Paturile ATI din spitalele private pot salva vieţile ieşenilor!
Dimensiune font:
* dr. Tudor Ciuhodaru crede că în acest moment aceasta este singura soluţie, deşi autorităţile au fost avertizate din timp de medici că valul patru al pandemiei ne va lovi puternic în luna octombrie * europarlamentarul mai crede că mecanismul european de protecţie civilă ar fi trebuit să fie activat încă de joi, iar Spitalul Mobil de la Leţcani ar fi trebuit să fie deschis încă de săptămâna trceută * în acest timp, spitalele sunt pline ochi cu pacienţi care acuză forme medii sau severe ale bolii * la Spitalul „Sf. Maria”, de exemplu, 32 de micuţi împart 25 de paturi ATI, jumătate cu simptome respiratorii, jumătate cu afectare digestivă
Criza locurilor de terapie intensivă ar putea fi rezolvată cu ajutorul spitalelor private care au paturi ATI. Cel puţin aşa consideră medicul Tudor Ciuhodaru că ar trebui procedat în situaţia în care în spitalele de stat sunt bolnavi care, în aşteptarea unui loc la ATI, au murit în ambulanţă sau în unităţile de primiri urgenţe. Reputatul medic ieşean face apel la autorităţi să includă şi paturile ATI din spitalele private în lupta împotriva COVID-19, astfel încât să poată creşte capacitatea de terapie intensivă.
Dr. Tudor Ciuhodaru crede că în acest moment aceasta este singura soluţie, deşi autorităţile au fost avertizate din timp de medici că valul patru al pandemiei ne va lovi puternic în luna octombrie. „Fac un apel public şi la preşedinte, şi la ministrul interimar al Sănătăţii, şi la premier, şi cer public, urgent, includerea spitalelor private care au paturi de terapie intensivă în acest val patru. E absolută nevoie ca aceste spitale, măcar în această perioadă de foc să devină funcţionale şi să asigure viaţa românilor. Cum au fost băgate în acel tort al Casei de Asigurări de Sănătate date prin ordonanţe de urgenţă în miez de noapte, cred că e momentul să fie şi ele incluse în acest circuit. Noi le spunem de 3-4 luni ce se întâmplă iar ei nu au construit măcar o unitate de terapie intensivă sau un spital de boli infecţioase”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru.
Medicul şi europarlamentarul Tudor Ciuhodaru consideră faptul că mecanismul european de protecţie civilă ar fi trebuit să fie activat încă de joi, iar Spitalul Mobil de la Leţcani ar fi trebuit să fie deschis de mult timp.
Adevărate drame la „Sf. Maria”
În acest timp, spitalele sunt pline ochi cu pacienţi care acuză forme medii sau severe ale bolii. La Spitalul „Sf. Maria” există o zonă roşie, cea unde sunt cazaţi micuţii care au COVID-19. Aici sunt alocate, teoretic, 25 de paturi. În realitate însă, numărul copiilor internaţi a ajuns la 32. Vârsta acestora variază de la nou născuţi - sugari, până la copii de vârstă şcolară. Cel mai mare dintre ei are 15 ani, şi se află în stare foarte gravă. „În acest moment la Spitalul de Copii sunt internaţi 32 de pacienţi copii, 27 au patologii pediatrice şi sunt sub supraveghere medicală. Doi dintre ei sunt asimptomatici dar au venit în Urgenţe din cauza unor patologii chirurgicale. Alţi cinci copii sunt internaţi pe secţia de terapie intensivă. Între timp, starea copilului de o lună venit de la Suceava s-a ameliorat. De la Fălticeni a fost adus un adolescent de 15 ani, cu o importantă patologie asociată, inclusiv diabet zaharat. Starea lui este critică. De aceea necesită şedinţe intermitente de ventilaţie non invazivă. Situaţia este foarte gravă pentru sunt foarte multe internări, gradul de infectare este foarte mare. Încercăm să ajutăm toţi copiii care se adresează spitalului nostru şi necesită îngrijiri medicale”, a spus dr. Lavinia Ionescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii.
În ceea ce priveşte simptomatologia infecţiei cu SARS-COV-2 în rândul copiilor, aceasta este aceeaşi ca şi până acum. „Jumătate sunt cu simptome respiratorii, jumătate cu afectare digestivă”, a spus dr Ionescu.
Sărbătorile Iaşului, bombă epidemiologică!
Dacă medicii duc o luptă aprigă cu virusul, politicienii dau sfaturi, emit opinii sau cer socoteală autorităţilor locale. Monica Berescu (USR) a fost cel mai „vocal” parlamentar ieşean, susţinând, încă din momnetul în care Iaşul a trecut de incidenţa de 8,5 cazuri la mia de locuitori (ieri, aceasta a depăşit pragul de 9,5 cazuri la mie) că nu se impune organizarea Sărbătorilor Iașului. „Am trimis acum câteva zile o adresă către Prefectura Iași prin care am cerut răspunsuri privind măsurile adoptate pentru a garanta sănătatea și siguranța cetățenilor în timpul pelerinajului și a festivităților programate. Nici până la această oră nu am primit răspuns. Solicit responsabilitate din partea autorităților locale. Ei sunt primii care ar trebui să asculte strigătul disperat al medicilor, al directorului de la Infecțioase și semnalul de alarmă tras de directorul DSP Iași. Mă adresez Arhiepiscopiei Iașilor - Mitropolia Moldovei și Bucovinei cu rugămintea de a lupta alături de personalul medical pentru a opri această pandemie. Le cer ferm autorităților din Iași să nu fie părtaşe la pierderi de vieți omeneşti. Fac un apel public către primarul Mihai Chirica și către Instituția Prefectului - Județul Iași prin care le solicit să oprească toate manifestările planificate pentru Sărbătorile Iașului. Cum poate sărbători un oraș în care se îmbolnăvesc zilnic sute de oameni și mor alte zeci? Domnilor, încă puteți opri această bombă epidemiologică cu ceas!”, a spus deputatul ieşean. Laura RADU, Oana POPA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau