Tratament de ultimă generație la Spitalul de Pediatrie din Iași
Dimensiune font:
Tratament de ultimă generație la Spitalul de Pediatrie din Iași
Băiatul în vârstă de 15 ani care a suferit arsuri pe 80 la sută din suprafața corpului după ce s-a electrocutat pentru că a urcat pe un vagon de tren a primit un ajutor nesperat. El a fost tratat cu o aparatură performantă, un sistem MEEK de expandare a grefelor de piele.
Aparatura, în valoare de 16.500 euro, alături de tehnicile inovatoare folosite în terapia acestui copil de către şefa secţiei de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă. Practic, cei de la Spitalul de Copii din Iaşi au dus o luptă contra cronometru pentru salvarea băiatului cu arsuri pe 80% din corp provocate de electrocuţie.
Alina Belu, managerul Spitalului de Copii din Iaşi, a spus că starea băiatului este spre vindecare. De altfel, medicii specialişti cred că în două săptămâni adolescentul va pleca acasă. „Starea pacientului este spre vindecare. A fost transferat de la ATI la Unitatea Funcţională de Arşi din cadrul Secţiei de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă. Pacientul beneficiază de tratament chirurical. Se speră într-o evoluţie favorabilă. Doamna doctor Susanu, şefa acestei secţii, preconizează că în aproximativ două săptămâni va fi externat iar pacientul să plece acasă în siguranţă”, a spus Alina Belu.
Pentru a ajunge la acest nivel a fost nevoie de o foarte mare implicare din partea echipei medicale care a făcut tot ceea ce e omeneşte posibil pentru a-l salva, cunoscut fiind faptul că la marii arşi rata de supravieţuire e foarte mică.
La un moment dat, pentru tratamentul băiatului era nevoie de un sistem de grefare. „Pe lângă tratamentul de ultimă oră, cu presiune negativă, pe care îl aplică doamna doctor Susanu, în cazul acestui pacient care avea o suprafaţă mare de arsuri, 80%, iar resursa de piele viabilă era foarte mică era necesar un dispozitiv care să expandeze pielea cât mai mult pentru a acoperi astfel suprafaţa arsă. Noi avem un astfel de echipament dar face o expandare de maxim 1 la 2”, a spus Alina Belu. Deşi exista un astfel de dispozitiv în spital, era nevoie de unul şi mai performant. „A apărut pe piață deja un sistem de 1 la 9. Adică dintr-o bucățică mică de piele facem o suprafață de 9 ori mai mare. În cazul unui pacient cu arsuri foarte mari este vital astfel de dispozitiv medical”, spune Alina Belu.
Managerul de la Spitalul de Copii avea prevăzut un plan de achiziționarea a unui astfel de dispozitiv însă procedura de achiziție este una destul de lungă în instituțiile publice. Ca atare, au avut nevoie de ajutor. Şi l-au primit după ce au apelat la Asociaţia Salvaţi Copiii, deoarece micul pacient avea nevoie în acel moment de astfel de intervenţii. În doar trei zile echipamentul a fost donat spitalului cu tot cu materialele consumabile. Astfel viaţa băiatului a putut fi salvată. „Riscul de deces în cazul arsurilor de peste 80% este de peste 90%. Acest dispozitiv a avut o contribuţie majoră în tratamentul pacientului şi salvarea vieţii acestuia. Doamna doctor Susanu aplică terapii inovatoare şi ştie tot ceea ce este tehnologie nouă în piaţă. A solicitat acest echipament să îl găsim măcar cu împrumut de undeva însă cei de la Salvaţi Copiii au găsit soluţia salvatoare şi ne-au donat acest sistem”, a mai spus Alina Belu.
Sistemul de expandare a grefelor de piele a fost găsit şi achiziţionat în doar trei zile, un timp record, de cei de la Salvaţi Copiii România. Aparatul, în valoare de 16.500 de euro a fost donat spitalului de această organizaţie non profit. Un astfel de dispozitiv este foarte necesar mai ales că Unitatea Funcţională de Arşi din cadrul Secţiei de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă de la Spitalul de Copii din Iaşi este singura din zona Moldovei. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau