211 de inginerie la Iași: istoria Universității Tehnice și iubirea pentru lectură, temele centrale ale ceremoniei de deschidere a „Zilelor TUIASI 2024”

000000  ULTIMA-ORA

Dimensiune font:

| 15-11-2024 11:29

 

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a sărbătorit miercuri, 13 noiembrie 2024, 211 ani de la momentul în care învățatul Gheorghe Asachi a organizat, la Iași, primele cursuri de inginerie în limba română. Dubla celebrare din această perioadă marchează și 87 de ani de la nașterea Politehnicii moderne, a învățământului superior tehnic în Iași.

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a sărbătorit miercuri, 13 noiembrie 2024, 211 ani de la momentul în care învățatul Gheorghe Asachi a organizat, la Iași, primele cursuri de inginerie în limba română. Dubla celebrare din această perioadă marchează și 87 de ani de la nașterea Politehnicii moderne, a învățământului superior tehnic în Iași. 

 

Comunitatea academică a TUIASI, dar și a Iașului, s-a reunit miercuri, de la ora 11.00, în Aula Magna „Carmen Sylva” pentru a marca acest moment aniversar. Alături de Politehnica ieșeană au fost reprezentanți ai autorităților locale, ai instituțiilor de cultură din Iași, colegi din celelalte universități de stat, cât și parteneri din mediul de afaceri. 

Primul vorbitor al manifestării a fost rectorul instituției, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval. Acesta și-a început discursul urând tuturor invitaților bun-venit în Aula Magna „Carmen Sylva”, remarcând faptul că aceasta este una dintre cele mai frumoase aule universitare din România și cu siguranță una dintre cele mai încărcate de istorie. În continuare, rectorul și-a concentrat discursul pe rolul lecturii în formarea oamenilor, în special de tineri, exprimându-și regretul că obiceiul citirii de cărți nu mai este astăzi o prioritate în societatea învăluită de mediul virtual. 

 

„Cei care conduceau Grecia antică, acolo unde a început democrația, citeau aproape jumătate din viață. Pentru împărații și senatorii romani, educația prin citit reprezenta o parte integrantă a vieții lor. Antonio, după moartea lui Cezar, a furat suluri de pergament din bibliotecile Romei pentru a le duce iubitei sale, Cleopatra. La 400 de ani după moartea lui Cezar, în Roma existau aproape 30 de biblioteci publice, fiecare cu zeci de mii de volume” a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval

Acesta a făcut trimitere și la Biblioteca TUIASI, una dintre cele mai frumoase din lume, aflată deasupra aulei în care se desfășura manifestarea. Rectorul a remarcat că astăzi, din păcate, Biblioteca nu mai reprezintă demult un sanctuar, un refugiu, ci este doar o noțiune aproape abstractă.

„Este ireală din perspectiva unei vieți conectate simbiotic la virtual, la o comunicare în biți intensă și aparent vitală, dar de cele mai multe ori goală. Trăim într-o eră a rețelelor de socializare care ne împiedică contactul direct, uman, cu interlocutorul nostru, cu locul în care existăm, de multe ori cu cărțile în forma «răsfoibilă», așa cum le cunoaștem, și, mai grav, uneori ne împiedică contactul cu realitatea. (…) Nu e suficient să arătăm tinerilor direcția în care se regăsește biblioteca, nu e suficient să le spunem studenților că avem una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume. Cred că atragerea tinerilor către cărți nu ține de apartenența la o universitate tehnică sau umanistă. Rolul dascălului este de a pune aripi viselor unui tânăr. Și, da, o putem face și prin matematică-fizică și oricare altă știință. O formulă, o definiție, o schemă tehnologică se poate regăsi într-o carte. Dar cunoașterea… calea sufletului nu se pot regăsi decât într-o bibliotecă” a punctat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval 

Ulterior, pe scena din Aula Magna „Carmen Sylva” din Iași a urcat președintele Senatului, prof. univ. dr. ing. Iulian Aurelian Ciocoiu, care a făcut un apel, în discursul său, pentru îndreptarea privirii spre viitor fără a uita de trecutul universității. Și fără a-i uita pe oamenii care au format zeci de mii de ingineri și arhitecți, făcând una dintre cele mai grele și onorabile meserii din lume: cea de dascăl.

„Instituția pe care o slujim și-a croit treptat propriul drum, apropiindu-se de nevoile, cerințele și provocările unei societăți aflate într-un proces continuu de modernizare, industrializare și aliniere la standarde de nivel internațional. A făcut-o nevoită des să înfrunte numeroase obstacole, deopotrivă istorice și umane, până la dobândirea autonomiei, statutului și prestigiului de care se bucură în prezent, prin efortul conjugat al unor mari dascăli și lideri vizionari pe care obișnuiesc să-i reunesc prin sintagma «cei care ne-au dat nume». Dar și cei care pur și simplu și-au văzut de treabă modelând profesioniști și conștiințe timp de decenii”, a precizat prof. univ. dr. ing. Iulian Aurelian Ciocoiu

A devenit tradiție deja ca la evenimentele majore ale universităților ieșene, fie că vorbim de ceremoniile de deschidere a anului universitar sau de festivitățile de celebrare a momentului înființării, unul dintre rectorii instituțiilor de învățământ superior să adreseze un cuvânt din partea tuturor universităților de stat din Iași. Astfel că miercuri, 13 noiembrie 2024, în Aula Magna „Carmen Sylva”, rectorul Universității de Arte „George Enescu” din Iași, prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță, a felicitat Politehnica ieșeană pentru toate performanțele obținute. 

„Vă felicităm pentru programul bogat, divers și intens pe care-l aveți de Zilele Universității. Vă felicităm pentru tot ceea ce faceți, se vede că valorile moștenite de la înaintași sunt duse mai departe de TUIASI. Parcursul învățământului tehnic din Iași este drumul firesc de fructificare a inteligenței poporului nostru, atât de înzestrat. Ne bucurăm și ne mândrim că școala de inginerie s-a născut la Iași. Ne bucurăm și ne mândrim cu fiecare dintre realizările universității. TUIASI reprezintă astăzi o tradiție în domeniu, este un garant al calității și inovării în învățământ și cercetare și a dobândit un binemeritat renume în plan național și internațional” a precizat prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță 

Primarul Iașului, Mihai Chirica, a participat la tot evenimentul derulat în aulă și a urcat pe scenă cu două volume scrise de Dimitrie Cantemir, despre Moldova. Fără a se fi înțeles anterior cu rectorul TUIASI, ambii au abordat subiectul lecturii și a importanței acesteia în dezvoltarea unei persoane. În discursul său, primarul a insistat asupra rolului fundamental pe care-l are Politehnica ieșeană în promovarea Iașului în întreaga lume.

„TUIASI și-a croit prin muncă locul în comunitatea ieșeană și națională, precum și în mediul academic internațional, prin rezultatele aduse, prin echipele de profesori, studenți, absolvenți, care ne-au onorat peste tot pe glob și care sigur au reușit să creeze niște branduri de țară care nu vor putea fi atinse din nou foarte ușor. Cel mai clar de subliniat aici este existența celei mai bune școli de inventică din România” a punctat Mihai Chirica

La rândul său, prefectul Iașului, Felix Guzgă, a subliniat rolul TUIASI și al celorlalte universități din capitala Moldovei în atragerea capitalului de toate felurile către Iași: atât a studenților, cât și a investitorilor. 

„Cele 11 facultăți ale universității pregătesc viitori ingineri, arhitecți, specialiști în construcții, inginerie electrică, mecanică și alte multe domenii extrem de căutate pe piața muncii din întreaga lume. Este poate unul dinte principalele motive pentru care Iașul se dezvoltă și atrage tineri și investitori. Campusul «Tudor Vladimirescu» reprezintă un spațiu academic dinamic, în care mii de studenți și cadre universitare contribuie la crearea unui mediu de învățare animat de o energie specială, una pe care o simt și eu alături de colegii mei de instituție, având în vedere că ne derulăm activitatea temporar în același campus” a menționat Felix Guzgă 

Relația TUIASI cu învățământul preuniversitar a fost an de an unul dintre pilonii de funcționare ai Politehnicii ieșene. Aspect subliniat și miercuri, în aulă, de către Florentin Traian Ciobotaru, inspector școlar general adjunct în cadrul ISJ Iași. Acesta a marcat toate palierele de colaborare între universitate și ISJ, dar și direct cu școlile și liceele din Iași și Moldova. 

„Vorbim de practică de specialitate, pedagogică, activități de educație pentru elevi, pregătirea examenele de finalizare ale studiilor, cercuri academice în școli, pregătirea unor concursuri naționale și olimpiade școlare, prezența unor colegi universitari în cadrul comisiilor organizate de ISJ Iași sau la organizarea unor sesiune de formare pentru colegii de învățământul preuniversitar etc. Ne bucură de asemenea interesul real manifestat de către Universitatea Tehnică «Gheorghe Asachi» în ceea ce privește admiterea absolvenților de liceu cu rezultatele excepționale, prin includerea unor criterii specifice precum obținerea de premii și mențiuni la competiții naționale de profil” 

a declarat Florentin Traian Ciobotaru

Consulul general al Republicii Moldova la Iași, Ion Coșer, a mulțumit universității pentru deschiderea față de instituțiile de învățământ superior de peste Prut, alături de care se desfășoară ample proiecte de cercetare și de dezvoltare a infrastructurii. Totodată, acesta i-a mulțumit și rectorului TUIASI, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, pentru sprijinul oferit în organizarea primului Consiliu al Rectorilor pe teritoriul Republicii Moldova. 

 

„Astăzi, când celebrăm această remarcabilă aniversare, privim cu respect și admirație către generațiile de profesori și studenți care au contribuit de-a lungul anilor la consolidarea acestei moșteniri. Fără îndoială TUIASI a devenit un bastion al cunoașterii și un motor al progresului în domeniul ingineriei și al cercetării aplicate. Datorită muncii neobosite și al dedicării celor care au făcut și fac parte din această prestigioasă instituție, astăzi putem vorbi de un învățământ tehnic de înaltă calitate care deschide porțile unei lumi tot mai globalizate și competitive”

a apreciat Ion Coșer

La manifestare a luat cuvântul și Daniel Groza, director al Continental Iași, care a vorbit și în calitate de reprezentat al mediului economic – partener continuu al TUIASI. Acesta și-a exprimat dorința permanentă ca să fie creată o punte între partea teoretică și cea practică, între universitate și mediul economic, venind și cu o serie de sfaturi pentru studenții prezenți la eveniment sau care au urmărit transmisiunea live pe rețelele de socializare.

 

„Poate unii vă întrebați oare ce o să fac în viitor, la ce îmi folosește o materie sau alta? Dar dincolo de asta ar trebui să vă gândiți la următoarele cunoștințe de care o să fie nevoie în viitor și pe care universitatea, direct sau indirect, vi le pune la dispoziție. E foarte importantă gândirea sistemică, felul în care universitatea vă ajută să rezolvați problemele, gândirea analitică, la fel. Nu trebuie ignorată partea de reziliență, dragi studenți, lucrul în echipă sau rezistența la stres”

a transmis Daniel Groza

În finalul evenimentului, prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector al TUIASI, a prezentat publicului interesat o parte dintre numeroasele evenimente care vor avea loc pe parcursul întregii luni noiembrie, care se derulează sub egida „Zilele TUIASI 2024”. Prorectorul, ca și rectorul înaintea sa, a invocat și faptul că manifestarea de miercuri, 13 noiembrie 2024, a marcat și 155 de ani de la moartea celui care dă astăzi nume universității – Gheorghe Asachi.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Academia Română, mai bogată cu  24 milioane de lei
14/11/2024 19:15

Guvernul a suplimentat, joi, bugetul Academiei Romane cu 23,899 milioane lei, credite bugetare, din fondul de rezervă bugetară a Guvernului pe anul 2024, pentru proiectele gestionate de instituţie in domeniu ...

Când va avea loc simularea examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat
13/11/2024 13:25

 Simularea examenelor de Evaluare Natională si Bacalaureat, sesiunea 2025, organizată de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Iasi, se va desfăsura in perioada 11-13 decembrie 2024. La această simulare ...

Decizie CCR: Elevii de la școlile private au dreptul la burse de performanță plătite de Ministerul Educației
08/11/2024 18:52

 Curtea Consitutională a decis, joi, că legea care prevede că pot beneficia de bursă de performanţă doar elevii inscrişi la scolile de stat este neconstitutională. Ministerul Educatiei a anuntat c ...

Uniforma, prevăzută în regulament, dar nu pentru toți elevii
01/11/2024 14:32

  Prin comparatie, in Iasi, multe scoli au incercat să introducă uniforme obligatorii, insă aplicarea acestor reguli variază de la o scoală la alta. În orice caz, regulamentul nu este la fe ...

Elevii se pregătesc pentru al doilea modul al anului școlar
01/11/2024 10:48

Elevii vor incepe, luni, cursurile celui de-al doilea modul al anului şcolar 2024-2025, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Cel de-al doilea modul se desfăşoară de luni, 4 noiembrie, pa ...

Limba română, o nouă disciplină la una dintre cele mai prestigioase universități din lume
30/10/2024 11:45

Limba romană va fi parte, incepand cu acest an universitar, din oferta educatională a Universitătii Cambridge din Marea Britanie. Institutul Limbii Romane anuntă organizarea concursului pentru ocuparea a 4 ...

Burse de 3.700 de lei  pentru masteranzi
29/10/2024 13:45

Cei care aleg să urmeze cursurile licentei didactice cu dublă specializare primesc burse de studiu de 3.700 de lei, potrivit unui ordin publicat in Monitorul Oficial. De bursa de studiu de 3.700 de lei benefi ...

Generația Emoji, o zi de școală în limbajul micilor pictograme
29/10/2024 13:36

Într-o dimineată ca oricare alta, un grup de tineri din Iasi a lansat o provocare care ar fi putut părea o simplă glumă: o zi intreagă de scoală comunicand doar prin emoji-uri. Ideea s-a născut rap ...

Scandal sexual la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”. Un profesor a fost plasat sub supravegherea Comisie de Etică
28/10/2024 11:26

Profesorul Andrei Mitrea de la Universitatea de Arhitectură si Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) din Bucuresti a fost plasat sub supravegherea Comisiei de Etică a universitătii după acuzatiile aduse ...

De ce elevii abandonează școala în România anului 2024. ”E un sistem educațional prost croit, inadecvat timpurilor pe care le trăim”
20/10/2024 09:35

Abandonul scolar rămane o problemă foarte gravă pentru Romania anului 2024. O analiză arată că putin peste 23.000 de elevi renuntă in fiecare an la studii. Motivele sunt diverse, de la lipsurile enorme d ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei