1 noiembrie, Ziua veganismului
Dimensiune font:
În fiecare an, la 1 noiembrie este marcată Ziua mondială a veganismului. În noiembrie 1944 a luat fiinţă Societatea Vegană (The Vegan Society) din Marea Britanie, ca o ramificaţie a Societăţii Vegetariene, iar Ziua mondială a veganismului este sărbătorită începând din 1994, potrivit site-ului www.vegansociety.com.
Potrivit ''Dicţionarului explicativ al limbii române'', apărut sub egida Academiei Române la Editura Univers Enciclopedic (Bucureşti, 2016), vegan/vegană este o persoană care nu consumă şi nu foloseşte produse de origine animală (din engl. vegan).
Termenul "vegan" a fost creat în 1944, de către Donald Watson (1910-2005), cofondatorul Societăţii Vegane din Marea Britanie. Donald Watson, Elsie Shrigley şi prieteni ai acestora au simţit nevoia să sublinieze diferenţa între a nu consuma carne şi a nu consuma niciun fel de produs de origine animală. Donald Watson a definit un ''vegan'' ca fiind o persoană care consumă mâncare provenită exclusiv din lumea plantelor, arată site-ul http://vegansociety.today/.
Leslie J. Cross, care a devenit vegan în 1942, a fost un pionier al mişcării sociale vegane, potrivit https://www.vegfest.co.uk/. El a fost vicepreşedinte al Societăţii Vegane din Marea Britanie. Deşi dieta vegană a fost definită la începuturile Societăţii Vegane, Leslie J. Cross sublinia, în cursul aceluiaşi deceniu, faptul că societatea nu avea o definiţie a veganismului. El a sugerat ca veganismul să fie definit ca ''principiul emancipării animalelor faţă de exploatarea lor de către om''. Mai târziu veganismul a fost definit ca având drept scop ''încetarea utilizării animalelor de către om pentru hrană, mărfuri, muncă, vânătoare, vivisecţie şi în toate celelalte utilizări care implică exploatarea vieţii animalelor de către om'', se menţionează pe www.vegansociety.com.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau