Tâlharii au fost condamnaţi degeaba. Ei îşi ispăşiseră deja pedepsele
Dimensiune font:
* fărădelegile pentru care au fost trimişi în judecată au avut loc la foc automat, în urmă cu aproape 10 ani * procurorii au terminat rechizitoriul abia în 2017, iar sentinţele s-au dat la sfârşitul săptămânii trecute
Gruparea alcătuită din Alexandru-Paul Lipşa (30 de ani), Ionuţ Alămaru (31 de ani), Dan Neculai Moravschi (36 de ani), Florin Gabriel Prodan (44 de ani), Dorinel Alămaru (41 de ani), Marian Dăncianu (30 de ani) şi Said Yacoub Bani Mustafa Nabeel (57 de ani) a dat multă bătaie de cap anchetatorilor prin spargerile, jafurile şi tâlhăriile comise la începutul anului 2012.
Banda avea o manieră inedită de a opera, se deplasa la locul atacului cu o limuzină ce avea geamuri fumurii, astfel încât păreau mai curând oameni de afaceri, decât tâlhari care nu se dau în lături de la nimic. Primii şase au spart magazine săteşti, dar şi depozite de calculatoare şi nu s-au mulţumit cu puţin. Au adunat în apartamentul conspirativ din apropierea Gării Iaşi cantităţi apreciabile de băuturi alcoolice, ţigări, cafea, laptopuri şi multe altele. Mergeau, cu rândul, în grup de trei. Cel de-al şaptelea membru al bandei, Nabeel, de altfel un discret om de afaceri, se ocupa de valorificarea produselor.
Ultima lovitură a fost dată în noaptea de 19 spre 20 mai 2012. Surprinşi în flagrant de o patrulă a poliţiei, au izbutit să scape cu fuga. A fost momentul în care Nabeel a decis că-i cazul ca ei să se despartă şi să se oprească. Arabul şi-a văzut de treaba lui, dar ceilalţi au continuat cu diverse furtişaguri, atât în ţară, cât şi în străinătate, anul următor prinzându-i pe toţi şase după gratii, condamnaţi pentru fapte similare celor din vremea raidurilor cu limuzina.
Dat fiind numărul mare al fărădelegilor din primăvara lui 2012, cât şi prejudiciile mari create, procurorii au finalizat rechizitoriul în acest dosar abia în aprilie 2017. Procesul a început la Judecătoria Iaşi în data de 26 septembrie 2018, iar de atunci şi până vinerea trecută, când s-au dat verdictele, au avut loc 41 termene de judecată.
Sentinţele s-au dat mult prea târziu, astfel încât niciunul dintre inculpaţi n-a fost afectat în vreun fel. În cazul lui Alexandru-Paul Lipşa s-a dispus încetarea procesului penal, întrucât nu s-a respectat regula specialităţii. Ionuţ Alămaru a primit şase ani şi şase luni, dar s-a constatat că această pedeapsă rezultantă a fost executată, inculpatul fiind liberat condiţionat pe 4 aprilie 2017. Dan Neculai Moravschi (36 de ani) s-a ales cu nouă ani, dar şi el şi-a ispăşit pedeapsa, fiind, la fel, liberat condiţionat. Aceeaşi situaţie şi în cazul lui Florin Gabriel Prodan, cei patru ani fuseseră executaţi încă din 2015 (tot liberare condiţionată), Dorinel Alămaru şi Marian Dăncianu, care, la fel, părăsiseră Penitenciarul în acelaşi an.
Dovedit doar ca tăinuitor, cel despre se spunea că ar fi fost liderul grupării, arabul Nabeel n-a făcut deloc puşcărie şi nici nu va face. Pedeapsa de trei ani şi trei luni e doar scriptică. Fapta s-a prescris din 2017. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau