Un deținut, salvat de la moarte. A înghițit o jumătate de unghieră
Dimensiune font:
Intervenţie mai puţin obişnuită făcută cu succes de medicii de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Iaşi. Un deţinut a înghiţit o jumătate dintr-o unghieră şi, aşa cum era de aşteptat, i s-a făcut rău. Bărbatul de 41 de ani a alertat personalul medical al instituţiei unde se află în detenţie deoarece a început să prezinte tuse şi să expectoreze sânge proaspăt, se auzeazu şuierături din piept şi simţea durere la nivelul toracelui.
Deţinutul a fost transportat de la infirmeria penitenciarului în UPU de la Spitalul "Sfântul Spiridon". Acolo, a povestit medicilor că, din greşeală, s-a înecat şi a înghiţit un obiect metalic de mici dimensiuni. Examinarea imagistică a arătat că la nivelul bronşiei principale drepte este blocat un obiect de aproximativ 7 cm lungime şi 1,5 cm lăţime care de fapt era o parte componentă a unei unghiere. Bărbatul a fost redirecţionat imediat către Spitalul Clinic de Pneumoftziologie pentru extracţia corpului străin.
Conf.univ.dr Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie, a spus că intervenţia a fost una dificilă întrucât obiectul era periculos, el având o lamă ascuţită, iar mobilizarea sa putea duce la rănirea suplimentara a mucoasei bronşice sau chiar la perforarea acesteia şi putea avea consecinţe dezastruoase pentru pacient.
Echipa de endoscopie intervenţională a fost formată din prof. dr. Antigona Trofor, conf.dr. Radu Crişan-Dabija, dr. Mihaela Sandu, dr. Gabriel Iosep, dr. Mihnea Miron, asist. Mihai Savaliu şi asistenta Aguriţa Alexa a beneficiat de suportul echipei din secţia ATI şi a celei din blocul operator.
"După semnarea consimţămintelor, pacientul a fost sedat şi, sub anestezie generală s-a practicat bronhoscopie rigidă - metoda prin care corpul străin a fost extras cu succes în aproximativ 25 de minute. Aspiraţia de corp străin în arborele traheobronşic are caracter de urgenţă imediată deoarece pune în pericol viaţa pacientului, mai ales dacă apare şi sângerarea. Din fericire, intervenţia a decurs fără probleme. Au fost luate toate măsurile de siguranţă, iar momentan pacientul este în afara oricărui pericol", a spus dr Radu Crişan Dabija.
În cursul zilei, deţinutul va fi consultat şi de medicii chirurgi şi gastroenterologi pentru că imaginile radiologice au atătat prezenţa unor corpi străini şi la nivelul aparatului digestiv.
Extracţia de corp străin aspirat în arborele traheobronşic este o procedură medicală ce implică un grad înalt şi particular de competenţă a personalului medical, dar şi dotare corespunzătoare a Laboratorului de Endoscopie Bronşică, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi fiind singura unitate sanitară din Regiunea Moldovei în care se poate realiza aceasta intervenţie.
Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau