UAIC scoate la concurs aproape 13.000 de locuri!
Dimensiune font:
* „Având 219 specializări există o foarte mare diversitare. Sunt opt facultăţi care organizează admitere pe baza mediei de la Bacalaureat, sunt patru facultăţi care iau în considerare notele semnificative din programa de liceu, sunt trei facultăţi care organizează şi o probă practică pentru preselecţie vocaţională”, a spus prof.univ. dr Tudorel Toader, rectorul UAIC
De luni începe admiterea pentru Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi. Anul acesta, UAIC scoate la concurs aproape 13.000 de locuri pentru sesiunea de admitere din luna iulie.
Sunt 8.000 de locuri pentru cei care vor să urmeze studii universitare de licenţă, din care 4.100 sunt locuri la buget şi 3.855 de locuri cu taxă. Dintre locurile fără taxă, 104 locuri sunt alocate absolvenţilor de liceu din mediul rural, 30 sunt pentru etnici romi, 30 pentru candidaţi proveniţi din sistemul de protecţie socială şi 15 pentru candidaţi cu cerinţe educaţionale speciale/dizabilităţi.
În total sunt cu 189 mai multe locuri decât anul trecut.
Pentru anul universitar 2023-2024, Universitatea Cuza scoase la concurs şi 4.588 de locuri la studii universitare de master, dintre care sunt 2.359 de locuri la studii fără taxă şi 2.228 de locuri cu taxă. În total, la master sunt cu 226 mai multe decât anul trecut.
Înscrierile se desfăşoară în perioada 10-15 iulie şi vor putea face atât la sediul Universităţii cât şi online, pe platforma eadmitere.uaic.ro. „Având 219 specializări există o foarte mare diversitare. Sunt opt facultăţi care organizează admitere pe baza mediei de la Bacalaureat, sunt patru facultăţi care iau în considerare notele semnificative din programa de liceu, sunt trei facultăţi care organizează şi o probă practică pentru preselecţie vocaţională”, a spus prof.univ. dr Tudorel Toader, rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi.
Patru Facultăți au reintrodus examenele scrise
Pentru admiterea la UAIC în anul universitar 2023-2024, candidaţii au la dispoziţie 90 de specializări pentru studii de licenţă şi 129 de specializări pentru studii de master.
La 8 dintre cele 15 facultăţi ale UAIC, admiterea pentru studii de licenţă se va face exclusiv pe baza mediei generale de la examenul de bacalaureat.
La Drept, Educaţie Fizică şi Sport, Informatică şi Teologie Ortodoxă au fost reintroduse probele scrise. Vor avea o pondere de maxim 60% din media de admitere. La Geografie şi Geologie, Informatică, Matematică se va lua în calcul şi nota la diverse probe din cadrul examenului de bacalaureat.
La Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Teologie Ortodoxă, Educaţie Fizică şi Sport, candidaţii vor susţine şi probe eliminatorii de aptitudini.
Persoanele care vor să afle mai multe informaţii au la dispoziţie un call center care funcţionează zilnic, între orele 9-19. „Sunt 30 de studenţi dornici să îi ajute pe cei care vor să aplice la studii de licenţă, de masterat sau de doctorat, care lucrează în două echipe pe parcursul a 10 ore, de la 9 la 19. Este o idee lăudabilă a colegilor de la Facultatea de Filosofie”, a spus Tudorel Toader, rectorul UAIC.
La majoritatea facultăţilor admiterea la masterat se face pe baza unei medii în care examenul de licenţă va conta în proporţie de 60%, iar nota la prezentarea CV-ului şi/sau a scrisorii de intenţie sau interviul va avea o pondere de 40%.
Pentru anul 2023-2024 Universitatea Cuza oferă 30 de specializări în limbi străine, 6 la studii de licenţă şi 24 la studii de master.
Cetăţenii români de pretutindeni din Republica Moldova pot opta pentru a studia la extensiunile UAIC din Bălţi şi Chişinău, unde sunt disponibile 6 programe la studii de licenţă şi patru programe la studii de master.
UAIC organizează admitere şi la filialele din Focşani şi Botoşani
La Focşani sunt disponibile 190 de locuri, dintre care 110 la buget şi 80 la taxă, pentru 7 programe de studii de licenţă şi master. Trei programe sunt pentru studii de licenţă (Planificare teritorială, Limba şi literatura română - Limba şi literatura modernă şi Istorie) iar alte patru sunt pentru studii de master (Drept şi ordine publică, Riscuri naturale, SIG şi teledetecţie, Evaluare clinică, consiliere şi psihoterapie de cuplu şi familie şi Matematici fundamentale pentru învăţământ).
La filiala Botoşani a UAIC sunt scoase la concurs 75 de locuri, din care 20 la buget şi 55 la taxă. Sunt puse la dispoziţie trei programe de studii, dintre care două la studii de licenţă (Finanţe şi bănci şi Administraţie publică) şi unul la studii de master (Retorica discursului ştiinţific, literar, jurnalistic, publicitar şi electoral).
Pentru românii de pretutindeni oferta de admitere cuprinde 622 de locuri pentru studiile universitare de licenţă (550 de locuri la buget şi 72 de locuri la taxă) şi 382 de locuri pentru studiile universitare de master (259 de locuri fără taxă şi 123 de locuri cu taxă).
Candidaţii din Republica Moldova au posibilitatea de a se înscrie şi la extensiunile UAIC din Bălţi şi Chişinău, doar pentru programele de studii autorizate să funcţioneze la aceste extensiuni. Înscrierile se fac la sediile extensiunilor, respectiv Universitatea Alecu Russo din Bălţi şi Universitatea de Stat de Educaţie Fizică şi Sport, Facultatea de Kinetoterapie sau online. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau