Profesorii ieşeni vor colabora cu arhitecţii pentru a transforma complet şcolile
Dimensiune font:
* programul „De-a arhitectura în şcoala mea” îşi propune să devină pentru şcoli o unealtă de design participativ pentru refacerea sau construirea de noi spaţii şcolare sub îndrumarea arhitecţilor şi care să stimuleze o campanie de promovare pentru dezvoltarea infrastructurii educaţionale în România la standardele secolului XXI
Pentru anul şcolar 2020-2021, Asociaţia De-a Arhitectura oferă asistenţă şi finanţare parţială (maximum 12.000 lei per instituţie) pentru implementarea intervenţiilor de îmbunătăţire a unui număr de 5 şcoli/licee din Iaşi, Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Râmnicu-Vâlcea. Profesorii din ciclul gimnazial şi liceal care doresc să participe în programul „De-a arhitectura în şcoala mea”, se pot înscrie până la sfârşitul lunii martie pentru ghidarea elevilor în explorarea mediul construit al şcolii şi reimaginarea spaţiului fizic de învăţare, prin intermediul unui tip de curriculă interdisciplinară şi o metodă didactică de învăţare prin proiect.
Design-ul şcolii sau al sălii de clasă contribuie la uşurarea sau îngreunarea predării şi a modului în care copiii percep procesul educaţional. Spaţiul fizic contribuie la coeziunea unui grup, promovând socializarea şi apartenenţa, influenţând starea de bine a comunităţii de elevi si profesori. „De-a arhitectura în scoala mea” este programul educaţional care dă posibilitatea elevilor de 12-18 ani, timp de un an scolar, să descopere şi să îşi dezvolte un mod de gândire şi abordare a problemelor specifice arhitecţilor şi designer-ilor („design thinking”) pentru a imagina şi a implementa propuneri concrete de îmbunătăţire a şcolii sau liceului lor. Alături de un profesor coordonator şi un arhitect, ei vor fi implicaţi într-un proces de învăţare activă, în care îşi vor folosi simţul practic şi creativitatea, precum şi cunoştinţe de la diverse materii, pentru a schimba în bine şcoala. Intervenţiile pe care le vor propune vor fi bazate pe un proces de investigaţie, documentare şi analiză.
Programul îşi propune să devină pentru şcoli o unealtă de design participativ pentru refacerea sau construirea de noi spaţii şcolare sub îndrumarea arhitecţilor De-a arhitectura şi care să stimuleze, prin rezultatele sale, o campanie de promovare pentru dezvoltarea infrastructurii educaţionale în România la standardele secolului XXI. „În ultimii 20 de ani, demersurile internaţionale despre clasele şi şcolile viitorului au generat iniţiative în sensul implicării elevilor în adaptarea spaţiului şcolii, pentru a deveni el însuşi un instrument de educare. Programul educaţional De-a arhitectura în şcoala mea se numără printre puţinele acţiuni de acest fel din România, unde 80% dintre şcoli sunt construite înainte de 1970 şi doar 2% după 1990. Elevii, utilizatorii de zi cu zi ai acestor şcoli, sunt cei mai în măsură să ne informeze despre cum şi-ar dori să fie şcoala care să-i pregătească pentru viaţă”, a declarat arh. Mina Sava, presedinte al Asociaţiei De-a Arhitectura şi coordonator al programului.
Evaluarea aplicaţiilor si vizitele în instituţiile preselectate vor avea loc pe tot parcursul lunii aprilie, iar soluţiile finanţate vor fi implementate până în octombrie 2021.
Asociaţia De-a Arhitectura este o organizaţie culturală formată din arhitecţi şi profesori care dezvoltă, implementează şi promovează educaţia de arhitectură şi mediu construit pentru publicul larg, în vederea conştientizării şi a cunoaşterii valorilor arhitecturii, design-ului şi ale urbanismului. Programele educaţionale se desfăşoară cu precădere în scoli sub forma cursurilor opţionale, dar şi în muzee şi în cadrul evenimentelor de arhitectură şi design. Daiana SFREDEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau