PUG-ul Iaşului, o enigmă!
Dimensiune font:
Într-un răspuns recent semnat de secretarul de stat din MDLPA, Claudiu Vasile Răcuci, se precizează că, până în prezent, nu a fost înaintată spre avizare către MDLPA noua documentaţie a Planului Urbanistic General al municipiului Iaşi * deşi primarul Iaşului le-a solicitat celor de la urbanism să se mişte mai repede, PUZ-urile de zonă centrală şi cele de monumente, care vor sta la baza PUG-ului, sunt încă în lucru!
În ultimii ani, aprobarea noului PUG la Iași a fost tergiversată. Unele avize obținute anterior au expirat, obţinerea altor a întârziat foarte mult, iar principalii beneficiari au fost (și sunt în continuare) unii investitori imobiliari care, în lipsa unor reguli stricte, au stârnit numeroase controverse în construcțiile realizate: blocuri între case, regim mare de înălțime, lipsa parcărilor, apartamente cu suprafețe care nu respectă condițiile minimale recomandate de legea locuinței, supraetajări, destinații în contradicție cu vecinătățile. În prezent, Iașul se ghidează urbanistic după un document strategic aprobat în 1999. Actualul PUG a fost prelungit de mai multe ori, ultima dată în anul 2018, în baza unor decizii ale guvernului, deși valabilitatea stabilită prin lege este de 10 ani. Ultimul termen pentru actualizarea documentației din 1999 este 2023.
Un an pierdut prin sertarele Direcţiei Judeţene pentru Cultură
Primăria Iaşi a depus încă din luna mai 2018 o documentaţie la Direcţia de Cultură, atât în ceea ce privește zona centrală, cât și întregul teritoriu al municipiului Iași în ideea ca documentația Planului Urbanistic General să fie completată cu o serie de elemente concrete. Este vorba de stabilirea unor condiții de conservare și punere în valoare a oricăror construcții subterane cu valoare istorică cunoscute sau care vor fi descoperite, indiferent dacă acestea sunt pe domeniul public sau pe cel privat şi de măsuri de punere în valoare a vestigiilor, indiferent că se află pe domeniul public sau pe cel privat, și obligația de întocmire de studii istorice și arheologice înaintea finalizării conceptului și studiului de oportunitate ale viitoarei investiții. Documentaţia a stat la avizare aproximativ un an, timp în care Direcția Județeană pentru Cultură Iași, singura instituţie care mai trebuie să avizeze documentul, a răspuns că nu are obligația să elibereze un aviz, ci doar să trimită o notă de informare. În cele din urmă a fost primită această notă, care a ajuns la echipa din Primărie ce se ocupă cu finalizarea PUG-ului. Între timp s-a reuşit completarea documentaţiei cu un Plan Urbanistic Zonal valabil doar pentru zona centrală a oraşului, separat de PUG, ajungându-se în faza ca întregul document să fie remis ulterior Ministerului Dezvoltării în vederea avizării. „Cea mai importantă piesă din acest nou proiect este cea PUZ-ul de zona centrală. Acesta cuprinde o suprafaţă de 846 de hectare. Din Podu Roş, la Liceul Mihai Eminescu, de la intrarea Păcurari, până la Sinagogă, am făcut un contur general al zonei centrale a oraşului în care am inclus tot. Este adjudecat, mai trebuie semnat contractul”, spunea primarul Mihai Chirica anul trecut.
Documentaţii nefinalizate
Tot edilul-șef şi tot anul trecut, a dispus să fie lansate și licitațiile pentru realizarea altor șase PUZ necesare în vederea realizării PUG (Zona Copou, Zona Sărărie, Zona Mănăstirea Galata, Zona Mănăstirea Cetățuia, Zona Mănăstirea Frumoasa și Bulevardul C. A. Rosetti), precum și a Studiului de fundamentare de Circulație al Municipiului Iași și a Studiului de fundamentare de Mediu al municipiului Iași. „Urmează să lansăm încă cinci PUZ-uri pentru C.A. Rosetti, PUZ-urile de zonă protejată, obligatorii şi astea, pentru Mănăstirile Frumoasa, Galata şi Cetăţuia. Toate trebuie să aibă PUZ-urile lor separate conform Legii 15/2000. Şi mai avem PUZ-ul zonei Cicoarei. Am dat drumul la Studiul de Circulaţie şi Studiul de Mediu. Acestea vor fi integrate şi depuse ca documentaţie de PUG, urmând ca, după obţinerea avizelor – care nu mai depinde de municipiul Iaşi – să dăm în aprobare în Consiliul Local viitorul PUG”, preciza primarul. La un an distanţă, documentaţiile nu au fost finalizate. „Referitor la PUG. Este în lucru. Sunt în lucru 7 PUZ-uri, două de zonă centrală sau trei de zonă centrală, încă patru de monument pe Legea 5 şi încă în licitaţie două pentru Copou, divizat, şi Sărarie. Ele vor fi cele mai importante PUZ-uri care fac parte din PUG. Le-am scos separat ca să nu fie muncă. Deja sunt oferte pentru cele de zonă centrală, pentru ambele loturi avem oferte şi sper să le evaluăm mai repede. L-am rugat pe domnul arhitect şef să se ocupe personal ca să se mişte mai repede acest lucru, inclusiv cele pentru monumentele introduse în listă pe Legea 5 de categoria A şi care au nevoie de o reglementare individuală. Studiul de circulaţie este în lucru. Studiul de mediu este în lucru. Deci acestea vor fi documentele de bază care vor sta la baza, mă repet, elaborării viitorului PUG pe care le vom integra, să spunem, sub bagheta unei alte persoane care va trebui să facă acest lucru”, a spus primarul, răspunzând unei interpelări formulate de preşedintele Comisiei de Urbanism.
MLDP: Nu deţinem informaţii cu privire la stadiul PUG-ului Iaşului
Că lucrurile bat pasul pe loc o confirmă răspunsul primit de parlamentarii ieşeni, atunci când aceştia i-au întrebat pe oficialii Ministerului Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei care este stadiul aprobării noului PUG
din municipiul Iaşi şi dacă primăria a realizat demersurile necesare pentru avizarea noului PUG. „Vă facem cunoscut faptul că, până în prezent nu a fost înaintată spre avizare către MDLPA noua documentaţie a Planului Urbanistic General al municipiului Iaşi, astfel că nu deţinem informaţii cu privire la stadiul acestuia”, se arată într-un răspuns semnat de secretarul de stat din MDLPA, Claudiu Vasile Răcuci. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau