Un deţinut din Penitenciar scapă de brăţara eletronică, deoarece mamei sale i se descarcă mereu telefonul
Dimensiune font:
* oricum, măsura devenise fără sens, bărbatul aflându-se după gratii * poliţiştii veneau de două ori pe zi la locuinţa bătrânilor, să vadă dacă lucrurile sunt în ordine * a trebuit un nou demers la Judecătorie pentru ca inculpatului să-i fie scoasă brăţara
Până pe 2 mai a.c., C.I.R. din Coarnele Caprei a fost, probabil, singurul deţinut din penitenciarele ţării, obligat, printr-o sentinţă judecătorească, să poarte brăţară electronică prin care să-i fi monitorizată permanent poziţia!
Absurdul situaţiei a pornit de la lipsa totală de comunicare a magistraţilor aceeaşi instanţe, Judecătoria Hârlău, dar şi de superficialitatea celor de la Penitenciarul Iaşi, care ar fi trebuit să sesizeşe judecătorii că această măsură nu mai are niciun sens din momentul în care cel vizat a ajuns după gratii.
Protagonistul principal e cunoscut ca un cal breaz în comună, e zilnic beat, pus pe scandal, bătăi şi alte violenţe. Nu lucra nicăieri şi, pentru a-şi satisface năravul, îi teroriza pe părinţi, C.E. şi C.I. Aceştia n-au mai suportat comportamentul fiului, care, de multe ori, distrugea bunurile din casă şi au solicitat emiterea unui ordin de protecţie, evacuarea tânărului din locuinţă şi obligarea lui de a purta brăţara de monitorizare. Asta se întâmpla în ultima săptămână a lunii martie din acest an.
După cum ştie, deşi sunt speţe civile, asemenea cazuri se judecă în regim de maximă urgenţă, pronunţarea sentinţei se face în maxim 72 ore de la depunerea plângerii. Părinţii au câştigat, pârâtului i-a fost montată brăţara buclucaşă. Pe care ar fi trebuit s-o poarte vreme de un an.
Când ai ajuns după gratii, nu poţi lua mobilul cu tine
Pe latura penală, C.I.R. era cercetat într-un dosar privind mai multe infracţiuni. Furt calificat (faptă comisă pe 17 ianuarie a.c.), tentativă de furt calificat (în data de 13 februarie), alt furt calificat (7 martie), tâlhărie calificată (25 martie) şi violenţă în familie (25 martie). N-a putut fi arestat pe loc, sunt infracţiuni minore, de regulă, pentru asemenea fapte se dau condamnări cu suspendare, inculpaţii fiind judecaţi în stare de libertate. Aşa au pornit cercetările şi în acest caz.
Strângerea probelor şi întocmirea rechizitoriului durează. Uneori, şi mai bine de un an. Acum, procurorii s-au mişcat destul de repede şi au obţinut de la judecătorul de cameră preliminară aprobarea mandatului de arestare preventivă a lui C.I.R. Care a fost „depozitat” în institutul din str.Dr.Vicol nr.10. Decizie nebăgată în seamă de instanţa civilă a Judecătoriei Hârlău. Cea care decisese ca C.I.R. să poarte brăţara.
După cum se ştie, atunci când ai ajuns după zăbrele, nu poţi lua mobilul cu tine. Aparatul a rămas în casa din Coarnele Caprei, în grija bătrânei. Aceasta se lua cu diverse treburi gospodăreşti, e femeie în vârstă, uită şi nu le are cu tehnologia. Mobilul se descarcă repede, trebuie pus la încărcat. Doamna C.E. n-o făcea. Din motivele pomenite mai sus.
Conform legii, în cazul în care cel monitorizat nu mai poate fi localizat, poliţiştii intră în alertă maximă, trebuie să se deplaseze imediat pe teren, să vadă ce şi cum.
Aşa s-a ajuns în absurda situaţie ca părinţii lui C.I.R. să fie vizitaţi de către agenţi cel puţin de două ori pe zi. Pentru ca aceştia din urmă să se convingă că totul e în regulă. Birocraţie, procese verbale, note de intervenţie. Dar, iarăşi, după cum spune legea, nu puteau cere ei, poliţiştii, scoaterea brăţării. I-au sfătuit pe bătrâni să solicite Judecătoriei Hârlău dispunerea acestei măsuri.
Lucru care s-a petrecut în prima zi a acestei săptămâni. De data asta, magistraţii şi-au dat seama de nonsensul măsurii şi au dispus eliminarea ei. Claudiu CONSTANTIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau