Cum a pierdut Ceaușescu clauza națiunii celei mai favorizate? „Democrația noastră e superioară”

Dimensiune font:

| 06-04-2025 13:31

 

Cum a pierdut Ceaușescu clauza națiunii celei mai favorizate? „Democrația noastră e superioară”

Venirea la putere a lui Nicolae Ceaușescu, după moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, în martie 1965, a însemnat o nouă speranță pentru români la o viață mai bună, mai normală.

Cum a pierdut Ceaușescu clauza națiunii celei mai favorizate - Foto: Fototeca online a comunismului românesc - cota 110/1978   Iar, inițial, lucrurile păreau să se îndrepte în acea direcție. În plus, după primele semne de independență față de ordinele Rusiei, „șefa” absolută a așa-numitului „lagăr comunist” din estul european, date încă din ultimii ani de viață ai lui Dej, noul lider al României a dus acest lucru la un alt nivel.

Iar gestul prin care a câștigat atenția, dar și simpatia cancelariilor occidentale a fost mai ales opoziția fățișă, în august 1968, față de invadarea Cehoslovaciei - unde guvernul luase măsuri de reformă „cu față umană” - de trupele Tratatului de la Varșovia, omologul NATO - în frunte cu URSS.

În urma acestei atitudini, riscantă, dar care i-a adus imense beneficii vreme de mulți ani - Ceaușescu a devenit, pentru o vreme, un răsfățat al Occidentului și al SUA.

 

Și asta, mai ales în contextul doctrinei Kisinger, Henry Kisinger fiind consultantul pe probleme de securitate, apoi secretar de stat în administrația Nixon.

El încuraja orice dizidență față de Moscova a țărilor din „blocul sovietic”, în plină tensiune a „Războiului Rece”.

Președintele SUA, Richard Nixon, n-a ezitat să vină la București, în 1969, apoi să-l invite pe Ceaușescu la Casa Albă, lucru concretizat și în 1970 și în 1973. 

Ulterior și președintele Gerald Ford a făcut același lucru, primindu-l pe liderul român, în iunie 1975, apoi ajungând el însuși în România în luna august a aceluiași an.

Cu prilejul acelei vizite în România, Ceaușescu și Ford au semnat, la Castelul Peleș din Sinaia, un acord prin care îi era acordată țării noastre așa-numita „clauză a națiunii celei mai favorizate”.

21 august 1968, momentul maxim de gloria al lui Nicolae ceaușescu, după opoziția publică față de invadarea Cehoslovaciei de trupele Tratatului de la Varșovia, în frunte cu URSS  

Un adevărat test în relațiile economice bilaterale dintre state, această clauză însemna dobândirea statutului cel mai favorabil în relaţiile comerciale bilaterale, precum tarife vamale preferențiale, accesul la tehnologia avansată sau credite cu dobânzi mici.

Ea a fost acordată României în conformitate cu prevederile amendamentului Jackson- Vanik adus „Legii Comerțului” din 1974, care condiționa acest favor de dreptul la libera circulație a cetățenilor țării beneficiare .

Ceaușescu a fost în vizită în SUA de patru ori

Clauza trebuia reînnoită anual de către președintele Statelor Unite, dar fiecare dintre cele două Camere ale Congresului puteau anula hotărârea președintelui prin votarea unei rezoluții de dezaprobare într-o perioadă de 90 de zile de la data când i s-a adus la cunoștință această hotărâre 

Atâta timp cât administrația americană a interpretat ad-litteram amendamentul Jackson-Vanik, România a îndeplinit condițiile legale pentru reînnoirea clauzei națiunii celei mai favorizate, deoarece emigrarea era singurul criteriu de evaluare.

 

Deși acum pare derutant, regimul Ceaușescu a permis într-o oarecare măsură emigrarea evreilor și a etnicilor germani. De fapt, Ceaușescu a obținut sume importante prin „vânzarea” efectivă a acestora către statele de care aceștia erau legați prin etnie.

Pe măsură ce politica elaborată de Kissinger a început să fie înlocuită cu politica Carter – Brzezinski, continuată apoi, mai apăsat, de Ronald Reagan, SUA mutând interesul către respectarea drepturilor omului, Ceaușescu a pierdut tot mai mult „teren” și suport din partea americanilor.

Deși liderul comunist a mai ajuns la Washington și în aprilie 1978, la invitația președintelui Jimmy Carter, el se afla deja pe partea descendentă a relației cu vesticii prin politica internă promovată.

Ceaușescu, alături de președintele SUA, Richard Nixon, în octombrie 1970, în prima sa vizită la Casa Albă  

În schimb, încerca să se facă remarcat pe scena intenațională mai ales prin implicarea în negocierile de pace arabo-israeliene, finalizate prin Acordul de la Camp David din septembrie 1978, încheiat între Egipt și Israel.

Dar, în țară, regimul lui Ceaușescu devenea tot mai dictatorial, iar dorința de a plăti datoria externă a României i-a aruncat pe români într-o serie de lipsuri majore, privațiuni ce păreau să nu se mai termine, totul dublat de un control tot mai crunt al etățenilor de către ochiul vigilent al Securității.

Dar aceste lucruri începeau să nu mai fie trecute cu vederea de occidentali, creditul lui Ceaușescu ajungând la „fundul sacului”.

Astfel, prima schimbare radicală a atitudinii Congresului SUA față de acordarea clauzei națiunii celei mai favorizate României a avut loc la 1 noiembrie 1985, când senatorii Paul Trible (republican din partea statului Virginia) și William Armstrong (republican din partea statului Colorado) au introdus în Senatul Congresului SUA rezoluția S.1817.

În ea, cei doi acuzau disprețul autorităților române față de libertățile religioase și oprimarea minorităților și au solicitat suspendarea temporară, pe termen de șase luni, a statutului privilegiat al României.

România lui Ceaușescu a beneficiat de clauză timp de 15 ani

În urma dezbaterilor care au avut loc pe marginea rezoluției, Senatul SUA a adoptat prin consens o moțiune, care a condamnat guvernul român pentru represiunea „barbară și respingătoare” la care își supunea propriul popor,.

De asemenea, a solicitat ca Statele Unite să adopte un rol activ în respectul drepturilor omului și al libertăților religioase în România.

 

În plus, cerea președintelui SUA ca, în luarea deciziei, „dacă să mai recomande sau nu prelungirea statutului clauzei pentru România”, să aibă în vedere situația de fapt din România.

La 15 decembrie 1985, secretarul de stat al SUA, George Shultz, a efectuat o vizită în București.

Vanzare teren IASI - 75.899 mp

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ din averea debitoarei S.C. PHOENIX TREND S.R.L. Proprietatea imobiliară amplasată în locaţia din sat Lunca Cetăţuii, comuna Ciurea, jud. Iaşi având suprafaţa terenului de 75899 mp (7,5899 hectare) şi un număr de 16 clădiri, având preţul de vanzare de 3.281.300 euro. Informații suplimentare tel. 0771103209, -  lucicalcc@gmail.com 

Vanzare Teren IASI - 56.438 mp

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ din averea debitoarei S.C. PHOENIX TREND S.R.L. Proprietatea imobiliară amplasată în municipiul Iaşi, str. Aurel Vlaicu nr.87, jud. Iaşi având suprafaţa terenului de 56.438 mp (5,6438 hectare) şi un număr de 19 clădiri cu absolut toate utilitatile, având preţul de vanzare 8.402.420 euro. Pentru terenul de 56438 mp este aprobat un PUZ pentru locuinte colective. Informații suplimentare tel. 0771103209, e-mail -  lucicalcc@gmail.com 

anunturi-->

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

FIVE Administration S.P.R.L, vinde prin licitatii publice utilaje agricole, al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza in perioada 27.03.2025 -30.04.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobiliare aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: 1. Utilaje agricole conform lista nr. 1 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in perioada 27.03 -01.04.2025, termen-limita inscriere: 26.03.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 08.04 -11.04.2025, termen-limita inscriere: 07.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 3 in perioada 17.04 -22.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 16:00. 2. Utilaje agricole conform lista nr. 2 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in data de 02.04.2025, termen-limita inscriere: 01.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in data de 14.04.2025, termen-limita inscriere: 11.04.2025, ora 16:00; -Licitatia nr. 3 in data de 23.04.2025, termen-limita inscriere: 22.04.2025, ora 12:00. Doar pentru Pachet Bunuri Mobile Nr. 4 -Licitatia nr. 4 in data de 30.04.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00. Licitatiile nr. 2, nr. 3, respectiv 4 se vor organiza doar pentru bunurile care nu s-au vandut la licitatiile anterioare. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administrator ului judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administrator ului judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 119 Lei (TVA inclus) si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenele-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie sunt mentionate mai sus pentru fiecare set de licitatii, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five -advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la societatea Agrocomplex Barlad S.A, pe adresa de e-mail: office@agro-complex.ro sau la numarul de telefon: 0744.950.751 -Petru Maximiuc, numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini. Informatii privind achizitionarea Caietelor de sarcini pot fi obtinute pe e-mail: vanzari@five -advisory.ro.
Comuna Tasca, judetul Neamt,  concesioneaza o parcela de 3.226mp, in intravilanul comunei Tasca 1.Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, email: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2.Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: o parcela de 3.226mp, nr.cadastral- 51842, CF-51842, situata in intravilanul comunei Tasca, sat Tasca, F.N., apartine domeniului privat al Comunei Tasca, conform H.C.L.Tasca nr.21/27.02.2025 si O.U.G.nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2.Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism, din cadrul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt.Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar, la Casieria Comunei Tasca. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.04.2025, ora 12.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 29.04.2025, ora 09.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 4.3.Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un exemplar original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5.Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 29.04.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr.8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7.Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.03.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str.Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Descoperire neașteptată în Sardinia: urme de dinozaur găsite în timpul filmării unui documentar
13/04/2025 11:46

 Insula italiană Sardinia este plină de bogătii si peisaje uluitoare, dar este si bogată in istorie. O descoperire stiintifică recentă este o dovadă in acest sens.  În timpul filmării u ...

Mesaje de Florii 2025. Urări, felicitări și mesaje prin care să le spui „La mulți ani!” de Florii celor dragi
12/04/2025 19:57

 Floriile reprezintă prima sărbătoare importantă a primăverii, cu o săptămană inainte de Paste. Este o zi deosebită de a petrece timpul impreună cu cei dragi, mai ales dacă ai in familia ta onom ...

Noi ajutoare sociale în 2025! Cine poate beneficia de ele
12/04/2025 14:36

Ajutoarele sociale reprezentate de venitul minim de incluziune si componentele acestuia se majorează anual, in martie, in functie de rata inflatiei. Ce valoare are venitul minim de incluziune in 2025, cum se p ...

EI TRAIESC PRINRE NOI!!
11/04/2025 14:55

 EI TRAIESC PRINRE NOI!!! 1. Un tip a cumparat un frigider nou pentru casa lui. Ca sa scape de cel vechi, l-a pus in fata casei cu un cart on pe el, pe care scria: E gratis, il vrei, ia-l acasa.. 4 zile a ...

O femeie a născut copilul altei persoane. Cum a fost posibil.
11/04/2025 11:43

O femeie a născut, fără să stie, copilul altei persoane. O femeie din Australia a adus pe lume copilul altei persoane, fără să stie, după ce o clinică de fertilitate din Brisbane, Queensland, i-a impl ...

Ce trebuie să faci cu bulbii lalelelor după ce se scutură florile? Trucuri pentru reluarea înfloririi
11/04/2025 08:50

După ce lalelele se scutură, ai două variante: fie lasi bulbii in pămant, fie ii scoti si ii depozitezi corect. Alegerea depinde de cat de mult vrei să ai grijă de ele si de conditiile din grădina ta. ...

Românii cu animale de companie nu vor mai putea ieși cu ele pe stradă! O nouă regulă este impusă prin lege
10/04/2025 20:01

Romanii cu animale de companie nu vor mai putea iesi cu ele pe stradă! Este vorba despre proprietarii de caini de rasă considerată violentă. Legislatia prevede obligatii clare pentru detinătorii anumitor r ...

 Cazinouri online locale vs cazinouri online internaționale
10/04/2025 16:20

 Descoperă care sunt argumentele pro si contra jocului in cazinourile online locale vs cazinourile online internationale si multe alte informatii utile. Pro si contra cazinourilor online locale vs intern ...

S-a dat lege! Este interzis în România începând cu 9 aprilie 2025
08/04/2025 18:14

S-a dat lege! Romanii nu vor mai avea voie să pescuiască in habitatele naturale din Romania pentru protejarea resursei acvatice in perioada de reproducere. Pescuitul este interzis in Romania incepand cu 9 apr ...

Porumbei morți adunați de pe străzi, serviți pe post de carne de rață într-un restaurant chinezesc din Spania. Ce a mai descoperit Poliția
08/04/2025 17:48

 Politistii municipali din Madrid au inchis un restaurant chinezesc care servea pe post de rată prăjită porumbei morti adunati de pe străzi. Restaurantul incălca si alte reglementări sanitare. Agent ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei