Într-o singură zi, 3.420 de ieşeni au intrat în şomaj tehnic!
Dimensiune font:
* prima zi a lunii aprilie a adus cu ea un veritabil asalt la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Iaşi, 438 de angajatori depunând cereri de acordare a şomajului tehnic pentru 3.420 angajaţi * „Cei care au contractul de muncă suspendat în baza art.52, alin.1, litera C din Codul Muncii nu mai pot presta servicii”, precizează directorul ITM, Costel Grojdea * în momentul de faţă, în judeţul Iaşi există aproximativ 230.000 de contracte de muncă active (aici fiind incluse şi cele suspendate) şi înregistrate la Inspectoratul Teritorial de Muncă, iar numărul angajaţilor este de 156.000
Suspendarea contractelor de muncă şi trecerea angajaţilor în şomaj tehnic a început imediat după decretarea stării de urgenţă. S-au scurs de atunci două săptămâni, iar până pe 30 martie, la nivelul întregului judeţ au fost înregistrate 12.565 de asemenea cereri din partea angajatorilor din totalul de 22.717 contracte de muncă suspendate. Restul e din alte cauze: cu acordul părţilor, motive personale, condamnări cu executare etc.
Prima zi a lunii aprilie a adus cu ea un veritabil asalt la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, 438 de angajatori depunând cereri de acordare a şomajului tehnic pentru 3.420 angajaţi.
Au existat destui angajatori care au făcut greşeli în cererile depuse, cele mai frecvente fiind cele legate de sumele solicitate. Ca atare, AJOFM a ţinut să precizeze că prin şomaj tehnic „se oferă 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut, iar calculul se face de la data suspendării contractului individual de muncă, notificată în Revisal”. Pentru ca erorile să fie îndreptate, personalul AJOFM contactează telefonic sau fac reveniri prin e-mail către angajatori.
În momentul de faţă, în judeţul Iaşi există aproximativ 230.000 de contracte de muncă active (aici fiind incluse şi cele suspendate) şi înregistrate la Inspectoratul Teritorial de Muncă, iar numărul angajaţilor este de 156.000. „Cei care au contractul de muncă suspendat în baza art.52, alin.1, litera C din Codul Muncii nu mai pot presta servicii”, precizează directorul ITM, Costel Grojdea.
În ce-i priveşte pe şomerii obişnuiţi, vestea bună e că, luna asta, vor primi indemnizaţiile ceva mai devreme. „AJOFM aduce la cunoştinţa tuturor persoanelor interesate că programul de achitare a plăţii indemnizaţiei de şomaj prin Poşta Română se devansează, iar beneficiarii noștri pot intra în posesia drepturilor bănești cuvenite în intervalul 13-16 aprilie 2020”. Motivul nu este legat de coronavirus, ci de calendar. Instituţia doreşte ca şomerii aibă suficient timp pentru a se putea pregăti pentru sărbătorile pascale. În mod uzual, plata indemnizaţiilor de şomaj se face în intervalul 14-18 al fiecărei luni. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau