Unul masterand de la USV vrea să salveze o rasă autohtonă de ovine
Dimensiune font:
La 23 de ani, un tânăr inginer agronom, masterand la Facultatea de Agricultură din cadrul Universităţii pentru Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi, are una dintre puţinele ferme din ţară unde mai există Merinos de Suseni. Ovinele Merinos de Suseni au o lână extrafină, cu un grad mare de alb şi cu un luciu foarte intens.
Georgian Bordeianu a absolvit Facultatea de Agricultură USV Iaşi, promoţia 2022, după care s-a întors acasă, în localitatea Barboşi, comuna Hoceni, judeţul Vaslui, unde administrează împreună cu tatăl său o fermă de animale, respectiv 450 ovine din rasa Merinos de Suseni, 50 caprine din rasa Carpatină şi circa 60 hectare de culturi vegetale şi 60 hectare de păşune. „Totul a început în 2010, când tatălui meu i-a venit ideea de a ne extinde, având iniţial un efectiv redus de animale, două tractoare U650 şi 10 hectare de teren. Investiţiile în fermă au fost făcute treptate. Am ales rasa Merinos de Suseni deoarece este adaptată foarte bine la condiţiile climatice din regiunea Moldovei, şi poate fi folosită pentru reproducţie tot timpul anului, având o prolificitate foarte bună. Furajarea animalelor pe timpul stabulaţiei se face cu baloţi de lucernă, fân şi boabe de porumb amestecat cu orz şi orzoaica, iar pe timpul verii animalele merg pe păşune”, spune Georgian Bordeianu.
La cei 23 ani ai săi, tânărul, de loc din comuna vasluiană Hoceni, este în prezent masterand la programul Tehnologii Agricole Moderne, tot din cadrul Facultăţii de Agricultură, iar pe viitor doreşte să accesez fonduri europene pentru achiziţionarea unor utilaje mai performante şi să îşi dezvolte ferma pe partea vegetală. „Îmi place mult ceea ce fac şi îmi doresc ca pe viitor să îmi extind ferma. Nu este uşor, dar nu mă văd făcând altceva, deoarece încă de mic am crescut cu animale, la bunici, tot de mic dorind să urmez şi studii în acest domeniu. Sunt recunoscător că am avut posibilitatea de a urma Facultatea de Agricultură USV Iaşi, deoarece pot să aplic ceea ce am învăţat, ajutând la ceea ce înseamnă o bună desfăşurare a lucrărilor, atât în câmp cât şi în zootehnie. Sfatul meu pentru toţi cei care vor să se implice într-o astfel de afacere este să se echipeze cu multă răbdare şi forţă de muncă. Agricultura şi zootehnia nu sunt printre cele mai uşoare domenii, dar sunt printre cele mai frumoase şi cu siguranţă pot fi, la un moment dat, foarte satisfăcătoare”, a spus tânărul inginer agronom. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau