Situaţie tot mai dificilă în spitalele din Iaşi
Dimensiune font:
Direcţia de Sănătate Publică Iaşi susţine că oxigenul necesar a fost asigurat pentru prima zi a săptămânii cu ajutorul celor de la Spitalul Judeţean Suceava, care au transmis cu titlu de împrumut 48 de butelii de oxigen Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi. În total, la Iaşi au ajuns 96 de butelii cu oxigen pentru pacienţii COVID-19 și urmează să ajungă, în zilele următoare, multe altele.
La această unitate medicală sunt tratate peste 210 de persoane care au COVID, în timp ce la unitatea modulară de la Leţcani sunt 48 de bolnavi trataţi la terapie intensivă. „Din cauza cererii foarte mari de pe plan naţional a existat o sincopă din punct de vedere al furnizării oxigenului. Un management corect impune ca acest interval să fie cât mai scurt astfel încât pacienţii să nu fie expuşi niciunui pericol. În consecinţă, am luat măsurile care s-au impus. Pacienţii sunt îngrijiţi corespunzător, aşa cum merită, şi aşa cum trebuie să fie îngrijiţi într-un centru universitar”, a spus dr Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.
Şeful Direcţiei de Sănătate Publică a recomandat celor care se află la conducerea spitatelor suport COVID-19 să îşi ia din timp măsurile necesare pentru a nu rămâne fără oxigen. „Am transmis o adresă către toate spitalele să ne informeze cu privire la eventualele situaţii în care ar apărea vreo sincopă în aprovizionarea cu oxigen. În situaţii de criză, pentru situaţii scurte de timp se poate utiliza oxigenul tehnic. Acest lucru l-am verificat şi la firmele producătoare de oxigen care au confirmat faptul că oxigenul tehnic poate fi folosit pentru perioade mai scurte de timp. Probleme acestui oxigen fiind aceea că are o cantitate mai mică de apă şi poate produce uscăciunea mucoaselor”, a spus dr Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.
Din fericire, problema oxigenului nu este întâlnită şi la secţia exterioară a Spitalului de Boli Infecţioase, Spitalul Modular Leţcani. „La Leţcani nu au fost probleme cu oxigenul. Stocatorul de la Leţcani are o capacitate de 10.000 de litri, şi are montat un senzor care alarmează producătorul în momentul când nivelul de oxigen scade sub 3.000 de litri. Stocatorul se poate reumple în timp util, adică până oxigenul ajunge la un nivel de 2.000 de litri. Necesarul de oxigen este unul foarte ridicat”, spune dr Florin Roşu.
Aici, însă, în unele saloane continuă problemele datorate diferenţei de temperatură, probleme pe care conducerea spitalului speră să le rezolve cât mai curând.
Ajutor de peste Prut
Iaşul primeşte din partea fraţilor de peste Prut încă o mână de ajutor în lupta cu pandemia. Alţi 8 medici, 12 asistenţi medicali şi 7 paramedici au venit în misiune medicală umanitară la Iaşi. Începând de ieri şi până pe 14 noiembrie ei fac voluntariat la secţia exterioară a Spitalului de Boli Infecţioase, Spitalul Modular de la Leţcani. „Orice mână de ajutor este binevenită. Sunt specialişti din Republica Moldova, sunt fraţii noştri, dar mai mult decât atât sunt cadre medicale cu experienţă în tratarea pacienţilor COVID. Pentru noi, ei sunt o gură de oxigen”, a spus dr Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.
Cei 27 de medici, asistenţi şi paramedici sunt de la Spitalul Clinic Republica „Timofei Moşneaga”, Spitalul Municipal „Gheorghe Paladi”, Institutul de Medicină de Urgenţă, Spitalul Ministerului Sănătăţii. „Am venit cu gânduri luminoase, cu gânduri bune. Atunci când ni s-a spus că aici sunt probleme din partea noastră nu a fost nicio ezitare dacă să venim sau nu. Am fost şi noi ajutaţi foarte mult de colegii din România. Aşadar, când ni s-a spus că e nevoie de noi am venit pentru a continua relaţiile frumoase pe care le-am construit până acum”, a spus coordonatorul echipei medicale din Republica Moldova, conf.univ.dr Ion Chesov.
Aceasta este cea de-a doua echipă medicală care oferă ajutor medicilor ieşeni. Prima echipă tocmai şi-a terminat misiunea pe 31 octombrie şi s-a întors acasă. Cei 20 de medici şi asistenţi medicali au experienţă în tratarea pacienţilor cu COVID. Primul echipaj medical, format din 22 de medici şi 10 paramedici din Republica Moldova, au ajuns în misiune umanitară la Spitalul Modular Leţcani pe 18 octombrie. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau