt mai larg acceptate în Franța decât în Statele Unite și în multe alte țări, sondajele arătând că aproximativ 80% dintre francezi susțin acest tip de politici.
POLONIA – A introdus o interdicție de facto a avortului la începutul anului 2021, întreruperile fiind permise numai în cazuri de viol, incest sau dacă există o amenințare pentru sănătatea sau viața mamei. Interdicția a provocat proteste în masă.
REGATUL UNIT – Avortul este permis până la a 24 -a săptămână de sarcină. Nu există limită în cazurile în care viața unei femei este în pericol sau există o anomalie gravă a fătului.
O nouă schemă introdusă în timpul pandemiei de COVID-19 le permite femeilor să pună capăt sarcinii acasă în 10 săptămâni de la concepție. Dincolo de acest punct, avorturile trebuie efectuate în clinici.
MALTA – Națiunea insulară ferm catolică și-a schimbat anul trecut legile stricte anti-avort , dar numai atunci când viața unei femei este în pericol . Malta a fost anterior singura țară din Uniunea Europeană care nu permitea nici un fel de avort. Rămâne ilegal în toate celelalte circumstanțe, inclusiv viol, incest și anomalii fetale severe.
Legea a fost modificată după cazul foarte mediatizat al unei turiste americane căreia i s-a refuzat un avort în Malta, deși medicii spuneau că viața ei era în pericol, forțând-o pe femeie să meargă în Spania pentru procedura de urgență.
ITALIA – Țara tradițional catolică a permis întreruperile în termen de 90 de zile de la concepție din 1978, dar accesul la un avort poate fi dificil.
Aproximativ 63% dintre medicii ginecologi refuză să efectueze procedura din motive morale sau religioase, conform datelor de la Ministerul Sănătății.
Mai multe regiuni au restricționat utilizarea pilulei de avort și au finanțat grupuri anti-avort. Premierul de dreapta Giorgia Meloni este anti-avort, dar s-a angajat să nu schimbe legea.
SPANIA – Parlamentul a aprobat o legislație care permite fetelor de 16 și 17 ani să avorteze fără acordul părinților.
Legea a eliminat, de asemenea, o perioadă obligatorie de „reflecție” de trei zile .
Reforma avortului din 2010 a permis femeilor să pună capăt sarcinilor nedorite la cerere în termen de 14 săptămâni sau până la 22 de săptămâni în cazurile de anomalii fetale severe. Cu toate acestea, multe femei se confruntă cu probleme de acces la avorturi din cauza refuzului medicilor de a efectua procedura. Ca urmare, majoritatea procedurilor sunt efectuate în clinici private.
GERMANIA – Femeile pot avea un avort legal doar în cel mult 12 săptămâni de la concepție dacă se supun consilierii și altor restricții formale.
Avortul rămâne în codul penal în Germania și, din punct de vedere tehnic, poate duce la pedepse cu închisoarea de până la trei ani, deși, în practică, urmăririle penale sunt rare.
O comisie de experți a recomandat dezincriminarea completă a avortului în primele 12 săptămâni de sarcină.
Rămâne la latitudinea guvernului dacă să legifereze pe baza recomandărilor comisiei, dar schimbarea legii ar putea fi dificilă, deoarece dreptul la viață este consacrat în constituție .
UNGARIA – Avortul în primele 12 săptămâni este legal din 1953, dar Ungaria și-a înăsprit regulile în 2022.
Restricția a fost înțeleasă pe scară largă ca însemnând că femeile care doresc să avorteze ar trebui să asculte mai întâi bătăile inimii fetale.
Ungaria se numără, de asemenea, printre cele zece țări europene care impun femeilor să se supună consilierii obligatorii înainte de a întrerupe o sarcină, măsură criticată de Organizația Mondială a Sănătății.
Ungaria a adoptat o nouă constituție în 2011 care garantează că viața unui făt va fi protejată din punctul de concepție, dar nu a interzis avortul.
IRLANDA – Țara catolică a ridicat interdicția aproape totală a avortului în 2019, în urma unui referendum zdrobitor din 2018. Până atunci, aproximativ 3.000 de femei anual călătoreau în Marea Britanie pentru avort .Problema a fost pusă în centrul atenției în 2012, când o femeie care a făcut un avort spontan a murit.
Avortul este acum permis până la 12 săptămâni de sarcină, sau atunci când fătul are o afecțiune terminală sau sănătatea femeii este în pericol.(Reuters)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau