O ieşeancă a produs, clandestin, 4.000 litri de vin din mure
Dimensiune font:
* îşi făcuse un PFA pe care a înregistrat producţia, dar n-avea licenţă * Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice a încercat să-i confişte marfa încă nevândută şi i-a făcut plângere penală * magistraţii au decis închiderea dosarului pentru că nu existǎ interes public în urmǎrirea faptei * între timp, femeia a intrat în legalitate
Marinela Antica din comuna Butea a avut o excelentă idee de afaceri, însă i-au trebuit aproape cinci ani pentru a se putea bucura de roadele muncii ei. Nu din pricina convulsiilor pieţei, ci din motive de legislaţie.
Ieşeanca a simţit că vinul obţinut din mure fermentate poate fi un real succes şi s-a apucat de treabă, fabricând licoarea la scară aproape industrială. A crezut că-i suficient un PFA (persoană fizică autorizată) ca să treacă producţia şi vânzările în actele firmei, dar s-a înnşelat. Nu şi-a bătut capul să obţină licenţa de fabricaţie, motiv pentru care a pierdut ani buni.
În 2019, Marinela a avut o producţie record, aproximativ 4.000 litri de băutură. A ieşit să le vândă la pieţele din Paşcani şi Roman, au apărut controalele, nu avea toate actele în regulă, aşa că i s-a deschis dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii prevăzută în art.452 alin.1 lit.a din Legea nr.227/2015. „Producerea de produse accizabile care intră sub incidenţa regimului de antrepozitare prevăzut în prezentul titlu în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea competentă”. Risca o condamnare cu suspendare, dar, mai dureros, confiscarea mărfii nevândute.
Femeia s-a apărat, subliniind că a fost de bună credinţă, că vinul de mure a fost obţinut exclusiv din munca ei, dar procurorii păşcăneni n-au luat-o în seamă. În martie 2021, au trimis rechizitoriul în instanţă. Norocul ei a fost că magistraţii au citit cu atenţie dosarul, au văzut că actul de acuzare scârţâie din toate balamalele şi l-au retrimis la Parchet. De data asta, anchetatorii şi-au dat seama de greşeli, au venit cu propunere de clasare pe motiv că nu există interes public în urmărirea faptei.
Săptămâna trecută, Judecătoria Paşcani a confirmat soluţia, Marinela a scăpat cu basma curată, vinul îi va fi restituit.
Reţeta produsului trebuie sa fie veche de peste 50 de ani
Între timp, fosta inculpată a intrat în legalitate, are o pagină de prezentare pe internet, unde îşi descrie în amănunt produsul: „natural, de consistenţă lichidă specifică băuturilor alcoolice, obţinut din fructe mature, foarte bine coapte, cu un conţinut de 12 % alcool, echilibrat în ceea ce priveşte aciditatea totală, este de culoare roşu briliant cu reflexii purpurii, cu un parfum intens şi persistent cu un gust proaspăt şi foarte plăcut de mure, are un conţinut bogat de săruri minerale şi vitamine, bogat în magneziu, siliciu, fier, potasiu, calciu, acizi şi antioxidanţi naturali. Produsul Anticum de Butea - băutură fermentată naturală din mure este primul vin autorizat ca fiind tradiţional, la nivel naţional. Vinul din mure, Anticum de Butea, 0,75 l, se găseste la preţul de 45 lei. Este obţinut prin fermentaţie naturală şi are o tărie alcoolică de 11 grade. Are o aciditate de 5,5 gr/l şi un conţinut de zahăr de 23 gr/l. Gustul este uşor dulce, cu un buchet specific pentru un vin de mure. Este un vin demidulce obtinut din soiul Agiorgitiko”.
Apoi, ca să demonstreze public că toţi aceşti ani de dat cu subsemnatul au însemnat pentru ea o lecţie pe care a băgat-o bine la cap, Marinela face următoarea precizare: „conform legii, un produs tradiţional reprezintă un produs alimentar fabricat pe teritoriul naţional, pentru care se utilizează materii prime locale, care nu are în compoziţia lui aditivi alimentari, care prezintă o reţetă tradiţională, un mod de producţie şi/sau prelucrare şi un procedeu tehnologic tradiţional şi care se distinge de alte produse similare aparţinând aceleiaşi categorii. De asemenea, reţeta produsului trebuie sa fie veche de peste 50 de ani, din arhivele bibliotecii din comuna de unde provine beneficiarul sau să fie o reţetă veche, din familie, ingredientele folosite la preparea produselor trebuie sa fie din producţie locala, specifice zonei, măcar o etapă din producţie să fie executată manual, dar şi cantitatea de produse să fie una redusă semnificativ faţă de cele produse pe scară industrială”.
Acum, totul e OK, în câteva luni apare recolta nouă. Claudiu CONSTANTIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau