Teatrul Luceafărul Iași, peste 75.000 de spectatori în 2019
Dimensiune font:
Peste 75.000 de spectatori la sediu și în deplasare, în festivaluri naționale și internaționale a înregistrat în 2019 Teatrul Luceafărul din Iași, o cifră rezultată din cele 395 de reprezentații susținute. Gradul de ocupare a sălii, un indicator important care reflectă întâlnirea ofertei artistice cu cererea, a fost și el pe măsură: 98 la sută.
Două sunt evenimentele majore care, pe lângă premiere, au dat tempoul perioadei de referință. Unul este Festivalul concurs al trupelor de teatru școlar „Hai la teatru” (ediția a XIII-a), care a adunat peste 700 de participanți (concurenți și profesori coordonatori) într-un maraton cu 56 de reprezentații susținute în zilele de 20 martie (Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret) și 21 martie (Ziua mondială a marionetei). Punctarea acestor date din calendarul UNESCO s-a făcut în această manieră inedită, prin schimbarea locurilor între profesioniștii echipei de la Luceafărul și amatorii de teatru din întregul județ.
Celălalt eveniment important din agenda anului trecut este Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași (ediția a XII-a, 3-10 octombrie, Prolog 29 septembrie). FITPTI a fost apreciat de Asociația Europeană a Festivalurilor cu sediul la Bruxelles cu label-ul „festival remarcabil”. Sub genericul „Libertate”, organizatorii au reunit peste 500 de invitați din 28 de țări de pe cinci continente, care au evoluat în 30 de locuri din oraș. Programul dens a inclus spectacole, spectacole-lectură, expozițiii, lansări de carte, workshop-uri, lansări de carte, seminar de critică teatrală, întâlniri ale publicului cu artiștii, colocvii etc.
Cinci premiere au îmbogățit repertoriul permanent al instituției, la sala mică și la sala mare a teatrului: „Alice în Oglindiria”, „Petrică și Lupul”, „Scufița Roșie”, „Orașul”, „Jack și vrejul de fasole”. Un alt capitol bogat al activității artistice îl constituie selecțiile și prezențele în festivaluri. Producțiile Teatrului Luceafărul au fost selectate într-o listă onorantă de festivaluri de top: Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (în Sezonul românesc), spectacolul „Istorie la persoana I”; Festivalul Național de Teatru București (cea mai importantă platformă de expunere a reușitelor) - spectacolul „Istorie la persoana I”; Festivalul Internațional de Teatru Xi'an China - spectacolul „Hansel și Gretel”; Festivalul Internațional Puck Cluj Napoca - spectacolul „Hansel și Gretel”; Festivalul Internațional de Teatru Piatra Neamț - spectacolul „O poveste japoneză”. „Toate realizările reconfirmă amplitudinea proiectului artistic al echipei teatrului ieșean pentru copii și tineret, menținerea ștachetei la un nivel european, în sincronie cu tendințele continentale”, a spus Oltiţa Cîntec, directorul artistic al teatrului. Participările la festivaluri au fost completate de câteva turnee, unul dintre ele, în Republica Moldova, cu spectacolul „Amintiri din copilărie”, după Ion Creangă, pe linia păstrării legăturilor artistice cu românii din afara granițelor. Un alt turneu a fost la Timișoara, cu spectacolul „Istorie la persoana I”, chiar în perioada manifestărilor consacrate celor 30 de ani ce au trecut de la momentul istoric 1989. În mod constant, trupa a făcut deplasări la Suceava și Botoșani.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau