Suicid în Vișan. „Tinerii sunt tot mai fragili, iar presiunea pusă de societate este tot mai mare”
Dimensiune font:
* „Mulți tineri pică în mirajul unei vieți perfecte, așa cum văd la alte persoane, pe rețelele de socializare. Astfel, ajung să consideră că nimic din ce fac și ce au nu este suficient… Există un soi de competiție în zilele noastre, fiecare vrea să trăiască mai bine, de multe ori mai bine decât cei din jur, dacă se poate”, susține psihologul Andreea Coman
O tragedie a avut loc joi, 27 martie 2025, într-o familie din Iași. Un tânăr în vârstă de 30 de ani a fost găsit decedat într-un apartament din localitatea Vișan, comuna Bârnova. Bărbatul, tată al unui copil, a fost găsit spânzurat în propria locuință. Cadrele medicale s-au deplasat la fața locului dar nu au mai putut decât să declare decesul bărbatului. „Pe data de 27 martie 2025, polițiștii Secției nr. 1 Poliție Rurală Iași au fost sesizați cu privire la faptul că un bărbat a fost găsit fără semne vitale, în locuința sa, din comuna Bârnova. Polițiștii s-au deplasat la fața locului, iar ulterior cadrele medicale au declarat decesul bărbatului în vârstă de 30 de ani. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, s-a dispus efectuarea necropsiei pentru stabilirea cauzei decesului, iar cercetările sunt continuate pentru stabilirea întregii situații de fapt”, a transmis Inspectoratul de Poliție Județean Iași.
De menționat este că nu se cunosc prea multe detalii despre motivul pentru care tânărul a ales să recurgă la un asemenea gest.
Suicidul, un adevărat fenomen în rândul tinerilor
Conform specialiștilor, suicidul a început să devină un adevărat fenomen în rândul tinerilor. Astfel, conform statisticilor, suicidul reprezintă a patra cauză de deces, la nivel global, în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 30 de ani. „Este de menționat că tulburările de sănătate mintală sunt în creștere la nivel global. Aproximativ 15% dintre adolescenți se confruntă cu o astfel de afecțiune. Sinuciderea este a patra cauză de deces în rândul celor cu vârstă cuprinsă între 15 și 30 de ani. Nu putem spune cu exatitate de ce depresia și anxietatea sunt atât de frecvente în zilele noastre”, a declarat dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru.
Psihologii susțin că există o serie de factori care pot declanșa ideea suicidului în mintea unui tânăr. Factorul financiar este, de cele mai multe ori, principala cauză pentru cei care ajung să ia o astfel de decizie. Totodată, presiunea pusă de societate poate fi cu adevărat copleșitoare pentru unele persoane, care cedează și pică în depresie. „Vorbim în primul rând despre depresie și anxietate. Dar, trebuie să ne gândim la ce a declanșat acea depresie. De multe ori, principalul factor este capitolul financiar. Avem în cabinete foarte mulți tineri care se confruntă cu neajunsuri. Tinerii sunt tot mai fragili, iar presiunea pusă de societate este tot mai mare. Mulți dintre ei pică în mirajul unei vieți perfecte, așa cum văd la alte persoane, pe rețelele de socializare. Astfel, ajung să consideră că nimic din ce fac și ce au nu este suficient. Există tineri care muncesc până la epuizare și care nu sunt fericiți. Există un soi de competiție în zilele noastre, fiecare vrea să trăiască mai bine, de multe ori mai bine decât cei din jur, dacă se poate”, a precizat Andreea Coman, psiholog ieșean.
Jocurile de noroc, un alt factor care declanșează ideea suicidului
Conform psihologilor, jocuril de noroc reprezintă o reală problemă a zilelor noastre. Tot mai mulți tineri ajung să fie dependenți de pariuri sportive sau de celebrele păcănele. Astfel, mulți dintre ei își pierd, pe rând, banii, bunurile materiale și chiar familiile, acumulând datorii uriașe. De aici și până la suicid, susțin psihologii, este o cale foarte scurtă. „Jocurile de noroc sunt un alt factor important care poate conduce la ideea de suicid. Cabinetele sunt pline de tineri dependenți, care sunt pe punctul să își distrugă viețile din cauza păcănelelor. Pierd tot ce au, pierd și ce nu au, ajung să își piardă prietenii, familiile. Astfel, ajung să se simtă fără ajutor, să pice în depresie, iar ideea suicidului este, de multe ori, inevitabilă pentru ei. Este important ca aceste persoane să fie sprijinite, înțelese și ghidate pentru a fi ajutate”, a adăugat psihologul ieșean. Cristian ANDREI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau