Paradă militară, de Ziua Națională
Dimensiune font:
Mii de persoane au ieșit duminică, de Ziua Națională, în Piața Palatului Culturii, pentru a asista la ceremonialul militar și la cel religios. Printre cei prezenți s-au aflat foarte mulți copii, dar și personae venite din județele învecinate.
„Ziua Naţională este cel mai bun prilej pentru a ne onora trecutul dar şi pentru a privi spre viitor cu speranţă. Dragi români, indiferent unde vă aflaţi vă doresc să sărbătoriţi cu bucurie şi să rămânem uniţi în faţa tuturor provocărilor”, a spus prefectul Felix Guzgă.
Mihai Chirica, primarul Iaşului a amintit că în capitala Moldovei s-au pus fundaţiile Unirii Principatelor şi tot aici moldovenii, muntenii şi ardelenii au demonstrat în timpul Primului Război Mondial că pot fi cu adevărat solidari şi pregătiţi să se sacrifice pentru un ideal: Marea Unire. „Haideţi să devenim mai înţelepţi, să ne întoarcem la valorile pe care strămoşii noştri ni le-au lăstat, haideţi să deschidem o carte, să mergem la o piesă de teatru, să ne plimbăm prin parc şi să descoperim cât de frumoasă este lumea pe care ne-a lăsat-o Dumnezeu”, a spus primarul Chirica.
Episcopul vicar Nechifor Botoşăneanu a făcut referire la importanţa zilei de 1 Decembrie de-a lungul istoriei neamului nostru. „Este o zi care ne pune în faţă o moştenire a trecutului pe care îl avem şi care ne responsabilizează, dar care ne adună împreună aşa cum se întâmplă astăzi. Nimic nu e mai potrivit de Ziua Unirii decât să fim împreună, să fim uniţi într-un cuget bun. Suntem mulţi astăzi în Iaşi cu gând bun de recunoştinţă. Suntem chemaţi ca această moştenire nu doar să o primim, dar şi să o îmbunătăţim”, a spus Nechifor Botoşăneanu.
Pentru Iosif Păuleţ, episcopul Diecezei Romano-Catolice de Iaşi, Ziua Naţională înseamnă unitatea, identitatea unui popor care de-a lungul istoriei a păstrat credinţa, cultura, şi tradiţiile în ciuda tuturor încercărilor vremii. „Ziua de 1 Decembrie este mai mult decât o comemorare istorică. Este un moment de reflecţie şi de mulţumire. Ne amintim cu respect de cei care cu sacrificiu şi curaj au făcut posibilă Marea Unire de la 1918. Prin eforturile şi credinţa lor au arătat că adevărata putere vine din unitate, solidaritate şi dorinţa de a construi o lume mai bună şi mai dreaptă pentru generaţiile care vin. Ca păstor al Bisericii Catolice, nu pot să nu subliniez rolul credinţei în păstrarea identităţii acestui popor în vremuri de război sau de încercări. Credinţa ne uneşte pe toţi indiferent de confesiune, într-un spirit al păcii şi iubirii faţă de aproape” a spus episcopul Iosif Păuleţ. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau