La Iași, certificatele de deces pot fi obținute în format digital!
Dimensiune font:
Începând din această lună, ieșenii pot obține în format digital, dar și fizic, la cerere, certificatele de deces eliberate de Oficiul Stării Civile din cadrul Direcției Locale de Evidența Persoanelor (DLEP), odată cu punerea în funcțiune a Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC), inițiat la nivelul tuturor unităților administrativ-teritoriale.
Deși, într-o primă etapă, programul prevedea înregistrarea în format digital a certificatelor de deces și a celor de naștere, deocamdată, după precizează Marius Bodoga, directorul executiv al DLEP, la nivelul municipiului Iași sunt emise electronic, în acest moment, doar cerificatele de deces. „Începând cu data de 8 mai, Serviciul de Stare Civilă al Municipiului Iași a început emiterea actelor de deces în noul sistem informatic integrat de emitere a actelor de stare civilă, un sistem nou, gestionat la nivelul întregii țări de către Ministerul Afacerilor Interne. Este primul pas în ceea ce va fi digitalizarea înregistrărilor actelor de stare civilă. Deocamdată, din punctul de vedere al cetățenilor, beneficiile nu sunt atât de vizibile, pentru că nu a fost încă extinsă aplicația pentru serviciile online, care se află în lucru, dar cu siguranță că la momentul finalizării acestui proiect (24 septembrie 2024 -n.r.) vom începe să culegem roadele acestui sistem”, a declarat Marius Bodoga.
Pentru a putea obţine certificatul digital, solicitantul trebuie să se prezinte cu documentele originale la Starea Civilă
Potrivit acestuia, pentru a putea intra în posesia certificatului de deces digital, cetățeanul trebuie să se prezinte la Serviciul de Stare Civilă cu documentele originale, care apoi sunt scanate și returnate, după care va fi emis certificatului de deces în noul format electronic. „În momentul în care platforma pentru cetățeni va deveni operațională, certificatul în format electronic va putea fi accesat de către fiecare persoană, pe baza unui cont, astfel nemaifiind necesară prezența acesteia la Oficiul de Stare Civilă pentru a obține un duplicat, documentul respectiv putând fi listat de acasă de către beneficiarul contului respectiv. Deocamdată, la nivelul municipiului Iași vorbim doar despre eliberarea în format digital a certificatului de deces, însă în perioada următoare urmează să devină activ și fluxul de înregistrare a certificatului de naștere. În perioada următoare, sistemul integrat va cuprinde și unitățile sanitare, tocmai pentru ca acest flux să devină cu adevărat digital. Noi vom primi documentele direct de la unitățile sanitare și în momentul în care va fi emis actul respectiv, persoana îndreptățită va primi un mesaj pe telefon sau pe e-mail pentru a se prezenta la Serviciul de Stare Civilă pentru a ridica actul respectiv”, a precizat Marius Bodoga, directorul executiv al Direcției Locale de Evidența Persoanei.
Până în prezent, Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC) este operațional în ceea ce privește emiterea certificatelor de deces în Cluj-Napoca, Constanța, Slobozia, Iași, Deva, Sibiu, Timișoara și județul Ilfov, urmând ca ulterior acesta să fie extins și în celelalte județe.
Scopul principal al proiectului îl reprezintă introducerea digitalizării la nivelul unităţilor administraţei publice
Punerea în funcțiune, la nivel național, a Sistemului Informatic se va realiza etapizat, urmând a se finaliza la data de 24 septembrie 2024. Proiectul privind introducerea Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă – SIIEASC a fost implementat de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Direcția Generală pentru Comunicații și Tehnologia Informației și Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Autoritatea pentru Digitalizarea României, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, fiind cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020.
În implementarea proiectului, un rol important l-a avut sprijinul acordat de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Competitivitate. Valoarea proiectului a fost de 184.920.864,06 lei cu TVA, din care 155.964.263,64 lei reprezintă finanțare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Competitivitate (POC), 28.952.894,61 lei reprezintă finanțare nerambursabilă din bugetul național și 3.705,81 lei cofinanțare eligibilă a beneficiarului.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă sprijinirea digitalizării de la nivelul administraţiei publice, prin informatizarea sistemului de depunere a cererilor pentru înregistrarea și eliberarea documentelor de stare civilă, precum și implementarea suportului necesar dezvoltării și accesării serviciilor electronice ce au la bază informații de stare civilă pentru cele 4 evenimente primare de viață: naștere, căsătorie, divorț și deces, prevăzute în Legea nr.119/1996 cu privire la actele de stare civilă, republicată. „Este vorba despre un proiect amplu, implementat în mod etapizat la nivelul celor 3.188 de unități administrativ-teritoriale existente la nivelul înrregii țări. Un alt beneficiu al acestui sistem este că dacă aveți nevoie, de exemplu, de un certificat de naștere duplicat și sunteți născut la Constanța, în momentul în care vă prezentați la Serviciul de Stare Civilă Iași, documentul poate fi verificat și listat, sau în momentul în care aveți conexiune la Internet vă veți putea documentul respectiv de la domiciliu”, a mai precizat directorul executiv al Direcției Locale de Evidența Persoanelor, Marius Bodoga. Edi MACRI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau