Un hectar de teren arabil se vinde, la Iași, cu același preț ca în Franța!
Dimensiune font:
* un ieșean a cumpărat un lot de 50 de hectare de teren, aflat în extravilanul municipiului Iași, cu 28,5 milioane de lei * zonele cele mai căutate din județul Iași sunt cele din extravilanul comunelor Miroslava, Schitu Duca, Aroneanu, Alexandru Ioan Cuza sau Prisăcani * de la începutul anului, la Iași au fost înregistrate 1.201 oferte de vânzare, dintre care s-au concretizat 308
Prețul terenurilor agricole din România a crescut atât de mult în ultimii ani, încât rivalizează cu cel din întreaga Europă.
Potrivit ultimelor date publicate de Eurostat, hectarul de teren arabil din România este, în medie, mai scump decât în Franța, ajungând să coste, anul trecut, 7.163 de euro, în timp ce în Franța media era de 6.080 de euro. Factorii principali care au dus la aceste creșteri de preț sunt reprezentați de legislaţie, climă, apropierea de reţelele de transport, calitatea solului, sisteme de irigaţii și, evident, de cerere şi ofertă.
Deși anul 2021 a înregistrat revenirea sectorului agricol din România, înregistrând chiar depășirea nivelului record atins în 2019, de aproape 46 de miliarde de lei, proprietarii de terenuri agricole s-au bucurat și de prețurile ridicate ale terenurilor.
De pildă, în județul Iași, prețul unui hectar de teren agricol a ajuns să coste 6.000 de euro. Este vorba de un lot de 50 de hectare, aflat în extravilanul municipiului Iași, format din teren arabil, drum, fâneață și parcele cu viță de vie, pentru care un client a plătit 28,5 milioane de lei.
Conform datelor publicate de Direcția pentru Agricultură Județeană Iași, un sfert dintre terenurile agricole care au fost scoase la vânzare (cu anunțuri postate pe site-ul instituției) au fost vândute cu prețuri între 1.500 și 6.000 de euro. Desigur, prețurile variază în funcție de zonă, cele mai scumpe fiind cele din imediata apropiere a municipiului Iași. Prin urmare, dacă terenurile se află într-o zonă mai greu accesibilă, la depărtare de oraș sau nu beneficiază de utilități în apropiere, prețul acestora se situează între 1.500 și 2.000 de euro/hectar. Zonele cele mai căutate din județul Iași sunt cele din extravilanul comunelor Miroslava, Schitu Duca, Aroneanu, Alexandru Ioan Cuza sau Prisăcani.
Cât privește prețurile pe metrul pătrat, terenurile agricole ieșene înregistrează în ofertele de vânzare ca preț minim 1 lei/mp, iar ca preț maxim 200 lei/mp.
Anul acesta, la nivelul județului Iași, Direcția pentru Agricultură Județeană a înregistrat, în perioada 1 ianuarie - 15 decembrie, un număr de 1.201 oferte de vânzare, dintre care au fost concretizate doar 308 prin emiterea de avize de preepțiune și 13 avize pentru potențialii cumpărători. Principalii cumpărători au fost arendașii terenurilor agricole, vecinii terenurilor agricole și persoanele fizice sau juridice care desfășoară activități agricole. Gabriela RUSU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau