Spectacol la Căminul de Pensionari „Sf. Cuvioasă Paraschevaˮ
Dimensiune font:
Actorii de la Luceafărul vor juca pentru vârstnicii de la centrul din Copou * ei le vor oferi spectacolul „Stația clovnilor”
În lumea agitată și adesea solitară în care trăim, teatrul rămâne un far, o fereastră către bucurie și o oglindă a propriei noastre umanități. Pentru fiecare dintre noi, teatrul este o comoară culturală inestimabilă, dar pentru bătrâni, devine o adevărată salvare emoțională și o cale către reînnoirea vitalității interioare.
Adesea supuși riscului izolării și singurătății, vârstnicii se pot confrunta cu stări emoționale confuze, însă teatrul are puterea de a le dizolva și de a aduce lumina în inimile încercate de timp. Ca urmare, echipa artistică a Teatrului Luceafărul va susține joi, 22 februarie, o reprezentație pentru persoanele din Căminul de Pensionari „Sf. Cuvioasă Paraschevaˮ. „Ne-am gândit și la această categorie de iubitori de teatru, care merită întreaga atenție a comunității și au nevoie de acces la cultură. I-am avut și invitați pe unii dintre ei la spectacole la sediul nostru, acum le întoarcem vizita. Doamna directoare a Centrului, Mihaela Frăsilă, este foarte deschisă și încântată de parteneriat, așa încât ne propunem să îl continuăm. Unul dintre colegii noștri, actorul Cătălin Cucu, lucrează cu vârstnicii de aici și în cadrul unor ore de teatru, o artă cu beneficii la oricare vârstă. Acum pregătesc câteva dintre schițele lui I.L. Caragiale pentru ziua de 8 Martieˮ, a spus teatrologul Oltița Cîntec, directorul artistic al Teatrului Luceafărul.
Artiștii vor oferi spectacolul „Stația clovnilor”, o creație de succes din repertoriul Teatrului Luceafărul, selectată în numeroase festivaluri naționale și internaționale.
Călătorie într-o într-o lume în care totul e mai frumos atunci când îmbrățișezi copilul din tine
În anul 2022, titlul a fost inclus în programul prestigiosului Edinburgh Festival Fringe, cadru în care s-au prezentat cinci reprezentații. Echipa care a realizat producția o are ca regizor pe Ana Crăciun Lambru, iar de costume și păpuși s-a ocupat Alexandra Budianu. Conceptul decorului îi aparține Elenei Iorga, iar muzica, Dianei Roman. Din distribuție fac parte Ionela Arvinte, George Cocoș, Ioana Corban, Cătălin Cucu, Claudiu Gălățeanu, Cristian Gheorghiu, Alexandru Iurașcu, Gabriel Lazăr, Dragoș Maftei, Liliana Mavriș Vârlan, Carmen Mihalache, Raluca Pintilie, Paul Sobolevschi, Mariana Teleman, Beatrice Volbea, Elena Zmuncilă.
„Stația clovnilor e un spectacol pe care o să vrei să-l vezi din nou și din nou. Te vei îndrăgosti de un personaj sau de toate deopotrivă. Vei râde de bătrânelul ce pierde trenul și vei căpăta alături de el o poftă nebună de joacă și de visare insuflate de clovnii ce apar din toate părțile când timpul se oprește în loc. Stația clovnilor îți va pune inima la locul ei și îți va purta mintea departe, într-o lume în care totul e mai frumos atunci când îmbrățișezi copilul din tine!”, a dezvăluit Ana Crăciun Lambru câteva din intențiile ei artistice.
Prin intermediul pieselor de teatru, bătrânii au ocazia de a se conecta cu emoțiile și experiențele umane comune, de a împărtăși râsul și lacrimile cu alții și de a simți că fac parte din ceva mai mare decât propria lor existență.
Un aspect esențial al teatrului este capacitatea sa de a încuraja imaginația și creativitatea, indiferent de vârstă. De asemenea, teatrul oferă bătrânilor oportunitatea de a-și revendica propria lor poveste și identitate. Prin intermediul personajelor și poveștilor prezentate pe scenă, ei pot găsi reflectate aspecte din propria lor viață și pot înțelege mai bine propria lor experiență. Acest proces de identificare și reflecție poate fi profund vindecător și poate contribui la o mai mare înțelegere și acceptare a sinelui și a propriei lor călătorii.
Prin intermediul cortinei ridicate, ei descoperă că nu există vârstă limită pentru magia și puterea vindecătoare a artei teatrale.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau