Primăria reabilitează cimitirele din oraş
Dimensiune font:
Aleile Cimitirului Sfânta Treime vor fi reabilitate printr-o serie de lucrări care vor dura 18 luni * de asemensa, în Cimitirul Evreiesc se doreşte inţiinţarea „Memorialului Evreiesc - Centru regional de educație și cultură Iași”
Cimitirul Sfânta Treime, unul dintre cele mai mari cimitire din Iași, va intra într-un amplu proces de reabilitare a căilor de acces la morminte. În acest scop primarul Mihai Chirica a semnat cu asocierea SC Thot Technology SRL - SC PAO International Group SRL un contract de execuție a lucrărilor aferente. Acestea vor fi făcute în cel mult 18 luni pentru o sumă de 1.743.636,77 lei, cu TVA. Indicatorii tehnico – economici și devizul general al investiției „Reabilitare Cimitir Sfânta Treime” au fost votați de către consilierii locali în ședința ordinară din 31 august 2021. Concret, va fi refăcut un procent de 30% din suprafața aleilor din cimitir, reprezentând 7.342 de metri pătrați, acolo unde acestea se prezintă într-o stare precară, accesul la morminte sau deplasarea mijloacelor de intervenție în caz de urgență fiind deseori îngreunate.
Zece hectare pentru Memorialul Evreiesc
Pe de altă parte, municipiul Iași și Comunitatea Evreilor din Iași s-ar putea asocia pentru a elabora și depune în parteneriat a unei cereri de finanțare cu fonduri europene care vizează proiectarea și execuția „Memorialului Evreiesc - Centru regional de educație și cultură Iași”.
Cimitirul Evreiesc nou este situat în spatele Cartierului Păcurari și a început să fie folosit din 1881. Pe o întindere de 26 de hectare se află circa 150.000 de morminte, numărul mare ale acestora fiind explicat prin faptul că în perioada interbelică comunitatea evreiască reprezenta circa jumătate din populație orașului, adică 45.000 - 50.000 de locuitori.
În acest cimitir se află Parcela eroilor evrei căzuți la datorie în războiul pentru întregirea României 1916 - 1918, dar și gropile comune în care sunt îngropate victimele Pogromului de la Iași din 27 - 29 iunie 1941. Alte gropi comune conțin o mică parte din osemintele fostului cimitir evreiesc din Ciurchi, considerat a fi cel mai vechi cimitir evreiesc din România.
Memorialul ar urma să fie ridicat pe o suprafață de aproximativ 10.000 de metri pătrați în arealul cimitirului, cu deschidere directă la strada Iancu Flondor.
Prin natura sa evocatoare a istoriei tragice a evreilor din Iași, Memorialul ar urma să funcționeze ca un centru cu valențe educaționale, sociale și culturale, inclus în circuitul turistic. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau