Poluarea cu particulele în suspensie, îngrijorătoare
Dimensiune font:
* luna trecută, au fost înregistrate 3 depășiri ale valorii limită zilnice pentru protecţia sănătăţii umane la indicatorul PM10 în stația de fond urban Decebal-Cantemir, 4 depășiri în stația de fond suburban Tomești și 7 depășiri înregistrate cu autolaboratorul Podu de Piatră * particulele în suspensie sunt asociate cu bolile și decesele provocate de boli cardiace sau pulmonare
În luna ianuarie 2024, monitorizarea calității aerului de către Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iaşi, prin intermediul reţelei automate de monitorizare din judeţ, a evidenţiat depăşiri faţă de valorile maxim admise. Este vorba de 3 depășiri ale valorii limită zilnice pentru protecţia sănătăţii umane (50 μg/m3) la indicatorul PM10 în stația de fond urban IS-2 Decebal-Cantemir, 4 depășiri în stația de fond suburban IS-5 Tomești și 7 depășiri înregistrate cu autolaboratorul IS-M1 Podu de Piatră.
Depășirile au fost înregistrate pe 1 ianuarie și în intervalele 10-11 ianuarie și 30-31 ianuarie. Cauzele posibile ale depăşirilor sunt arderile rezidențiale în gospodăriile populației pentru încălzire și prepararea hranei, traficul rutier, precum și alte surse locale de emisii de poluanți atmosferici specifice zonelor în care sunt amplasate stațiile (ex. artificiile din noaptea de revelion).
Creșterea valorilor concentrațiilor a fost favorizată și de condițiile meteo specifice sezonului rece, când temperaturile sunt scăzute (și cresc arderile pentru încălzire), se intensifică fenomenele de inversiune termică, calm atmosferic și ceață ce cauzează acumularea și menținerea la sol a poluanților.
Valorile maxime ale mediei zilnice la indicatorul PM10 măsurat automat (metodă cu rezultate echivalente cu determinările gravimetrice) au fost înregistrate pe 10 ianuarie: 127,82 µg/m3 în Podu de Piatră (autolaborator), 87,94 µg/m3 în staţia de fond urban IS-2 Decebal Cantemir și 71,57 µg/m3 în staţia de fond suburban IS-5 Tomeşti.
„Pentru indicatorul PM2,5, începând cu ianuarie 2024, se fac măsurători gravimetrice și în stația IS-6 Bosia-Ungheni (pe lângă cele din IS-2 Decebal-Cantemir). Instalat în octombrie 2023, verificat, testat și calibrat până la finalul anului trecut, prelevatorul gravimetric pentru PM2,5 din stația IS-6 furnizează date în regim continuu de la începutul lui 2024, date ce vor fi luate în calcul la evaluarea calității aerului. În luna ianuarie s-a constatat o evoluţie similară celei pentru PM10, respectiv valorile concentraţiilor medii zilnice de PM2,5 şi PM10 au acelaşi trend, cresc simultan pe acelaşi interval de timp. Media lunii ianuarie pentru PM2,5 gravimetric a fost de 20,13 μg/m3 în IS-2 și 21,11 μg/m3 în stația IS-6 (valoarea limită anuală: 25 μg/m3)”, a transmis APM Iași.
Instituția susține că, în ianuarie 2024, Staţiile IS-1 Podu de Piatră, IS-3 Oancea-Tătăraşi și IS-4 Aroneanu au fost închise din motive tehnice, iar în stația IS-6 Bosia-Ungheni nu s-au făcut determinări de PM10 automat, analizorul fiind defect. Pentru a acoperi zona Podu de Piatră, din iunie 2023, în proximitatea stației IS-1, a fost pus în funcțiune autolaboratorul. „Toate depășirile valorilor limită zilnice pentru protecția sănătății umane înregistrate de APM Iaşi sunt notificate, conform procedurilor, autorităților implicate în realizarea măsurilor necesare pentru reducerea poluării: primării, Comisariatul Iaşi al Gărzii Naţionale de Mediu, Consiliul Judeţean, Instituția Prefectului, Direcția de Sănătate Publică”, a precizat directorul executiv al APM Iași, ing. Galea Temneanu.
Particulele în suspensie, asociate cu bolile și decesele provocate de boli cardiace sau pulmonare
Particulele în suspensie sunt compuse dintr-un amestec de particule solide și picături de lichid. Unele particule în suspensie sunt emise direct, altele se formează atunci când poluanții emiși de diferite surse reacționează în atmosferă. Particulele în suspensie au mărimi diferite, iar cele mai mici de 10 micrometri pot să pătrundă în plămâni și să provoace probleme grave de sănătate.
PM10 sunt particule în suspensie cu diametrul mai mic de 10 micrometri.
PM2,5 (sau particulele fine) sunt particule în suspensie cu diametrul mai mic de 2,5 micrometri.
Atât UE, cât și Organizația Mondială a Sănătății iau în considerare masa totală de PM10 și PM2,5 ca indicator pentru definirea standardelor lor.
Particulele în suspensie sunt asociate cu bolile și decesele provocate de boli cardiace sau pulmonare. Organizația Mondială a Sănătății a cules suficiente dovezi științifice pentru a afirma că cea mai nocivă expunere la particule în suspensie este expunerea pe termen lung la particule fine (PM2,5). Daniel BACIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau