Statuia nimănui. Vasile Roaită încă „trage sirena“ într-un parc părăsit al Bacăului
Dimensiune font:
Se împlinesc 91 de ani de la greva de la Atelierele CFR Grivița din 16 februarie 1933, unde forțele de ordine au ucis șapte persoane în timpul confruntărilor cu muncitorii feroviari nemulțumiți de salarii.
Cel mai tânăr dintre toți muncitorii de la greva Grivița a fost Vasile Roaită, un ucenic de 19 ani, care a fost rănit din întâmplare, în timpul înăbușirii revoltei, pe 16 februarie 1933 și care a murit două zile mai târziu la spital.
După Război și instalarea regimului comunist, greva de la Grivița în care muncitorii și-au cerut drepturile a devenit un moment de referință, iar Vasile Roaită a fost transformat de propagandă în erou.
În timpul regimului lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, de influență stalinistă, în prima parte a anilor 50, numele lui Vasile Roaită a fost dat unor stațiuni (stațiunea Carmen Sylva, actuala Eforie Sud și-a schimbat numele în Vasile Roaită), sate, cartiere, fabrici, străzi, cooperative agricole sau școli.
În 1962, Gheorghiu-Dej anunță faptul că Vasile Roaită nu ar fi jucat un rol atât de important în revolta de la Grivița. Sirena ar fi fost trasă de muncitorul Constantin Negrea, care la acea dată avea 21 de ani, iar asupra lui Roaită planează suspiciunea că ar fi fost infiltrat de Siguranță în mijlocul grevei pentru deturnarea acesteia. După venirea lui Nicolae Ceaușescu la putere, imaginea de erou a lui Vasile Roaită se estompează total, astfel încât tânărul erou este dat uitării.
Statuia lui Vasile Roaită din Bacău, un simplu obiect fără valoare în parcul părăsit al CFR
Statuia din ipsos și ciment a lui Vasile Roaită, ridicată acum pe un soclu de fier beton de aproximativ 7 metri, a fost realizată în anii '50.
Tot atunci, în 1953, printr-o Hotărâre din 17 aprilie, a Consiliului de Miniștri al Republicii Populare Române (R.P.R) s-a decis înființarea Atelierului Central de Aviație în comuna Vasile Roaită, care devine ulterior ”Uzina de Reparații Avioane (U.R.A.), iar după 1989, Aerostar.
Comuna Vasile Roaită (aflată în zona fostei localități Domnița Maria) din Bacău devine, grație dezvoltării industriale a orașului Bacău, cartierul Vasile Roaită, iar ulterior, cartierul este denumit Aviatori.
Până în anii '70, statuia lui Vasile Roaită a fost amplasată în apropierea clădirii primăriei (în locul bustului marelui patriot Mihail Kogălniceanu), imobil care a devenit apoi Biblioteca Județeană „Costache Sturdza” din Bacău (în prezent este Serviciul de Stare Civilă Bacău).
Statuia lui Roaită a fost mutată atunci în Parcul CFR și amplasată pe un soclu înalt, brut, de ciment.
După 50 de ani, statuia, care odată ocupa un loc central în Bacău, nu mai interesează pe nimeni, ea nefiind revendicată nici de Primăria Bacău, nici de Regionala CFR Iași, neexistând practic în niciun inventar. Nefiind nici obiect de artă sau de patrimoniu, ea nu se află nici în evidențele Direcției Județene de Cultură Bacău.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau